Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καρφί Μαξίμου σε Στουρνάρα: Ανεξαρτησία της ΤτΕ αλλά και πολιτική ουδετερότητα

Καρφί Μαξίμου σε Στουρνάρα: Ανεξαρτησία της ΤτΕ αλλά και πολιτική ουδετερότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Στουρνάρας, Μέγαρο Μαξίμου, Παύλος Πολάκης,

Με μία θεσμική απάντηση αλλά και με σαφείς αιχμές για την πολιτικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος παίρνει θέση το Μέγαρο Μαξίμου για τη μετωπική σύγκρουση του Παύλου Πολάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού τονίζεται πως η κυβέρνηση έχει σεβαστεί την ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη κι αν έχει “διαφοροποιηθεί” ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, παραπέμποντας στην επιμονή του για προληπτική γραμμή πίστωσης όταν η κυβέρνηση προωθούσε – και πέτυχε – την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής” τονίζει συγκεκριμένα το Μαξίμου, ενώ ζητά σεβασμό στην ανεξαρτησία “της πολιτικής ουδετερότητας” από όλες τις εμπλεκόμενες αρχές.

“Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως μετά από δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος για το σπαστό δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο Παύλος Πολάκης από την τράπεζα Αττικής, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την ΤτΕ, με τον κεντρικό τραπεζίτη να καλεί στο γραφείο του τόσο τον διευθύνοντα σύμβουλο όσο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Θεόδωρο Πανταλάκη και Ιωάννη Τσακιράκη αντίστοιχα ώστε να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Όπως προέκυψε η χορήγηση των δυο δανείων προς τον Π.Πολάκη και τον έλεγχο που έγινε ήταν σύννομη, ενώ διεξήχθη και ειδική σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής Υγείας φέρεται να κάλεσε τον κεντρικό τραπεζίτη στο τηλέφωνο, με τον διάλογό τους να έρχεται στο φως σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ντοκουμέντο.

Ο κ. Στουρνάρας με γραπτή του δήλωση ζήτησε σήμερα εξηγήσεις για τη διαρροή μέρους της συνομιλίας που είχε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή έγινε χωρίς τη συναίνεσή του κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, και κάλεσε “τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να επέμβουν αυτεπαγγέλτως”.

Με ανάρτηση που έκανε στο προφίλ του στο Facebook ο κ. Πολάκης τονίζει από τη δική του μεριά πως είναι αληθές το δημοσίευμα που αποκάλυψε το περιεχόμενο του διαλόγου, ωστόσο συμπληρώνει πως “είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψα τη συνομιλία μας ή ότι απείλησα τον κ. Στουρνάρα”, επαναφέροντας τα επίμαχα ερωτήματα προς τον κεντρικό τραπεζίτη.

Τι αναφέρει στην απάντησή του ο Παύλος Πολάκης

Απολύτως ψευδή χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τον ισχυρισμό ότι κατέγραφε τη συνομιλία που είχε με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, πολύ δε περισσότερο ότι τον απείλησε.

Και προειδοποιεί ότι αν δεν ελέγξει τα δάνεια των Κυρ. Μητσοτάκη, Μ. Σπυράκη, Αδ. Γεωργιάδη, τότε αυτό σημαίνει ότι «δεν ενεργεί ως ανεξάρτητος τραπεζίτης ως όφειλε αλλά ως στέλεχος ακόμη της κυβέρνησης Σαμαρά».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, κατηγορεί επίσης τον κεντρικό τραπεζίτη ότι «χρησιμοποιεί την ΤτΕ ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων αλλά και ως ασπίδα απέναντι στις ανομίες της συζύγου του».

Εν κατακλείδι, «αν λοιπόν για κάποιον οφείλουν να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές δεν είναι για εμένα αλλά για τον κο Στουρνάρα», σημειώνει ο Π. Πολάκης.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του αν. υπουργού Υγείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ “ΦΙΛΙΚΑ” ΤΟΥ ΜΜΕ, ενταύθα:

Επειδή από το πρωί παρακολουθώ μια δεύτερη στη σειρά απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα, μετά το στήσιμο Πρώτου Θέματος- ΝΔ- Γιάννη Στουρνάρα, ότι δήθεν πήρα παράνομο δάνειο, τώρα ότι δήθεν καταγράφω κρυφά συνομιλίες και εκβιάζω τον κεντρικό τραπεζίτη, θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:

Είναι αλήθεια ότι τηλεφώνησα στον κύριο Στουρνάρα.

Είναι αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας έτσι όπως μεταφέρθηκε χθες στην ιστοσελίδα Ντοκουμέντο.

Είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψα την συνομιλία μας ή ότι απείλησα τον κο Στουρνάρα.

Ο κος Στουρνάρας καλό είναι να θυμάται την ανεξαρτησία του θεσμού που εκπροσωπεί και όταν στήνει σκευωρίες εναντίον μελών της κυβέρνησης και όχι μόνο όποτε τον βολεύει.

Επιχείρησε τη σπίλωσή μου διατάζοντας έρευνα για το δάνειο που νομίμως έλαβα και έσπευσε αυτό να το διαρεύσει στα ΜΜΕ με επίσημη διαρροή της ΤτΕ.

Ακολούθως φρόντισε να διαρρεύσει ότι ουδέν μεπτόν ευρέθη μόνο μόλις τελείωσαν τα δελτία των ειδήσεων.

Και σήμερα πετάει τη μπάλα στην εξέδρα διαδίδοντας ότι δήθεν εγώ τον ηχογραφούσα εν άγνοια του.

Αφού δε μπόρεσε να με πλήξει με το δάνειο, φροντίζει να επιχειρήσει να με πλήξει με ανόητες διαρροές περί δήθεν ηχογράφησης και εκβιασμών.

Για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζω: Εγώ μιλάω καθαρά και ευθέως σε όλους. Δεν εκβιάζω. Ζητάω και διεκδικώ το δίκιο και το σωστό.

Και λέω ευθεως και ξανά στο κο Διοικητή : Αν έσπευσε να ελέγξει μόνο το δικό μου δάνειο και δεν θα πράξει το ίδιο και με τα δάνεια του κου Μητσοτακη, της κας Σπυρακη, του Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς και το δάνειο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, θα αποδείξει ότι δεν ενεργεί ως ανεξάρτητος τραπεζίτης ως όφειλε αλλά ως στέλεχος ακόμη της κυβέρνησης Σαμαρά.

Και μάλιστα ως κάτι ακόμη χειρότερο : Ως διώκτης μου, μόνο και μόνο επειδή βγάζω στη φόρα τις παρανομίες του ΚΕΛΠΝΟ στις οποίες δυστυχως για αυτόν εμπλέκεται η σύζυγος του.

Με δυο λόγια ο κος Στουρνάρας χρησιμοποιεί την ΤτΕ ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων αλλά και ως ασπίδα απέναντι στις ανομίες της συζύγου του.

Αν λοιπόν για κάποιον οφείλουν να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές δεν είναι για εμένα αλλά για τον κο Στουρνάρα.

Παύλος Πολάκης Αναπλ. Υπ. Υγείας.

Αθηνα 19/2/2019».

Σχετικά άρθρα