Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάιατ: Συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας σε Άμυνα, καταπολέμηση τρομοκρατίας, εμπόριο και ενέργεια

Πάιατ: Συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας σε Άμυνα, καταπολέμηση τρομοκρατίας, εμπόριο και ενέργεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Τζέφρι Πάιατ,

Τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδας ανέπτυξε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις των δυο κρατών βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στα δυο βασικά γεγονότα που αποτέλεσαν την απόδειξη της στενής συνεργασίας των δυο χωρών, ήτοι την υποστήριξη του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο όταν και οι ΗΠΑ δέχθηκαν να είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονικης.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή, ο οποίος μίλησε ενώπιον του υπουργού εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και του τομεάρχη εξωτερικών υποθέσεων της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν περαιτέρω σε έξι βασικούς τομείς.

Στην περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και την ενέργεια.

«Στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια ο πρωθυπουργός Τσίπρας συναντήθηκε με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους και δέχθηκε συγχαρητήρια για τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό και την περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων είναι κοινός στόχος που απορρέει από κοινά συμφέροντα στην ασφάλεια και την ευημερία.

Ο κ. Πάιατ αναφερόμενος ειδικότερα στον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, θέμα που ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, εστίασε στους τομείς της ενέργειας και ειδικότερα στο αμερικανικό ενδιαφέρον για το υγροποιημένο αέριο στη Ρεβυθούσα αλλά και μελλοντικά στην Αλεξανδρούπολη, στις αμερικανικές επενδύσεις στο Νεώριο της Σύρου και στον τουριστικό τομέα, όπως το σχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

«Υπάρχουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ωστόσο χρειάζονται να γίνουν μεταρρυθμίσεις και ανοιχτές ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε ο κ. Πάιατ, μιλώντας για το πρότζεκτ του Ελληνικού.

Αναφορικά με τη συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφαλείας ο Αμερικανός πρεσβευτής υπογράμμισε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι οι καλύτερες στην ιστορία των δυο χωρών, αναφέροντας κυρίως το λιμάνι της Σούδας και τις κοινές ελληνο-αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δυο κρατών.

Σχετικά άρθρα