Ισλαμικό ΚράτοςΜετάλλαξη Όμικρον
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κουβέλης: Εξασφαλίζονται εργαζόμενοι και δημόσιος έλεγχος στα 10 περιφερειακά λιμάνια

Κουβέλης: Εξασφαλίζονται εργαζόμενοι και δημόσιος έλεγχος στα 10 περιφερειακά λιμάνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ελευσίνα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κέρκυρα, Λαύριο, Πάτρα, Ραφήνα, Υπουργείο Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης,

Για «κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» στα δέκα περιφερειακά λιμάνια της χώρας με τη μέθοδο της υποπαραχώρησης λιμενικών δραστηριοτήτων σε επενδυτές και «εξασφάλιση της βιωσιμότητας και του δημόσιου χαρακτήρα τους» κάνει λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης.

Ειδικότερα, σε σχετική δήλωσή του, επισημαίνει ότι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμένων (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Ηρακλείου, Βόλου, Ραφήνας, Λαυρίου και Ελευσίνας) που το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών τους ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, είναι να μην ιδιωτικοποιηθούν, αλλά να παραμείνουν υπό Δημόσιο έλεγχο.

Όπως σημειώνει, σύμφωνα με διατάξεις του νόμου, διατηρούνται σε ισχύ, και μετά τη σύναψη των Συμβάσεων Υπο-παραχώρησης, οι Κανονισμοί Προσωπικού και οι Κανονισμοί Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας των Οργανισμών Λιμένων.

Μετά τη σύναψη των συμβάσεων υποπαραχώρησης, οι εργασιακές σχέσεις των απασχολουμένων στους Οργανισμούς Λιμένων ΑΕ εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις του νόμου περί Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, οι αμοιβές τους καθορίζονται από τις Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που συνάπτουν οι Οργανισμοί Λιμένος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο.

Σχετικά με την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των συγκεκριμένων δέκα Οργανισμών Λιμένος, προβλέπεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων έργου μεταξύ των Οργανισμών και των επενδυτών, στους οποίους παρέχεται η δυνατότητα, αντί των υπεργολάβων, να επιλέξουν τον οικείο Οργανισμό Λιμένος, για την παροχή των λιμενικών υπηρεσιών τις οποίες έχουν αναλάβει.

Στην περίπτωση της σύναψης αυτών των συμβάσεων, κατά τον κ. Κουβέλη, εξασφαλίζεται:

α) για το προσωπικό των Οργανισμών Λιμένος εργασιακό αντικείμενο,

β) για τους Οργανισμούς Λιμένος Α.Ε. επιπλέον έσοδα για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων τους και τη συντήρηση των υποδομών του λιμανιού που δεν έχουν υπο-παραχωρηθεί, με σκοπό την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Οργανισμών προς όφελος του Δημοσίου.

Για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Οργανισμών, προβλέπεται, επίσης, ρητά η επιβολή στον επενδυτή ετήσιου αντισταθμιστικού τέλους υπέρ του οικείου Οργανισμού Λιμένος.

Το τέλος εκφράζεται ως ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του επενδυτή, με μέγιστο ύψος 5% και δυνατότητα υπέρβασής του, αν με αντικειμενικό τρόπο τεκμηριώνεται ότι, σε αντίθετη περίπτωση, διακυβεύεται η βιωσιμότητα του οικείου Οργανισμού Λιμένος.

Σχετικά άρθρα