Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζανακόπουλος: Μεγάλη προτεραιότητα η Κρήτη για την κυβέρνηση

Τζανακόπουλος: Μεγάλη προτεραιότητα η Κρήτη για την κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ηράκλειο, Κρήτη, Περιφέρεια Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης,

Η Κρήτη είναι μια μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος από το πρωί σήμερα Παρασκευή πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ηράκλειο.

Ο κ. Τζανακόπουλος στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, του μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, ενώ αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα του νησιού που είχαν για χρόνια «παγώσει» και τώρα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, «η Κρήτη αποτελεί μια πολύ μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Υπάρχουν πολλά έργα υποδομής τα οποία είχαν μείνει στα συρτάρια για παρά πολλά χρόνια.

»Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα και μια επιτάχυνση στην υλοποίησή τους. Περίπου 3 δισ. είναι ο προϋπολογισμός των έργων που προωθούνται».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τρία μεγάλα έργα του νησιού, διευκρινίζοντας ότι χρονικά βρίσκονται πολύ κοντά, άλλα στην ολοκλήρωσή τους και άλλα στην έναρξη των εργασιών τους. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά:

«Σε σχέση με τον ΒΟΑΚ, είχα μια αναλυτική συζήτηση με τον υπουργό Υποδομών ο οποίος με ενημέρωσε ότι οι διαγωνισμοί επιταχύνονται και παρά πολύ σύντομα, ακόμη και εντός του 2019, είναι πιθανό να εκκινήσει η υλοποίηση του έργου.

»Σε ό,τι αφορά το δρόμο της Μεσσαράς να σας πω ότι με διαβεβαίωσε πως το Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί και αυτό το έργο, ενώ σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο στο Καστέλι επίσης επιταχύνονται οι διαδικασίες».

Ο κ. Αρναουτάκης ενημέρωσε από την πλευρά του τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους εκπαιδευτές οδήγησης και τις αντιδρασεις στο σχέδιο νόμου, όπως επίσης για τα 6.000 άτομα που έχουν καταστεί, οπως ανέφερε, όμηροι από την επί τετράμηνο αποχή από τις εξετάσεις, ενώ του εξήγησε ότι ήδη έχει έτοιμη μια πρόταση για το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, με κάποιες μετατροπές.

Όπως είπε ο κ. Τζανακοπουλος για το θέμα, «είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που το αντιμετωπίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω ότι η ρύθμιση που προτείνει το Υπουργείο Υποδομών είναι καταρχάς στην ορθή κατεύθυνση, ωστόσο αυτή η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή και διατεθειμένη να συζητήσει και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του διαλόγου».

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ηγουμενίδη και Σωκράτη Βαρδάκη, όπως επίσης και το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Παυλιδάκη, στην επίσκεψή του στην Διεύθυνση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ζήτησε από την Συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη να τον ενημερώσει για τις μεγάλες προκλήσεις για την Κρήτη, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

Η κ. Κοζυράκη εξήγησε στον κ. Τζανακόπουλο ότι η συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια όσο και με τους Δήμους είναι υποδειγματική ενώ σημείωσε απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας ότι χρειάζεται περαιτέρω αποκέντρωση υπηρεσιών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Κοζυράκη, «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση πρέπει να αποτελέσει έναν ελεγκτικό μηχανισμό που θα είναι σφιχτός, αποτελεσματικός και σοβαρός.

»Η πρότασή μου είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να συμπεριλάβει μερικές ακόμη αποκεντρωμένες μονάδες Υπουργείων οι οποίες βρίσκονται στην Περιφέρεια, όπως η Κτηματική Υπηρεσία και κάποιες μονάδες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες ουσιαστικά είναι περίπου σαν ακέφαλες. Υπογράφω πολλά έγγραφα για αυτές τις μονάδες, ενώ ουσιαστικά δεν έχω καμία άλλη δυνατότητα επέμβασης πάνω τους.

»Θα μπορούσε πολύ εύκολα να υπαχθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να αποκεντρωθεί ένας κύκλος αρμοδιοτήτων και εργασιών».

Νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΑ Ηρακλείου ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα σενάρια περί εθνικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να ολοκληρώσει την θητεία της ενώ έχει και ενισχυμένη πλειοψηφία.

«Μας λέγανε ότι δεν θα αντέξουμε αν δεν πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ανεξαρτήτως της εκτίμησης που μπορεί να είχε κανείς για αυτό, εμείς προχωρήσαμε, ζητήσαμε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλης, έχουμε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας έχει κριθεί.

»Έχουμε κερδίσει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες από την ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης, έχουμε κερδίσει δυο κομβικά νομοσχέδια με ονομαστικές ψηφοφορίες και φυσικά έχουμε καταφέρει να κυρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με μια πλειοψηφία, η οποία ήταν ευρύτερη ακόμα και από την πλειοψηφία που συγκεντρώσαμε στην ψήφο εμπιστοσύνης.

»Οπότε για μένα και για την κυβέρνηση δεν τίθεται κανένα ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας».

Ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή, θα συνεχίσει με ονομαστικές ψηφοφορίες το νομοθετικό της έργο και ότι το πρόβλημα θα το έχει ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά λέξη, «η κυβέρνηση είναι απολύτως σταθερή και δεν έχει κανένα πρόβλημα να ολοκληρώσει το νομοθετικό της έργο και αυτό μπορεί ο καθένας να το διαπιστώσει.

»Εμείς είμαστε έτοιμοι να πηγαίνουμε σε ονομαστικές ψηφοφορίες μέχρι τον Οκτώβριο. Κανένα πρόβλημα δεν θα έχουμε με αυτό. Ο μόνος που θα έχει πρόβλημα θα είναι ο κ. Μητσοτάκης.

»Ούτως ή άλλως θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό πιθανόν να αναβαθμίζεται και ο ρόλος του βουλευτή μέσα στο Κοινοβούλιο που είναι να συζητά και να καταθέτει απόψεις και φυσικά να ψηφίζει με βάση τη συνείδησή του».

Σχετικά άρθρα