Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

New York Times: Ένας επισκέπτης στη Χάλκη, ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν έμοιαζε με κανέναν άλλο στην ιστορία

New York Times: Ένας επισκέπτης στη Χάλκη, ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν έμοιαζε με κανέναν άλλο στην ιστορία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ελληνική Ομογένεια, Εφημερίδα New York Times, Θεολογική Σχολή Χάλκης, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χάλκη, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Σχεδόν μισόν αιώνα μετά την διακοπή λειτουργίας της φημισμένης Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από το τουρκικό κράτος, οι ορθόδοξοι ιερείς ξεδίπλωσαν κόκκινο χαλί για να τιμήσουν έναν καλεσμένο που δεν έμοιαζε με κανέναν άλλο στην ιστορία, τον Αλέξη Τσίπρα, που έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός που την επισκέπτεται, γράφει η Καρλότα Γκαλ στους New York Times.

Η επίσκεψη τόνωσε τις ελπίδες της μικρής ελληνικής κοινότητας που ζει στην Τουρκία, αλλά και της ευρύτερης Ορθόδοξης οικογένειας ότι η τουρκική κυβέρνηση θα εισακούσει τις φωνές που ζητούν την επαναλειτουργία της Σχολής.

Προηγουμένως ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όμως, παρά το γεγονός ότι οι δύο άνδρες έχουν αναπτύξει μια προσωπική σχέση, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους έχουν σημαδευτεί από ανταγωνισμούς, ενώ δεν ανακοίνωσαν την επίτευξη προόδου σε κάποια από τις πολλές μεταξύ τους διαφωνίες.

Αντίθετα, η προσοχή στράφηκε στον συμβολισμό της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σχολή την ημέρα του εορτασμού της μνήμης του Πατριάρχη Φωτίου του Μέγα, ιδρυτή της κατά τον 9ο αιώνα, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν η καρδιά του ελληνικού κόσμου.

Οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό ασφαλείας ήταν περισσότεροι από τους 100 ενορίτες και ιερείς που παραβρέθηκαν στην Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Πατριάρχης ζήτησε την επαναλειτουργία της Σχολής, αναρωτώμενος γιατί η Σχολή που λειτούργησε κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία έκλεισε από το κοσμικό κράτος και παραμένει κλειστή επί μισόν αιώνα.

«Η επαναλειτουργία της Σχολής δεν πρόκειται να είναι ζήτημα ή μήνυμα διαφωνίας και διένεξης, αλλά μήνυμα φιλίας, αμοιβαίας κατανόησης και αδελφοσύνης μεταξύ των δύο λαών μας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, ανέφερε ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν κοινές απόψεις για το ζήτημα και εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν βήματα για την επαναλειτουργία της Σχολής.

Οι συνθήκες για τις ολιγάριθμες θρησκευτικές μειονότητες -ιδίως για την Ορθόδοξη, την Αρμενική και τους Εβραίους- έχουν κατά κάποιο τρόπο βελτιωθεί στα 17 χρόνια του Ερντογάν στην εξουσία, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Προηγουμένως, ο Πατριάρχης δεν γινόταν δεκτός από τον πρόεδρος ή τον πρωθυπουργό, τώρα όμως η πρόσβαση στον Ερντογάν ή τους συμβούλους του είναι εύκολη.

Όμως οι υπέρμαχοι της Σχολής αντιτείνουν ότι ο κ. Ερντογάν δεν πρέπει να ζητά ανταλλάγματα για την επαναλειτουργία της.

«Δεν έπρεπε ποτέ να κλείσει. Δεν είναι αργά να διορθωθεί αυτό το καταστατικό λάθος», δήλωσε ο Μπασκίν Οράν, Τούρκος ακαδημαϊκός και αρθρογράφος.

Σχετικά άρθρα