Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόρεια Μακεδονία και στον ΟΗΕ – Το μήνυμα Γκουτέρες – Στο «κενό» οι ρωσικές απειλές

Βόρεια Μακεδονία και στον ΟΗΕ – Το μήνυμα Γκουτέρες – Στο «κενό» οι ρωσικές απειλές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αντόνιο Γκουτέρες, Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),

Επίσημα Βόρεια Μακεδονία και στον ΟΗΕ η γειτονική χώρα, παρά τις κενές απειλές της Ρωσίας ότι δήθεν θα «μπλόκαρε» την αλλαγή ονομασίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ρωσία επέμενε η γειτονική χώρα να συνεχίσει να ονομάζεται «Μακεδονία».

Με ανακοίνωσή του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών γνωστοποίησε ότι «έλαβε επίσημη ειδοποίηση για την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Πρεσπών στις 12 Φεβρουαρίου 2019, η οποία μεταξύ άλλων εκφράζει τη συμφωνία των μερών για την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

»Εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, η οποία ρυθμίζει τη μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και καταδεικνύει ότι ακόμη και φαινομενικά δυσεπίλυτα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και πολιτικής βούλησης.

»Ο Γενικός Γραμματέας συγχαίρει τις δύο χώρες και τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την αποφασιστικότητά τους να δημιουργήσουν ένα όραμα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη συμφιλίωση στην περιοχή των Βαλκανίων και πέραν αυτής.

»Είναι βαθιά ευγνώμων στον προσωπικό του απεσταλμένο, τον Μάθιου Νίμιτς, για την ακλόνητη δέσμευσή του και την αφοσίωση του στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων.

»Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τα κράτη μέλη, τις περιφερειακές οργανώσεις και όλους τους διεθνείς εταίρους να υποστηρίξουν τα ιστορικά βήματα που έχουν λάβει τα μέρη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υψώθηκε η σημαία

Με ανάρτησή τους τα Ηνωμένα Έθνη στο Twitter έκαναν επίσης γνωστό ότι η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας υψώθηκε στο προαύλιο του ουρανοξύστη του ΟΗΕ, δίπλα στη σημαία της Νιγηρίας, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σχετικά άρθρα