Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γιώργος ελπίζει ότι «νέα δυναμικά κινήματα» από την Αμερική θα σώσουν την απαξιωμένη σοσιαλδημοκρατία

Ο Γιώργος ελπίζει ότι «νέα δυναμικά κινήματα» από την Αμερική θα σώσουν την απαξιωμένη σοσιαλδημοκρατία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Παπανδρέου, Κίνημα Αλλαγής, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ΠΑΣΟΚ, Σοσιαλδημοκράτες, Σοσιαλδημοκρατία, Σοσιαλιστική Διεθνής,

Για τις αιτίες του ευρωσκεπτικισμού μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε συζήτηση με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου των «New York Times», Στίβεν Ερλάνγκερ.

Σε σχετική ερώτηση του Στίβεν Ερλάνγκερ, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η στάση των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ενίσχυσε τον ευρωσκεπτικισμό στα κράτη μέλη.

Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν τα στερεότυπα που καλλιεργήθηκαν αλλά και η έλλειψη αλληλεγγύης όταν η Ελλάδα ήταν στο έλεος των αγορών.

Οι Έλληνες πολίτες, όμως, δεν έπαψαν ποτέ να θεωρούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ένα μόνιμο παράγοντα ασφαλείας, ανάπτυξης και ενίσχυσης των δικαιωμάτων.

Ένας από τους λόγους για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, ήταν η κλιμάκωση των ανισοτήτων.

Η παγκοσμιοποίηση και η φυγή των κεφαλαίων προς φορολογικούς παραδείσους ενίσχυσε τον αριθμό των περιθωριοποιημένων πολιτών, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ακραίες φωνές και οι δημαγωγοί όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Αν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα αυτό το φαινόμενο με αποτέλεσμα τις εκλογικές ήττες των τελευταίων ετών, υπάρχουν νέα, δυναμικά κινήματα που αναπτύσσονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που νομοτελειακά θα τονώσουν το προοδευτικό κίνημα και στην Ευρώπη.

Τέλος, εν όψει των ευρωεκλογών, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι οι σοσιαλιστές μπορούν να ανακάμψουν αν βρούνε το θάρρος να θέσουν τα σωστά διλήμματα και να προτείνουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, στη βάση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα κάνει την Ευρώπη πρωτοπόρα στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών μορφών ανανεώσιμης ενέργειας.

Μία πρόταση που θα αντιμετωπίσει και την κλιματική αλλαγή, αλλά και θα δώσει ευκαιρίες, θέσεις εργασίας καθώς θα προτάξει ένα άλλο μοντέλο και σκεπτικό γύρω από το τι σημαίνει ισορροπημένη ανάπτυξη που αγκαλιάζει όλους και αναδιανέμει δίκαια τους καρπούς της.

Το TRIBUNE σχολιάζει

Μετά από δέκα χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έμαθε τίποτα.

Συνεχίζει να ταυτίζει το σοσιαλιστικό κίνημα με τον φιλελεύθερο δικαιωματισμό.

Και ελπίζει, αυτό είναι το εντυπωσιακότερο, ότι η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ θα «εμπνεύσει» την απαξιωμένη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Δέκα χρόνια μετά και ο Γιώργος ακόμα δεν κατανόησε ότι τα πατριωτικά σοσιαλιστικά κινήματα, που γεννήθηκαν στη μεγάλη Γαλλική Επανάσταση, είναι που εκφράζουν τους δημοκρατικούς της Ευρώπης.

Ο Γιώργος συνεχίζει να είναι εκτός τόπου (ή μάλλον ηπείρου) και χωροχρόνου.

Ο Γιώργος δεν αναρωτήθηκε ποτέ γιατί στα χέρια του κατέρρευσε το κραταιό ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος δεν έκανε ποτέ την αυτοκριτική του.

Δεν έλαβε το μήνυμα του 2,54% που πήρε κατεβαίνοντας μόνος του στις εκλογές.

Ο Γιώργος μεγάλωσε δέκα χρόνια, σήμερα είναι 66 ετών, αλλά παραμένει ο χαοτικός στο μυαλό Γιώργος που μας τίναξε στον αέρα.

Το όνειρο του Γιώργου είναι ένα κόμμα σαν το Ποτάμι. Πόσο έχει το Ποτάμι στις δημοσκοπήσεις; 1%

Τα μονοψήφια ιδεολογήματα του Γιώργου Παπανδρέου είναι ξένα προς την ελληνική δημοκρατική παράταξη.

Σχετικά άρθρα