Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αντώναρος: Στη φάκα η Ν.Δ. – Ο Τσίπρας τελειώνει τον Mητσοτάκη με… ευρωεκλογές

Αντώναρος: Στη φάκα η Ν.Δ.  – Ο Τσίπρας τελειώνει τον Mητσοτάκη με… ευρωεκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Αντώναρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία,

Σε μια ανάρτηση με πολλούς αποδέκτες και πολύ σκέψη προχώρησε ο Ευάγγελος Αντώναρος ο οποίος κοινοποίησε ένα άρθρο-ανάλυση του Γιώργου Λακόπουλου.

Και επειδή οι κοινοποιήσεις γίνονται σε άρθρα που συμφωνούμε – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα λαμβάνουν μια επιπλέον βαρύτητα – η ανάρτηση αυτή έχει την πολιτική της σημασία.

Ο ίδιος ο τίτλος του άρθρου είναι ενδεικτικός των «μηνυμάτων»:

«Η ΝΔ στη φάκα. Ο Τσίπρας τελειώνει τον Κυριάκο με… ευρωεκλογές.

»Ο Άδωνις βγαίνει μπροστά ως φροντ-μαν του Σαμαρά. Η Ντόρα συσπειρώνει τους Καραμανλικούς»

Ως εκ τούτου έχει σημασία η παράθεσή του, μετά την κοινοποίηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή:

Όλο το άρθρο:

Η ΝΔ στη φάκα. Ο Τσίπρας τελειώνει τον Κυριάκο με… ευρωεκλογές. Ο Άδωνις βγαίνει μπροστά ως φροντ-μαν του Σαμαρά. Η Ντόρα συσπειρώνει τους Καραμανλικούς.

Μπορεί να φταίει ότι το πολιτικό ρεπορτάζ που καλύπτει τη ΝΔ ελέγχεται από το σύστημα Μητσοτάκη. Ίσως είναι θέμα επικοινωνιακής ανεπάρκειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως το τελευταίο διάστημα η επικαιρότητα πάσχει: της λείπουν οι πραγματικές εξελίξεις στη ΝΔ και η έγκυρη πληροφόρηση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προς εκμετάλλευσή τους.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και οι πολιτικοί συντάκτες που διαθέτουν τις σχετικές πληροφορίες δεν έχουν που να τις… παρουσιάσουν.

Έτσι ενώ στο παρασκήνιο της ΝΔ κυοφορούνται συγκλονιστικές εξελίξεις και ανατροπές, η πολιτική επικαιρότητα διακινεί ανούσιες δηλώσεις των Γραφείων Τύπου. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή:

Α: Η ΝΔ κάνει μπάι -πας τον Μητσοτάκη

Πριν από λίγα 24ωρα στη ΝΔ εξελίχθηκε μια εντυπωσιακή πρόβα … προνουντσιαμέντου, που δεν αναδείχθηκε αρκούντως. Το σύστημα Σαμαρά έκανε επίδειξη δύναμης υποδηλώνοντας ότι είναι σε θέση να παρακάμπτει τον Μητσοτάκη. Το πρόσχημα ήταν η κοπή πίτας του Άδωνι Γεωργιάδη που χρησιμοποιήθηκε ως πεδίο ευθείας παράκαμψης του προέδρου της ΝΔ.

Ένα υποτιθέμενο τυπικό «προεκλογικό event» του αντιπροέδρου, οργανώθηκε ως πάρτι της σαμαρικής φράξιας, με τον πρώην πρωθυπουργό παρόντα και τον Άδωνι Γεωργιαδη στο γενικό πρόσταγμα-με ύφος… Ντούτσε!

Ως φροντ-μαν του Σαμαρά, κήρυξε τον πόλεμο στους Καραμανλικούς, επιτιθέμενος ευθέως στον Νίκο Δένδια και ταυτόχρονα καπέλωσε τον Μητσοτάκη, με συγκεκριμένες κινήσεις.

Πρώτον, μετά το παραλήρημα υπέρ του εαυτού του και του παριστάμενου Σαμαρά και ανοησίες για Μαλβίδες κλπ κάλεσε – με ηγετική … μεγαλοψυχία- τους υποψήφιους του Λεκανοπεδίου να ανέβουν στην εξέδρα δίπλα του. Αυτομάτως τον πλαισίωσαν πρόσωπα που δεν έχουν πάρει από κανέναν διαβεβαίωση υποψηφιότητας.

Κατά το σύστημα Μητσοτάκη μόνο ο πρόεδρος χρίζει υποψηφίους και κατά τον ίδιο η σταυροδοσία δεν είναι κριτήριο συμμετοχής στην κυβέρνησή του.

Ο Άδωνις όμως έχει δικούς του υποψήφιους. Αναμεσά τους και δυο δημοσιογράφοι που σταδιοδρομούν με κρυπτοφασίζουσες επιθέσεις στον «Μαδούρο-Τσίπρα» , που εμφανίσθηκαν ως υπασπιστές του και αποθεώθηκαν.

Τον έναν έσπευσε ο Κυριάκος να κόψει την επόμενη, ενώ για τον άλλο θα πρέπει να ρισκάρει ρήξη με τον εργοδότη του.

Η σφαίρα ωστόσο είχε φύγει: μόνο δίπλα στον Άδωνι υπάρχει μέλλον στη ΝΔ, ήταν το μήνυμα. Στο κάδρο αυτό τοποθέτησε τον εαυτό του και πρώην στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή που, χρησιμοποιεί τον «καραμανλισμό» του για να ξεπλύνει τον Γεωργιάδη -ο οποίος υπόσχεται ότι… θα τον βγάλει βουλευτή.

Η δεύτερη κίνηση του Γεωργιάδη στην ίδια εκδήλωση ήταν εξίσου συμβολική και ταυτόχρονα εξευτελιστική για τους… υποψήφιους βουλευτές και πρόκληση για τον πρόεδρο της ΝΔ: τους έβαλε να τραγουδήσουν το «Μακεδονία ξακουστή» . Και το… έκαναν.

Παρότι αυτό αποσιωπήθηκε σχεδόν από τα ΜΜΕ λειτούργησε σαν τροχιοδεικτική βολή μιας συμπεριφοράς που ήδη είχε προκαθορίσει ο Γεωργιάδης με τη δήλωση: «Δεν θα πω ποτέ Βόρεια Μακεδονία».

Περιφερόμενος στη Κοζάνη ο Κυριάκος έδειξε ότι αγνοεί πως χάνει τον έλεγχο των πραγμάτων και διολίσθησε σε αβασάνιστες διατυπώσεις προβλέποντας ότι «το Βόρεια θα ξεχαστεί και θα μείνει το Μακεδονία».

Επιμένει επίσης στο… βέτο κατά της γειτονικής χώρας σε κάτι που… δεν υπάρχει. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. ‘

Με αντανακλαστικά απελπισίας η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε να σώσει ότι μπορούσε για το κόμμα της, δηλώνοντας ότι η ίδια θα λέει Βόρεια Μακεδονία.

Έτσι υπερφαλάγγισε τον Δένδια στην εκπροσώπηση των Καραμανλικών εν όψει της αναμέτρησης με τους Σαμαρικούς, αν υπάρχει αλλαγή ηγεσίας εν πτήσει.

Ήδη αν η ΝΔ αναγκαστεί να πάει στις εθνικές εκλογές με άλλον επικεφαλής, α λα Αβέρωφ, στην πραγματικότητα αυτό θα κριθεί από εξελίξεις των οποίων τον έλεγχο έχει ο Πρωθυπουργός.

Β: Ο Τσίπρας στέλνει τον Κυριάκο για …αερομαχία στις ευρωεκλογές

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι αναλύσεις της συγκυρίας οδηγούν σε δραστικές αλλαγές σχεδιασμών του και στην εκπόνηση νέας στρατηγικής, που λαμβάνει υπόψη της δυο παραμέτρους:

Αν η ΝΔ αναγκαστεί να πάει τον Μάιο σε ευρωεκλογές, ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες κατεβαίνει διασπασμένη, θα συρρικνωθεί. Ειδικά αν… επανέλθει η λίστα στην εκλογή ευρωβουλευτών.

Το βέβαιο είναι ότι για τις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο έχει ολόθερμη συμπαράσταση -αν όχι παρακίνηση-των κοινοτικών οργάνων και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για συγκεκριμένους λόγους.

Πολιτικοί παράγοντες και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και φυσικά από τους Ευρωσοσιαλιστές εκτιμούν ότι η ενδεχομένη επικράτηση της σημερινής ΝΔ στην Ελλάδα θα δημιουργήσει έναν ακόμη Σαλβίνι.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μια εβδομάδα από τις Βρυξέλλες αποδοκιμάστηκαν δυο κινήσεις που σχετίζονται με το Μητσοτάκη. Η αβάντα που προσπάθησε να του κάνει ο Βέμπερ με την ανόητη θεωρία για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και η αναδίπλωση του Δημ. Αβραμόπουλου κατά της συμφωνίας των Πρεσπών που αξίωσε ο επικεφαλής της ΝΔ εκβιαστικά από τον επίτροπο.

Με εντυπωσιακή πολιτική ευστροφία ο Αλέξης Τσίπρας οριστικοποιεί την απόφαση για εκλογές τον Οκτώβριο και αφήνει τον Μητσοτάκη να… τρέξει μόνος του στις ευρωεκλογές πάνω στο ολισθηρό γι’ αυτόν έδαφος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το προφανές αποτέλεσμα θα είναι να ηττηθεί από αυτούς που σιγοντάρει άκριτα ως τώρα. Δηλαδή να αποδυναμωθεί η ΝΔ από την Χρυσή Αυγή και την υπόλοιπη ακροδεξιά που ο Ίδιος ενίσχυσε.

Με τη στάση του στο Μακεδονικό «εκκόλαψε το αυγό του φιδιού» όπως είπε εύστοχα η Κατερίνα Παπακώστα και τώρα θα τους βρει ενώπιον του στην κάλπη, αφού δεν θα μπορεί να ολοκληρώσει τη διαβόητη πανδεξιά συσπείρωση, χωρίς επικείμενη κυβερνητική αλλαγή.

Με απλά λόγια ο Τσίπρας θα τον στείλει στις ευρωεκλογές, να δώσει μια μάχη χωρίς αντικείμενο, αφού με οποιοδήποτε αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει αλλαγή κυβέρνησης. Η κυριαρχία της ψυχολογίας χαλαρής ψήφου θα προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία στη ΝΔ, βοηθούντων και των εσωτερικών διενέξεων στους ΟΤΑ.

Θα έχει απώλειες και προς την Ακροδεξιά στην οποία η ίδια έδωσε όπλα να την αφαιμάξει, αλλά και από το Κέντρο, όπου θα στηριχθεί το Ποτάμι ως θύμα της ΝΔ και ενδεχομένως και το Κινάλ.

Θα είναι μια αναμέτρηση στην οποία εφόσον δεν θα έχει σημασία το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ- αφού την επόμενη των εκλογών ο Τσίπρας θα παραμείνει πρωθυπουργός- ο Μητσοτάκης θα αναμετράται με τον εαυτό του και ως συνέπεια της πολιτικής του θα λεηλατηθεί ένθεν κακείθεν.

Ακόμη και υποψήφιοι βουλευτές του αναφέρουν με τρόμο ότι αν οι ευρωεκλογές δεν συνδυαστούν με τις εθνικές εκλογές το ποσοστό τη ΝΔ θα είναι γύρω στο 25% -στην καλύτερη περίπτωση.

Με αυτή την επίδοση από την επόμενη θα αρχίσει η αποκαθήλωση του από δυο πλευρές: ο Σαμαράς από τη μια πλευρά και οι Καραμανλικοί με τη Ντόρα από την άλλη. Η ίδια η βάση της ΝΔ άλλωστε, που δεν τον θεώρησε ποτέ ηγέτη της, θα ζητήσει άλλον επικεφαλής για τις εθνικές εκλογές.

Συμπέρασμα: Εφόσον η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τους Ευρωπαίους, επιμείνει στην εξαγγελία «εκλογές τον Οκτώβριο» και ταυτόχρονα εκλογές για την Ευρωβουλή και τους ΟΤΑ τον Μάιο, η θέση του Κυριάκου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διασκεδαστική, αν δεν ήταν τραγική.

Μετά από την τριετή διάψευση των πρόωρων εκλογών που επιδίωκε κάθε τόσο και αφού.. προκήρυξε με στόμφο τις εθνικές εκλογές για τις 26 Μαΐου -για να αναλάβει την επόμενη- θα πάει σε μια αναμέτρηση χωρίς εσωτερικό πολιτικό έπαθλο.

Με τα έργα των χειρών του εναντίον του και με τον Αλέξη Τσίπρα από δίπλα να του τραγουδάει Σαββόπουλο: «Επίθεση εναντίον μου με μαχαίρι, χτύπαγε τον αέρα, δεν ήμουν εκεί τον συ-γχω-ρώ…».

Σχετικά άρθρα