Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θετική εκτίμηση για την Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε η Παπακώστα

Θετική εκτίμηση για την Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε η Παπακώστα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεξάρτητοι Βουλευτές, Βουλή των Ελλήνων, Κατερίνα Παπακώστα, Σκόπια, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

Την θετική γενική της εκτίμηση για την Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ενημέρωσε ότι το κόμμα της είναι εκείνο που θα αποφανθεί για το ποιά στάση θα τηρήσει η ίδια στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κ. Παπακώστα, έθεσε ερωτήματα για την τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στην Συμφωνία και απευθύνθηκε προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας:

«Προτείνετε τελικώς με την στάση που θα τηρήσετε να αλλάξουμε το δόγμα της χώρας, να εγκαταλείψει η Ελλάδα τις συμμαχίες της; Κι αν ναι ευθέως πείτε μας και πείτε μας προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί».

Αναφερόμενη στα θετικά της Συνθήκης των Πρεσπών, η κ. Παπακώστα είπε πως η γενική της εκτίμηση είναι θετική μεν ως προς σειρά σημείων και ιδίως ως προς την περιγραφή άρσης δραστηριοτήτων αλυτρωτισμού και επίσης στο μέρος που προβλέπονται πολλαπλοί τρόποι ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας.

Όπως τόνισε, καταρχάς αναφέρεται ρητά στο προοίμιο της Συμφωνίας ότι το υφιστάμενο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών είναι διεθνές πάγιο και διαρκές και είναι απαραβίαστο κι επίσης εξαλείφεται τελείως ο όρος Δημοκρατία της Μακεδονίας τόσο σε διεθνές όσο και σε διακρατικό επίπεδο.

«Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες χώρες συμπεριλαμβανομένου όλων των ισχυροτέρων αναγνωρίζουν σήμερα ως Μακεδονία τη γείτονα χώρα.

»Το όνομα της Μακεδονίας είχε υφαρπαγεί. Με την Συμφωνία, όσο επώδυνη είναι για μας η χρήση του ως σύνθετου, πρακτικώς το όνομα επιστρέφει στην Ελλάδα, μαζί με την ιστορία και τον Πολιτισμό του» σχολίασε η κ. Παπακώστα.

Όπως εξάλλου ανέφερε για την Συμφωνία, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημαντική είναι και η υποχρεωτική απομάκρυνση κάθε λογής συμβόλων που αναφέρονται στον μακεδονικό ελληνικό πολιτισμό καθώς και η αλλαγή σε σχολικά βιβλία και στην εν γένει ιστορική αφήγηση που οδηγεί στην δημιουργία νέων γενεών μη εθισμένων στη χρήση τέτοιων παραποιήσεων.

Ακόμη τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη σημασία του δεύτερου μέρους της Συμφωνίας που δημιουργεί μία στρατηγική συνεργατικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ χωρίς να επιδεικνύω σοβινισμό υπογραμμίζω ότι συνήθως σε περιπτώσεις τέτοιων συνεργασιών το ντε φάκτο κυρίως επωφελούμενο μέρος είναι το ισχυρότερο που είναι η Ελλάδα.

Τέλος, η κ. Παπακώστα κάλεσε «να αναρωτηθούμε όλοι μέχρι το βράδυ κατά συνείδηση και με ελεύθερη εντολή, όπως ορίζει το Σύνταγμα, οι βουλευτές κι όχι τα κόμματα, να αποφασίσουμε το πώς θα τοποθετηθούμε».

Σχετικά άρθρα