Απάντηση στη Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα στον Χρήστο Σταϊκούρα, τομεάρχη Οικονομικών έδωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι περιστρέφουν την πολιτική τους επιβίωση γύρω από σενάρια καταστροφολογίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, «εν προκειμένω, αναλώθηκαν σε μία επιλεκτική σταχυολόγηση σημείων κριτικής της δεύτερης μεταμνημονιακής έκθεσης της ΕΕ, παρουσιάζοντάς τα ως μία ακόμη βερσιόν αδιεξόδου για τη χώρα.
»Αγνοούν, προφανώς σκόπιμα, ότι σε οποιαδήποτε έκθεση οποιουδήποτε οργανισμού περιλαμβάνονται σημεία θετικά και σημεία κριτικής.
»Ένα είναι βέβαιο. Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κ. Σταϊκούρας και η παράταξή του μαθαίνουν είτε από τα λάθη τους είτε από τις κατ’ επανάληψη αποτυχημένες προβλέψεις τους.
»Και αυτό το γεγονός στερεί τον δημόσιο διάλογο από ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο, που θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα».
Οι δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα
Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως «δεύτερη, μεταπρογραμματική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγραμμάτων, αλλά, δυστυχώς, εντός αυστηρών μνημονιακών περιορισμών», προσθέτοντας πως «οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι υψηλοί και διατηρούνται για πολλά χρόνια, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα, η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο και πρόσφατα επεκτάθηκε κατά 6 μήνες, ενώ σημαντικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους συναρτώνται με την υλοποίηση πολλών, συγκεκριμένων δεσμεύσεων».
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρεται σε δεσμεύσεις τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να υλοποιήσει, με αποτέλεσμα, όπως λέει, παρεμβάσεις για το χρέος, που προβλέπονταν να υλοποιηθούν τον Δεκέμβριο του 2018, συνεχώς να μετατίθενται χρονικά, επιβαρύνοντας την εικόνα της οικονομίας.
Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κάνει λόγο για καθυστερήσεις στην προώθηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες, αν και θα έπρεπε να είχαν εκκαθαριστεί από τον Αύγουστο του 2018, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ δημιουργούνται συνεχώς και νέες υποχρεώσεις, στην αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού των «κόκκινων» δανείων, στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης και στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Όπως λέει, «παράλληλα, εκφράζονται προβληματισμοί και ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τη συστηματική υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, για τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για την αύξηση του μισθολογικού κόστους εξαιτίας της υπέρβασης στον αριθμό των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Και, φυσικά, όπως καταγράφει η Έκθεση, οι κίνδυνοι για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας όχι απλά υφίστανται, αλλά και ενισχύονται.
Είναι φανερό ότι η αβελτηρία, η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα της σημερινής υβριδικής κυβέρνησης καθηλώνει τη χώρα και υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της», καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.