Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σπίρτζης: Αποκατάσταση της γέφυρας Κερίτη – Το χρωστάμε στους «108» που εκτελέστηκαν

Σπίρτζης: Αποκατάσταση της γέφυρας Κερίτη – Το χρωστάμε στους «108» που εκτελέστηκαν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Κρήτη, Περιφέρεια Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης,

«Σήμερα είναι μια άλλη ημέρα, πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της Κρήτης, αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός» δήλωσε από τα Χανιά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Χρήστος Σπίρτζης βρέθηκε σε σημεία της ευρύτερης περιοχής των Χανίων που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία.

Κατά την επίσκεψή του στη γέφυρα Κερίτη, τόνισε ότι αυτό το «ιστορικό μνημείο για τα Χανιά, δυστυχώς, έχει υποστεί πολύ μεγάλες βλάβες. Και το βάθρο που έχει απομείνει.

»Αυτό έχει να κάνει και με το μέγεθος του φαινομένου με τα ορμητικά νερά, αλλά και με το θέμα της συντήρησης των γεφυρών. Η αποκατάσταση της γέφυρας θα γίνει, όπως έγινε η γέφυρα της Πλάκας, γιατί είναι ιστορικό μνημείο.

»Θα γίνει, δηλαδή, προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών, το υπουργείο Πολιτισμού, την περιφέρεια, τον δήμο, το Τεχνικό Επιμελητήριο και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα που μπορούν να εισφέρουν στην αποκατάσταση του μνημείου.

»Το χρωστάμε στους 108 αγωνιστές που εκτελέστηκαν κάποτε στη γέφυρα, το χρωστάμε και στον Ελευθέριο Βενιζέλο που έχτισε αυτή τη γέφυρα, να αποκατασταθεί όπως ακριβώς ήταν.

»Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάρει εντολή για να βρούμε μια προσωρινή λύση για την αποκατάσταση της σύνδεσης.

Τα υπόλοιπα θα γίνουν με την ταχύτητα που έγινε και το γεφύρι της Πλάκας, που σε λίγους μήνες θα δοθεί, όπως ήταν, στους κατοίκους της Ηπείρου».

Ο υπουργός Υποδομών επισκέφθηκε και το σημείο όπου σημειώθηκαν οι δύο μεγάλες κατολισθήσεις στον Βόρειο Οδικό Άξονα και δήλωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών.

Όπως είπε, «πάνω στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης θα αναλάβουμε ως υπουργείο Υποδομών τις δύο μεγάλες κατολισθήσεις και τα σημεία όπου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι τεχνικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

»Τα υπόλοιπα σημεία θα τα αναλάβει η περιφέρεια, σε συνεργασία με τους δήμους, θα υπάρχει και συνδρομή υπηρεσιών του υπουργείου στους δήμους που δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό».

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια στην Περιφέρεια Κρήτης για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε σημεία όπου υπάρχουν προβλήματα.

Τόνισε ότι «από χθες το βράδυ έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να φθάσουν επαρκείς χρηματοδοτήσεις στην περιφέρεια για την πρώτη αποκατάσταση συνδεσιμότητας των περιοχών».

Επιπλέον, είπε ότι υπάρχει και συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε ο στρατός να φέρει κάποιες γέφυρες στον Πλατανιά, όπου έχουν πέσει.

Σύμφωνα και με ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, μετά από εντολή του υπουργού, Ευάγγελου Αποστολάκη, οι Ένοπλες Δυνάμεις διέθεσαν προσωπικό και μέσα για την αποκατάσταση ζημιών.

Ειδικότερα, μεταφέρονται στα Χανιά, με δρομολόγιο ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, δύο συλλογές γεφυρών τύπου Belley με συνοδά οχήματα και τεχνικό προσωπικό, ενώ διατηρείται ετοιμότητα αποστολής άλλων δύο συλλογών γεφυρών ομοίου τύπου.

«Υπάρχουν οι κακοτεχνίες του παρελθόντος που μας κυνηγούν» επισήμανε ο υπουργός, ο οποίος και αργότερα, κατά την επίσκεψή του στο σημείο όπου κατέρρευσε τμήμα του δρόμου, πριν από τη γέφυρα Πλατανιά,άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο που γίνονταν τα δημόσια έργα.

«Είδατε τη γέφυρα του Πλατανιά. Δεν ήταν αυτό που έπεσε γέφυρα. Ήταν ένα μπάζωμα που δεν ήταν γέφυρα λόγω ενός αυθαίρετου που υπήρχε στο σημείο.

»Αυτά πρέπει και ως κοινωνία να τα ξεπεράσουμε, δεν έχουν να κάνουν ούτε με τις υποδομές ούτε με τον τρόπο συντήρησης.

»Έχουν να κάνουν με το πώς γίνονταν τα δημόσια έργα και πώς πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές και στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα» είπε.

Αναφερόμενος στην έκταση των ζημιών, τόνισε ότι «ακριβής εκτίμηση δεν υπάρχει. Θα υπάρχει όταν οι υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας συμπληρώσουν τα τεχνικά δελτία και θα έχουμε τεχνικές λύσεις ώστε να υπάρχει μια σοβαρή εκτίμηση. Τώρα ό,τι κι αν πούμε, είναι στον αέρα.

»Αυτό που μπορούμε, πάντως, να πούμε είναι ότι είναι ώριμες οι μελέτες για τις κατολισθήσεις στον Βόρειο Άξονα, άρα μπορούμε να πούμε ότι θα γίνουν έργα με λύσεις που θα είναι μόνιμες για τον ΒΟΑ και δεν θα είναι πρόχειρες, ώστε σε πιθανή άλλη νεροποντή να μη ζήσουμε τα ίδια φαινόμενα».

Τον υπουργό Υποδομών συνόδευαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη, καθώς και στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και των υπηρεσιών της περιφέρειας.

Την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας στην προσπάθεια για αποκατάσταση των ζημιών εξέφρασε ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας ότι «με τη συνεργασία όλων και τον σωστό σχεδιασμό, τα προβλήματα θα ξεπεραστούν».

Σχετικά άρθρα