Η Ελλάδα από «Αχίλλειος πτέρνα» μετατρέπεται σε περιφερειακό παίκτη, αναφέρει σε νέα ανάλυσή του ο Damon Wilson, αντιπρόεδρος του Atlantic Council, την οποία μάλιστα ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, αναδημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Σύμφωνα με τον Wilson, η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της Ευρώπης.
Η Αθήνα είχε φτάσει στην οικονομική καταστροφή, λόγω των υπερβολικών δαπανών και της μη ανταγωνιστικής οικονομίας.
Μάλιστα, απειλούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση όχι μόνο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και την πολιτική ενότητα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Η Ελλάδα έγινε η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης. Όμως η ανάκαμψη ήλθε.
Σήμερα, η Αθήνα έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί παίκτη επίλυσης προβλημάτων για τη διατλαντική κοινότητα, προβάλλοντας σταθερότητα και έχοντας ηγετική θέση σε μια ευάλωτη νοτιοανατολική πλευρά.
Ο Τσίπρας σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε από το κακό αγόρι της Ευρώπης σε έναν από τους πιο διάσημους ηγέτες του.
Αυτή η αλλαγή δεν ήταν εύκολη και, στην καλύτερη περίπτωση, είναι ελλιπής δεδομένης της στάσιμης οικονομίας που θα μπορούσε πολύ να κοστίσει το έργο του Τσίπρα.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνησή του βοήθησε να επιστρέψει η Ελλάδα από την ύφεση.
Μετά την αντιμετώπιση των έκτακτων προκλήσεων, η ελληνική Δημοκρατία έχει αναδειχθεί ισχυρή.
Η Αθήνα, η αρχική πηγή της δυτικής πολιτικής σκέψης, μπορεί να επιδείξει αξιοπιστία σε αυτό τον τομέα, καθώς θα πρέπει να πραγματοποιήσει και τις εκλογές φέτος.
Το πρόβλημα της Ελλάδας με τους Δυτικούς φίλους της βέβαια προηγήθηκε του Τσίπρα και της οικονομικής κρίσης.
Η κληρονομιά του βίαιου εμφυλίου πολέμου, οι εντάσεις του Ψυχρού Πολέμου και η αμερικανική υποστήριξη του καθεστώτος των συνταγματάρχων μετά το 1967 είχαν ως αποτέλεσμα τον σημαντικό αντι-αμερικανισμό στη χώρα, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική αριστερά της Ελλάδας.
Με τη σειρά του, η αμφιθυμία πολλών Ελλήνων προκάλεσε πολλούς δυτικούς διαμορφωτές πολιτικής να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της Αθήνας ως συνεπούς συμμάχου.
Οι ελληνικές κεντρώες και δεξιά πολιτικές δυνάμεις δούλεψαν σκληρά για να κρατήσουν την Ελλάδα στρατηγικά στη Δύση, παρά τις αντίθετες κινήσεις.
Το 1996 και πάλι το 2007, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα δέχτηκε επιθέσεις από την τρομοκρατία.
Η υπολειμματική στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος, οι στενοί πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί με τη Μόσχα και οι καταγγελίες για κατασκοπεία από Έλληνες παράγοντες αλλοίωσαν τη φήμη της Αθήνας στο πλαίσιο της συμμαχίας.
Πράγματι, μερικοί στο ΝΑΤΟ φοβήθηκαν ότι η Αθήνα ήταν ο αδύναμος κρίκος της διατλαντικής συμμαχίας.
Τα πράγματα φαινόταν να χειροτερεύουν όταν ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχτηκε πρωθυπουργός το 2015.
Η εχθρότητα του προς την ΕΕ και τους δυτικούς οικονομικούς υποστηρικτές της Ελλάδας έσπειρε πανικό στην Ευρώπη.
Θεωρήθηκε ότι η Αθήνα θα επιδείνωνε τα οικονομικά δεινά της ηπείρου.
Η σκληρή αριστερή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούσε την Ευρώπη, ότι η Αθήνα μπορούσε να εγκαταλείψει τη δυτική οικογένεια.
Ο Τσίπρας κρίθηκε πρόωρα ως πιθανός σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε με ανησυχία, καθώς η κυβέρνησή του δεν επιβράδυνε την πώληση του λιμανιού του Πειραιά από Κινέζους επενδυτές.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκατέλειψαν τον ελληνικό σύμμαχό τους και ο Τσίπρας, υπερασπιζόμενος έντονα τα ελληνικά συμφέροντα, αποδείχτηκε πολύ πιο γενναίος πολιτικά από τους προβλεπόμενους αρχικούς αντιπάλους του.
Η Ουάσιγκτον έκανε σαφείς δηλώσεις στήριξης σε όλη τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ πίεσε και τις Βρυξέλλες να μην τιμωρήσουν πάρα πολύ σκληρά την Ελλάδα για το χρέος της.
Ο Τσίπρας, παρά τη συζήτηση για επικείμενη καταστροφή, δεν οδήγησε την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης, αλλά αντίθετα έσπευσε να εφαρμόσει σίγουρα ένα σχέδιο διάσωσης, παρά το έντονο οικονομικό κόστος.
Οι Έλληνες έζησαν μια οδυνηρή πτώση του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 25%, αλλά η Ελλάδα έχει τελικά σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του ασφυκτικού χρέους της.
Όλα αυτά εξυπηρετούσαν καλά τα ελληνικά συμφέροντα, ακόμη και αν υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί.
Προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η αποδυνάμωση του στιγματισμού της ριζοσπαστικής πολιτικής και της οικονομικής κακοδιαχείρισης.
Οι επενδυτές θέλουν τώρα να δουν περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό του κινδύνου στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα καθήκον που είναι πιθανό να είναι ψηλά στην ατζέντα της επόμενης κυβέρνησης.
Ως εκ τούτου, για να επιτύχει αυτή την ανάκαμψη, η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερες θεσμικές και ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις για να τονώσει τη στασιμότητα της οικονομίας, να βοηθήσει τις εγχώριες και δυτικές ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει ένα πιο θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον απαραίτητο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομικών ευκαιριών για τον ελληνικό λαό.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα βρέθηκε απροσδόκητα στην πρώτη γραμμή μιας άλλης μεγάλης κρίσης, καθώς οι πρόσφυγες από τη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή άρχισαν να διασχίζουν τη Μεσόγειο για να ξεφύγουν από τον πόλεμο.
Η Τουρκία και η Ελλάδα έφεραν ευγενικά το βάρος αυτής της εισροής, χωρίς να υποκύπτουν στον ίδιο ξενοφοβικό πανικό που σημάδεψε ορισμένους από τους Ευρωπαίους εταίρους τους.
Για όλη τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εντός της ΕΕ, η Αθήνα έφερε το βαρύ φορτίο της μεταναστευτικής κρίσης, συχνά με μικρή υποστήριξη από άλλες πρωτεύουσες.
Η Αθήνα απέδειξε επίσης ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένη στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, παρά στη γοητεία της Μόσχας.
Έχει κρατήσει τη γραμμή της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις της Ρωσίας μετά τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και έκανε ένα τεράστιο βήμα αυτό το καλοκαίρι όταν απέπεμψε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες για προσπάθειες να σταματήσει η συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας.
Τέλος, ο Τσίπρας έδειξε την ικανότητα να προβάλλει τη σταθερότητα και την ασφάλεια μέσω της Συμφωνίας Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία έληξε μια εικοσαετή διαφωνία ονόματος.
Αυτή η κίνηση επέτρεψε στο βόρειο γείτονα της Ελλάδας να προσκληθεί και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Τσίπρας σχεδόν έχασε τον έλεγχο της κυβέρνησής του για την αμφιλεγόμενη συμφωνία, αλλά έδειξε ότι ήταν πρόθυμος να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να αναδείξει την Αθήνα ως εποικοδομητικό ηγέτη στην περιοχή.
Μετά την Συμφωνία Πρεσπών, η Αθήνα μπορεί τώρα να βοηθήσει στην προώθηση του οράματος της Θεσσαλονίκης ότι όλα τα Βαλκάνια θα αποτελέσουν μια μέρα μέρος της ΕΕ.
Πράγματι, η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποκαταστήσει την επιρροή της Ελλάδας στα Βαλκάνια και να επανασυνδέσει τη Θεσσαλονίκη με άλλες πρωτεύουσες και να τοποθετήσει το λιμάνι ως ηγετική εμπορική πύλη στην ευρύτερη περιοχή.
Αντί να θεωρείται εμπόδιο, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο που θα οδηγήσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να ολοκληρώσουν το στόχο της ολοκλήρωσης της Ευρώπης.
Πράγματι, με την Συμφωνία των Πρεσπών να είναι σε ισχύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν σοφό να αναπτύξουν τη δική τους στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια όχι με την Ελλάδα ως αντικείμενο πολιτικής, αλλά με την Ελλάδα ως εταίρο σε αυτή την πολιτική.
Αλλά η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της πρέπει να είναι προσεκτικοί με τους Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη διαμάχη για τις Πρέσπες προκειμένου να διαιρέσουν την Ελλάδα.
Το παιχνίδι τους δεν έχει τελειώσει, ακόμα κι αν χάσουν την τελευταία μάχη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα γίνεται επίσης βασικός παράγοντας στις αγορές ενέργειας και στη γεωπολιτική της ενέργειας.
Ο αγωγός Trans Adriatic (TAP) και η Interconnector Greece Bulgaria (IGB) παρέχουν στην Ευρώπη νέες επιλογές για το φυσικό αέριο που μετριάζουν την εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Επιπλέον, το άνοιγμα ενός νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στην εξασφάλιση διαφοροποιημένης ενεργειακής υποδομής στην περιοχή.
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, οι ιστορικοί δεσμοί και η εμπειρία της με την κρίση των προσφύγων τοποθετούν επίσης την Αθήνα σε ένα κεντρικό ρόλο στην πολιτική του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά εάν προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Κύπρου.
Καθώς η Ελλάδα θεωρείται αξιόπιστος και σταθερός παίκτης στην περιοχή, η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι διατεθειμένη να ακούσει τις ελληνικές προθέσεις για το πώς θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην Κύπρο.
Η Ελλάδα φιλοξενεί ήδη σημαντικές αμερικανικές δυνάμεις στον κόλπο της Σούδας, ανάμεσα στις σημαντικότερες βάσεις της Μεσογείου και μια σημαντική θέση για τη διέλευση των δυνάμεων ανατολικά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν και πιο πέρα.
Η Ελλάδα φιλοξενεί επίσης αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και αντιτρομοκρατικές δυνάμεις που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη Βόρεια Αφρική και μπορούν να βοηθήσουν τη Συμμαχία να παρέχει ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα θεωρείται ως παίκτης λύσεων και όχι προβλημάτων.
Λόγω της ηγεσίας και των δύσκολων αποφάσεων, η Ελλάδα μεταμορφώθηκε από την πτέρνα του Αχιλλέα στην Ευρώπη σε έναν από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Ο Τσίπρας μπορεί να πέσει θύμα της πολιτικής ήττας, αλλά αν αποχωρήσει από το αξίωμα του, θα έχει βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν στενοί σύμμαχοι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επόμενων ελληνικών εκλογών.
Πράγματι, χάρη στη μακρόχρονη υποστήριξη της αντιπολίτευσης για στενούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον, η σχέση των ΗΠΑ είναι τώρα πάνω από την κομματική πολιτική στην Ελλάδα.