Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η σκοπιανή «NOVA MAKEDONIJA» αμήχανη από τις δηλώσεις Αποστολάκη για στρατιωτική συνεργασία

Η σκοπιανή «NOVA MAKEDONIJA» αμήχανη από τις δηλώσεις Αποστολάκη για στρατιωτική συνεργασία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Ευάγγελος Αποστολάκης, Σκόπια, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Η δεξιά «αρχαιομακεδονική» σκοπιανή εφημερίδα «NOVA MAKEDONIJA», σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τον τίτλο «Στρατηγική στρατιωτική σύμπραξη με την Ελλάδα», αναφέρεται στην συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, όπου τόνισε ότι επιδίωξη της Ελλάδας είναι να καταστεί κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας στην διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Η σκοπιανή εφημερίδα διερωτάται εάν με τη δήλωση αυτή προαναγγέλλεται η δυνατότητα η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, μετά από τρεις δεκαετίες ψυχρών σχέσεων στον τομέα της άμυνας εξαιτίας του ζητήματος της ονομασίας, να συνεργαστούν στρατιωτικά και εάν αυτή η συνεργασία μπορεί να αναχθεί σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ανάλογης με εκείνη που έχει αναπτύξει η Βόρεια Μακεδονία με τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Έχει λόγο να διερωτάται διότι πρόκειται για ανθελληνική εφημερίδα, που ακόμα και τώρα συντηρεί τις απόψεις περί «αρχαιομακεδονισμού».

Ωστόσο, η εφημερίδα αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι σε κάθε περίπτωση η ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας προβλέπεται από την Συμφωνία των Πρεσπών και συγκεκριμένα από το άρθρο 17, όπου διευκρινίζεται ο τρόπος συνεργασίας των δύο μερών σε αυτό τον τομέα.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο καθηγητής Άτανας Κοζάρεφ χαιρετίζει την προοπτική αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και την δυνατότητα αυτή να αναχθεί σε επίπεδο στρατηγικής αμυντικής σύμπραξης.

Ο Κοζάρεφ υπογραμμίζει ότι, επειδή μεταξύ των δύο χωρών δεν υπήρχε μέχρι τώρα στρατιωτική συνεργασία, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς εκ των προτέρων ποιος τομέας της άμυνας θα ωφεληθεί περισσότερο από αυτή την πρωτοβουλία, ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα, παρά την άσχημη οικονομική της κατάσταση (σ.σ. μιλάει αυτός, από μια χώρα που στην κυριολεξία πεινάει, για τη δική μας οικονομική κατάσταση), είναι από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες.

Να σημειωθεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας δεν υπερβαίνουν τους 9.000 στρατιώτες. Δεν έχουν αεροπλάνα, δεν έχουν τανκς, δεν έχουν πυροβολικό.

Έχουν όμως το θράσος να αναφέρονται στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, όταν ο μισθός στα Σκόπια είναι στα 200 ευρώ στην καλύτερη. Θα συμμορφωθούν σύντομα.

Σχετικά άρθρα