Για ιστορική μέρα έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό « Στο Κόκκινο», με αφορμή την ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως έχει μετατοπιστεί σε ακραίες θέσεις, καυτηριάζοντας παράλληλα τη στάση του Κινήματος Αλλαγής αλλά και του ΚΚΕ.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, καταλύτης για την εκκίνηση διαλόγου μεταξύ κομμάτων
Αναφορικά με τους πολιτικούς συσχετισμούς που αναπτύχθηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο υπέρ της συμφωνίας με τους γείτονες επανέλαβε πως η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης για να εκκινήσει ο διάλογος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικών δυνάμεων και προσώπων της κεντροαριστεράς επισημαίνοντας πάντως πως υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα που πρέπει να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων και σχετίζονται με την κοινωνία.
Προχωρώντας σε μια αποτίμηση του ενός έτους συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με τους γείτονες, χρέωσε εξαλλοσύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ «βρέθηκαν σε ένα πολιτικό αδιέξοδο και επέλεξαν καθόλη τη διάρκεια των συζητήσεων να εφευρίσκουν και να κατασκευάζουν επιχειρήματα ώστε να μην υποστηρίξουν μια ιστορική συμφωνία, μια ιστορικού χαρακτήρα πρωτοβουλία από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης, σε λίγη ώρα, της Βόρειας Μακεδονίας» τόνισε.
«Θέλω να επιμείνω στο γεγονός», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ότι σήμερα επιλύεται μια ιστορική εκκρεμότητα μεταξύ των δυο χωρών και νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για μια νέα εποχή όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στα Βαλκάνια καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πρότυπο με το όποιο μπορούν να επιλύονται διμερείς διάφορές και μάλιστα ταυτοτικού χαρακτήρα».
«Σήμερα με χαρά και υπερηφάνεια γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυσή του» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Η κ. Γεννηματά ταυτίσθηκε με την ΝΔ, και εκείνη με την ακροδεξιά ομάδα της
Ο υπουργός Επικρατείας κληθείς να σχολιάσει τη στάση που κράτησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά αρχικά εκτίμησε πως οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς έμειναν πολιτικά και ιδεολογικά «άστεγες» καθώς, όπως τόνισε, «η κ. Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν να θέσουν ως κεντρικό κριτήριο της πολιτικής της τοποθέτησης όχι το συμφέρον της χώρας και τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά να «διαβάσει» όλην την πολιτική συγκυρία με βάση το κριτήριο της λεγόμενης στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, που επί της ουσίας αποτελεί και τον άξονα γύρω από τον οποίο συγκροτείται η πολιτική γραμμή του ΚΙΝΑΛ.
Με αυτό τον τρόπο ταυτίζονται με τη ΝΔ, η οποία με τη σειρά της επέλεξε μια γραμμή που θολώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα μιας κεντροδεξιάς παράταξης την οποία είχε θεμελιώσει ο κ. Καραμανλής την περίοδο του 2000.
Επέλεξε να ταυτιστεί σχεδόν απόλυτα με τη ακροδεξιά ομάδα της ΝΔ, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ταύτισης τα είδαμε χθες που ο κ. Σαμαράς προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με όσα είχε υποστηρίξει αυτόν τον ένα χρόνο και προσπαθώντας να μας κάνει να ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε και για τη δική του κυβέρνηση, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μακεδονικό ζήτημα, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση επίλυσης με όρους συνθέτης ονομασίας, κάτι που αποτελεί την εθνική γραμμή εδώ και 20 χρόνια».
Μάλιστα σημείωσε πως πρόκειται για μια πολιτική μετάθεσης του ζητήματος στη βάση του ότι η χώρα μας δεν έχει να χάσει τίποτα εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα του ονοματολογικού.
Επιμένοντας στην κριτική του προς τη ΝΔ ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ως πρόβλημα την «παραχώρηση των κλειδιών του κόμματος στους κ. Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη».
Ευρύ μέτωπο ρεαλισμού
Σε ερώτηση για τις διεργασίες της κεντροαριστεράς με όχημα τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε πως «δημιουργήθηκε ένα ευρύ μέτωπο ορθολογισμού και ρεαλισμού στις διεθνείς σχέσεις -και αυτό είναι ένα αρκετά θετικό βήμα που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης.
Όμως ένα ευρύτερο μέτωπο που θα περιλαμβάνει συνολικότερες συμφωνίες δεν αρκεί να μείνει μόνο στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, χρειάζεται διάλογος για μια σειρά από ζητήματα, όπως η αγορά εργασίας, με το οικοδόμημα του κοινωνικού κράτους, με την εγγύηση των εργασιακών δικαιωμάτων, με την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.
Για τις πρωτοβουλίες διαλόγου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει και στη στρατηγική του εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ότι επιδιώκει να ανοίξει διαλογο για ευρύτερες συσπειρώσεις.
Αν η ΝΔ μιλά για προδοσία, τι περιμένετε από τη Χρυσή Αυγή;
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακραία συμβαίνουν με πρωταγωνιστές, ακροδεξιές δυνάμεις και τάγματα εφόδου από τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα από τις λεκτικές απειλές μέχρι επιθέσεις στα σπίτια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιο εισβολής στη Βουλή.
«Αυτό που έχει συμβεί τον τελευταίο χρόνο είναι το εξής η ΝΔ για λόγους πολιτικής συνοχής μετατοπίστηκε και υιοθέτησε τον ακροδεξιό πολιτικό λόγο της ομάδας Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη.
»Ο κ. Μητσοτάκης από φιλελεύθερος κεντρώος πολιτικός και μεταρρυθμιστής μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα σε έναν πολιτικό, ο οποίος παραδίνεται και ως προς το λόγο και ως προς το ύφος στην Ακροδεξιά. Αυτό απελευθερώνει πολιτικές δυνάμεις δημιουργεί ένα πλαίσιο “κάλυψης” προς πολιτικές δυνάμεις πιο ριζοσπαστικές από τη ΝΔ.
»Γιατί εάν η ΝΔ μιλάει για προδοσίες και μειοδοσίες και ξεπουλημένους βουλευτές και εάν στελέχη της στέλνουν απειλητικά μηνύματα ή ενορχηστρώνουν και οργανώνουν καμπάνιες εκβιασμού βουλευτών, τότε τι περιμένετε να κάνει η Χρυσή Αυγή;» αναρωτήθηκε ο κ. Τζανακόπουλος.
Συμπλήρωσε δε, πως χθες στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεν καταδίκασε τις επιθέσεις στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Με τις πλάτες και την κάλυψη της ΝΔ οι ακροδεξιές οργανώσεις και φυσικά η Χρυσή Αυγή έχουν βρεθεί σχεδόν εκτός ελέγχου», κατήγγειλε ο κυβερνητικός εκπροσωπος.
«Εμείς ως κυβέρνηση και το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα δεν θα επιτρέψει τέτοιες ακραίες συμπεριφορές», είπε ακόμη.
Ερωτηθείς για τις γενικευμένες επιθέσεις από ακροδεξιά τάγματα εφόδου ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις σχετικές πρωτοβουλίες για την καταστολή εγκληματικού χαρακτήρα επιθέσεις και κάλεσε όλα τα κόμματα να συμπαρασταθούν σε αυτή την προσπάθεια, ωστόσο άφησε αιχμές για τη ΝΔ λέγοντας πως «δυστυχώς η ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει».
Το ΚΚΕ έχει εντάξει επιχειρήματα από το άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος
Για την ομιλία στη Βουλή του Δημήτρη Κουτσούμπα και την επίθεση προς την κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας είπε «δεν θα προχωρήσω σε χαρακτηρισμούς, νομίζω όσα είπε ο πρωθυπουργός για το ΚΚΕ και τη στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών ήταν αυτά που κινητοποίησαν αυτή την αντίδραση, γιατί μάλλον χτύπησαν κάποιο νεύρο», τόνισε και αναφερθηκε στην ιστορική σημαντική διαδρομή του ΚΚΕ, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
Εκείνο που είπε στο ΚΚΕ (ο πρωθυπουργός) με όλη αυτήν την ιστορική κληρονομιά και αυτό το τεράστιο καταγωγικό βάρος είναι ότι πρέπει να αναμετρηθεί με αυτά, ενώ έθεσε μια ερώτηση στον κ. Κουτσούμπα η οποία δεν απαντήθηκε, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Έστω ότι δεχόμαστε το σύνολο της επιχειρηματολογίας του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιβλήθηκε από το δυτικό ιμπεριαλισμό, το πολιτικό ερώτημα που μένει αναπάντητο από την πλευρά του ΚΚΕ είναι πώς θα πρέπει να ονομάζονται οι γείτονες μας, το ελληνικό κράτος πρέπει ή δεν πρέπει να το αναγνωρίσει;
»Το χειρότερο με το ΚΚΕ είναι ότι θα μπορούσε να δεχτεί μια αρνητική ψήφο ή μια αποχή με αιχμή την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά δεν κάνει μόνο αυτό.
»Προχωρά ένα βήμα παρά πέρα και στο λόγο του έχει εντάξει επιχειρήματα που προέρχονται από το άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος δηλαδή για παράδοση της εθνότητας, της γλώσσας και φτάνει ακόμα και στο σημείο να μιλήσει για το ψευδεπίγραφο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.
»Νομίζω ότι αυτές οι πολιτικές τοποθετήσεις δεν αρμόζουν σε ένα κόμμα όπως το ΚΚΕ με την πλούσια αγωνιστική του ιστορία», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τέσσερα χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα
Προχωρώντας σε μια πρώτη αποτίμηση των τεσσάρων ετών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είμαστε σε μια εντελώς διαφορετική χώρα. Το Γενάρη του 2015 κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε λεόντειες συμφωνίες, ακραία μέτρα λιτότητας, την αδυναμία εξυπηρέτησης χρέους χωρίς τον επίσημο τομέα.
»Μεσολάβησε το τρίτο προγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά μεσολάβησαν και μέτρα της κυβέρνησης για να σταθεί η κοινωνία όρθια» υπογράμμισε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και σειρά άλλων ζητημάτων.
Καταλήγοντας ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως σήμερα βρισκόμαστε εκτός μνημονίου και πως η κυβέρνηση θα επιταχύνει το βήμα της για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκροτηση.
Επανέλαβε, τέλος, ότι ο στόχος παραμένει να μπουν οι εργαζόμενοι στο επίκεντρο. «Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν αυξημένο κατά 5%» είπε ο κ. Τζανακόπουλος για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων πως καλό είναι «να κοιτάμε τους ρυθμούς ανάπτυξης, την οικονομική εμπιστοσύνη και τις εξαγωγές.
»Όμως αυτό που έχει σημασία είναι οι κοινωνικοί δείκτες», είπε περιγράφοντας τα στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας και πολλών άλλων, προτάσσοντας πάντα την αποτύπωση των κοινωνικών επιλογών στην καθημερινότητα των πολιτών.