Ο Ζόραν Ζάεφ, που άλλαξε το όνομα της χώρας του σε Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα με τις διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Αθήνα για το όνομα Μακεδονία.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι εάν υπάρχουν οι νομικές δυνατότητες, θα ζητήσει από τα αρμόδια θεσμικά όργανα να αποχαρακτηρίσουν τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα από το 1992 μέχρι τη ημερομηνία της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Εάν υπάρχει η δυνατότητα και θεωρείται ότι η στιγμή είναι κατάλληλη και δεν θα δημιουργηθεί ζημιά στη χώρα μας, είτε στις σχέσεις με την Ελλάδα, θα πρότεινα προσωπικά, στα ιδρύματα να αποχαρακτηρίσουν και να δημοσιεύσουν τα δεδομένα», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Νόλα Ισαΐλοφσκα-Στάροβα, όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Όπως προβάλλεται ως αίτημα στην Ελλάδα να λάμψει όλη η αλήθεια για τις διαπραγματεύσεις επί 27 χρόνια, το ίδιο αίτημα υπάρχει και στη Βόρεια Μακεδονία.
Ωστόσο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση των Σκοπίων δώσει στη δημοσιότητα τα δικά της αρχεία, στη συνέχεια θα αναγκαστεί να πράξει το ίδιο και η Αθήνα.
Ώστε να μπορούν να διασταυρωθούν τα γεγονότα και να βρεθεί η αλήθεια.
Αλλιώς θα μείνουμε με την «ανάγνωση» της ιστορίας όπως την είδαν οι Σκοπιανοί.
Επειδή από την Αθήνα πάντως δεν βλέπουμε μεγάλη προθυμία να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου των απορρήτων, ας το κάνουν τα Σκόπια.
Κάποιοι δεν κοιμούνται
Η παραπάνω δήλωση του Ζόραν Ζάεφ έχει κάνει πολλούς στην ελληνική πρωτεύουσα να έχουν χάσει τον ύπνο τους.
Ιδίως ξενυχτάνε εκείνοι που πρόσφατα προσπάθησαν να ψηφοθηρίσουν, τασσόμενοι ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παλαιότερα έλεγαν άλλα.
Και εάν είναι εξοργιστικά όσα έλεγαν παλαιότερα δημοσίως, ανεξάρτητα που το προηγούμενο διάστημα έκαναν σαν να μην τα είπαν, πουλώντας «τρελίτσα» στον ελληνικό λαό, φανταστείτε τι μπορεί να συζητούσαν σε μυστικές συναντήσεις.
Όπως η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού, που ανέφερε δίχως να τον κατονομάζει ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θέλησε να αποποιηθεί των ευθυνών του προτείνοντας να αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το όνομα, να πετάξει δηλαδή το μπαλάκι στον ΟΗΕ, ώστε εκείνος να έβγαινε στη συνέχεια στον ελληνικό λαό «περίλυπος» και να δήλωνε ότι «μας το επέβαλλαν».