Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αφωνία Μητσοτάκη: Δε λέει κουβέντα για τη γκάφα περί «αυτονομιστών» στη βόρεια Ελλάδα!

Αφωνία Μητσοτάκη: Δε λέει κουβέντα για τη γκάφα περί «αυτονομιστών» στη βόρεια Ελλάδα!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Εφημερίδα Εστία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μακεδονία, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ,

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά τις απίστευτες δηλώσεις του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ουδείς από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας έχει πάρει θέση για τα όσα κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Μανώλη Κοττάκη και την εφημερίδα Εστία.

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη έχουν προκαλέσει αλγεινή εντύπωση, δεδομένου ότι με τις αναφορές του, τις οποίες είχε κάνει και στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό Politico για να τις απαρνηθεί εν συνεχεία στη Βουλή όταν τον κατηγόρησε για «εθνικά επικίνδυνο» ο Αλέξης Τσίπρας, εγείρει εκ νέου από μόνος του θέμα «μακεδονικής μειονότητας», την ώρα που ουδείς ούτε καν από το VMRO έχει τολμήσει να θέσει τέτοιο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει κατόπιν συνέντευξης ο κ. Κοττάκης, έθεσε θέμα μειονότητας στη Μακεδονία στην Άνγκελα Μέρκελ, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει για «καταλανοποίηση της Βορείου Ελλάδος», υπαινισσόμενος έναν ανύπαρκτο «κίνδυνο αυτονόμησης» της περιοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης, ενώ από τη μία θεωρεί βασικό κίνδυνο τη δημιουργία μειονοτικού ζητήματος στην Ελλάδα, από την άλλη έρχεται τώρα να θέσει ο ίδιος θέμα μειονότητας και μάλιστα να το μεγαλοποιήσει στον υπερθετικό βαθμό, χρησιμοποιώντας την εξωφρενική παρομοίωση της Μακεδονίας με την Καταλονία, για να υπονοήσει έναν ανύπαρκτο «κίνδυνο αυτονόμησης» της πρώτης.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών «σκοτώνει» οποιοδήποτε σενάριο για μειονότητα, αφού κάνει λόγο ρητά μόνο για «ομογένεια», εναρμονίζοντας το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας με αυτό της Ελλάδας, αλλά και προκειμένου να δικαιολογήσει τη στήριξή του και της ΝΔ στα συλλαλητήρια.

Στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, όπως καταγράφονται στο δημοσίευμα, αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «εθνική ανευθυνότητα» και «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» και προσθέτοντας ότι «δεν διστάζει να ανοίξει, για μια ακόμα φορά, θέμα μακεδονικής μειονότητας, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Τον κάλεσε, τέλος, «να αντιληφθεί ότι τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για ασκήσεις μικροπολιτικής προπαγάνδας και να ανακαλέσει άμεσα τις επικίνδυνες δηλώσεις του».

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τη Δευτέρα η εφημερίδα Εστία κυκλοφόρησε με βασικό τίτλο «Δεν θα επιτρέψω να γίνει Καταλωνία η Βόρειος Ελλάς».

Φράση που σύμφωνα με την εφημερίδα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Η Εφ.Συν ζήτησε χθες από συνεργάτες του κ Μητσοτάκη να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν το συγκεκριμένο δημοσίευμα και η απάντηση ήταν ότι η Πειραιώς το επιβεβαιώνει.

Πάμε τώρα να δούμε πώς ο Κυρ. Μητσοτάκης εννοεί την αυτούσια μέσα στο κείμενο φράση του περί καταλανοποίησης της Βορείου Ελλάδας.

Διαβάζουμε λοιπόν στο δημοσίευμα ότι στη Ν.Δ παρατηρούν με προσοχή τη δράση των Μακεδόνων αυτονομιστών στον Βορρά τις κινήσεις για ίδρυση μακεδονικής εκκλησίας, τις δηλώσεις Ζάεφ για τους αιγαιάτες Μακεδόνες και τη διδασκαλία της δήθεν μακεδονικής στην ελληνική εκπαίδευση και δεν ησυχάζουν.

Προκύπτει έτσι καθαρά ότι ο κ Μητσοτάκης ενώ από τη μία θεωρεί βασικό κίνδυνο τη δημιουργία μειονοτικού ζητήματος στην Ελλάδα από την άλλη έρχεται τώρα να θέσει ο ίδιος θέμα μειονότητας και μάλιστα να το μεγαλοποιήσει στον υπερθετικό βαθμό χρησιμοποιώντας την εξωφρενική παρομοίωση της Μακεδονίας με την Καταλονία για να υπονοήσει έναν ανύπαρκτο κίνδυνο αυτονόμησης της πρώτης.

Και όλα αυτά προκειμένου να δικαιολογήσει τη στήριξή του στα συλλαλητήρια.

Κι εδώ έρχεται το δεύτερο θέμα που βάζει ο πρόεδρος της Ν.Δ Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν ησυχάζουν επίσης στη Ν.Δ γιατί παρατηρούν τις κινήσεις ξένων δυνάμεων στον Βορρά που προσπαθούν να παρασύρουν τους πληθυσμούς σε πειράματα Λέγκα τύπου Σαλβίνι γνωστού συνομιλητή του Πούτιν.

Είναι εύκολο η οργή του πληθυσμού για τη στάση των Αθηνών να αξιοποιηθεί ως καύσιμος ύλη για τέτοιες πρωτοβουλίες.

Εδώ φαίνεται πως για πρώτη φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης βλέπει ότι το τζίνι το οποίο έβγαλε ο ίδιος από το μπουκάλι του εθνικισμού δεν μπορεί πια να το ελέγξει.

Γιατί είναι εκείνος που επέλεξε να υιοθετήσει τα συλλαλητήρια και να προσεγγίσει τη σκληρή εθνικιστική γραμμή και τώρα ανησυχεί ότι το εθνικιστικό αυτό ακροατήριο στο οποίο είχε επενδύσει εκλογικά μπορεί να αναζητήσει την πολιτική του αυτονόμηση προς τα ακροδεξιά.

Στις δηλώσεις του κ Μητσοτάκη όπως καταγράφονται στο δημοσίευμα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για εθνική ανευθυνότητα και πολιτικό τυχοδιωκτισμό και προσθέτοντας ότι δεν διστάζει να
ανοίξει για μια ακόμα φορά θέμα μακεδονικής μειονότητας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τον κάλεσε τέλος να αντιληφθεί ότι τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για ασκήσεις μικρο πολιτικής προπαγάνδας και να ανακαλέσει άμεσα τις επικίνδυνες δηλώσεις του.

Διαβάστε τι έγραψε τη Δευτέρα το TRIBUNE: Τι είναι αυτά που γράφει η ΕΣΤΙΑ; Είπε ο Μητσοτάκης στη Μέρκελ ότι θα διχοτομηθεί η Ελλάδα; Πάμε καλά;

Σχετικά άρθρα