Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσίπρας «άρπαξε» τον Μητσοτάκη: «Είπες στη Μέρκελ ότι θα αποσχιστεί η Μακεδονία; Λέγε τώρα!»

Ο Τσίπρας «άρπαξε» τον Μητσοτάκη: «Είπες στη Μέρκελ ότι θα αποσχιστεί η Μακεδονία; Λέγε τώρα!»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βόρεια Μακεδονία, Βουλή των Ελλήνων, Κυριάκος Μητσοτάκης, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νέα Δημοκρατία, Σκόπια,

Ένα ισχυρό ράπισμα περίμενε τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση στην Ολομέλεια για την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, του ζήτησε εξηγήσεις για σενάρια διχοτόμησης της Ελλάδας που διακινεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός έριξε ένα βαρύ «πυρηνικό» για να τον φέρει στα ίσια του μαζί την έξαλλα πατριδοκάπηλη παράταξή του.

«Ξέρετε, κ. Μητσοτάκη υπάρχει ένα πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση που για χρόνια όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα, πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση», είπε ο πρωθυπουργός και έσπευσε να εξηγήσει, σε περίπτωση που το καλύτερο βιογραφικό της χώρας δεν κατάλαβε: «Μιλώ για τα εθνικά μας θέματα».

«Υπήρξαν και υπάρχουν διαφορές», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «που προκύπτουν από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης. Όμως, πάντα υπήρχε ένα όριο.

»Εσείς, το ξεπεράσατε. Και δεν το κάνατε μόνο σε μία περίσταση αλλά σε πολλές. (…)

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει προ μηνών στο Politico για «αποσχιστικές τάσεις» στη Βόρεια Ελλάδα.

Και ακολούθησε αυτή την εβδομάδα πρωτοσέλιδο στην ΕΣΤΙΑ που υποστήριζε τα ίδια.

«Διέρρευσε στον Τύπο μια φράση σας σύμφωνα με την οποία είπατε στην καγκελάριο Μέρκελ ότι δεν θα επιτρέψετε η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία.

»Αλήθεια το είπατε αυτό;

»Έχετε καταλάβει τι ακριβώς είπατε;

»Παρομοιάσατε στη Γερμανίδα καγκελάριο το βόρειο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, την ελληνική Μακεδονία, με μια αυτόνομη περιφέρεια του ισπανικού κράτους.

»Το οποίο (σ.σ. η Καταλονία) διαθέτει αυτόνομο κοινοβούλιο και ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά διαφορετικά από τους Ισπανούς.

»Μιλούν διαφορετική γλώσσα και ιστορικά υπάρχουν στο εσωτερικό της (σ.σ. Καταλονίας) αποσχιστικές τάσεις, χρόνια τώρα, οι οποίες μάλιστα λόγω του πρόσφατου δημοψηφίσματος, έχουν ενισχυθεί, αυτό κάνατε;

»Αλήθεια, κατανοείτε κύριε Μητσοτάκη πόσο εθνικά επικίνδυνη είναι αυτή η ανιστόρητη αναλογία που επιχειρήσατε;» τόνισε με αυστηρότητα ο πρωθυπουργός, για να καλέσει αμέσως μετά αυτόν τον αμετροεπή νεοφιλελεύθερο νεοφώτιστο εθνικιστή ενώπιον των ευθυνών του:

«Έχετε δύο επιλογές, καθαρά πράγματα.

»Ή να διαψεύσετε καθαρά και ξάστερα το πρωτοσέλιδο της ΕΣΤΙΑΣ, ότι αυτή ήταν δήλωση σας στη Γερμανίδα καγκελάριο.

»Ή να απολογηθείτε δημόσια.

»Πρωτίστως, απέναντι στους Βορειοελλαδίτες.

»Οι οποίοι ούτε αποσχιστικές τάσεις έχουν, ούτε μιλούν άλλη γλώσσα, ούτε έχουν άλλη εθνότητα.

»Πρέπει να είστε πιο σοβαρός κ. Μητσοτάκη όταν καταπιάνεστε με εθνικά θέματα», επέπληξε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε πατώντας εδώ τι έγραψε η ΕΣΤΙΑ για τα σενάρια διαμελισμού της Ελλάδας που διακινεί ο Μητσοτάκης

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή:

Σχετικά άρθρα