Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γιάννης Τσιρώνης γκρέμισε τη δεξιά προπαγάνδα για το Μακεδονικό – Δείτε στοιχεία και ντοκουμέντα

Ο Γιάννης Τσιρώνης γκρέμισε τη δεξιά προπαγάνδα για το Μακεδονικό – Δείτε στοιχεία και ντοκουμέντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Μακεδονία, Βουλή των Ελλήνων, Γιάννης Τσιρώνης, Οικολόγοι Πράσινοι, Σκόπια, ΣΥΡΙΖΑ,

Ομοβροντία ιστορικών αποκαλύψεων για τα ζητήματα «μακεδονικής γλώσσας», εθνότητας αλλά και την ονομασία της γείτονος χώρας έκανε ο Γιάννης Τσιρώνης από το βήμα της Βουλής, αφήνοντας άφωνες τις δεξιές πτέρυγες της ολομέλειας.

Ο Γιάννης Τσιρώνης έριξε την πρώτη βόμβα όταν απέδειξε ότι τη χώρα αναγνώρισε ως σκέτο Μακεδονία ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα μακεδονίτικα, προσκόμισε την επίσημη απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας το 1928, όπου σε αυτή το ίδιο το ελληνικό κράτος καταμετρούσε ως ομιλούντες τη μακεδονοσλαυική 81.000 Έλληνες πολίτες.

Ο Γιάννης Τσιρώνης απάντησε ακόμα και στα ζητήματα «μακεδονικού λαού», δικαίου της θάλασσας αλλά και τις θεωρίες συνωμοσίας περί ανάμειξης ξένων δυνάμεων.

Επειδή πρόκειται για μια από τις πλέον εμπεριστατωμένες, ιστορικά τεκμηριωμένες, ομιλίες που έγιναν στη Βουλή στη συζήτηση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το TRIBUNE την εξασφάλισε, μαζί με τα στοιχεία που παραθέτει και σας την παρουσιάζει:

Ομιλία Γιάννη Τσιρώνη, Βουλή των Ελλήνων, 23/01/19

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Ελληνίδες και Έλληνες, θα αποδείξω ότι η Αντιπολίτευση με την πολιτική της εξαπατά τον ελληνικό λαό.

Θα αποδείξω με ντοκουμέντα ότι οδηγεί τη χώρα σε έναν επικίνδυνο διχασμό.

Θα αποδείξω με ντοκουμέντα ότι, οι προτάσεις τους οδηγούν την Ελλάδα σε διπλωματικό αδιέξοδο και σε εθνική καταστροφή. Θα αποδείξω ότι μετατρέπουν την κρίση των κομμάτων τους σε εθνική κρίση.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Και ξεκινάω με την εκχώρηση της λέξης «Μακεδονία», γιατί μας λένε ότι εκχωρούμε, εκχωρούμε, εκχωρούμε.

Καταθέτω στα Πρακτικά τον Κανονισμό 3567/1991, όπου με υπογραφή Σαμαρά αποκτήσαμε εμπορικές σχέσεις με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως αυτοαποκαλείτο τότε.

Το Γραφείο του κ. Σαμαρά ισχυρίζεται ότι αυτό έγινε για την επαρχία της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας. Είναι ψέματα.

Ήδη από τον Νοέμβριο, γιατί ο Κανονισμός αυτός εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο, είχε ανακηρυχθεί ανεξαρτησία του γειτονικού κράτους με σύνταγμα που είχε εγκριθεί και το οποίο είχε μέσα τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «μακεδονικός λαός», «μακεδονική γλώσσα».

Άρα, ήξερε ο κ. Σαμαράς ότι υπογράφει Κανονισμό για τέσσερις δημοκρατίες τότε, οι οποίες δεν ήταν φυσικά επαρχίες πλέον της Γιουγκοσλαβίας, η οποία είχε καταργηθεί.

Έστω, όμως, ότι το 1991 δεν αναγνωρίζαμε κράτος και μόνο εμπορικές συναλλαγές.

Το 1995 στην Ενδιάμεση Συμφωνία της Ελλάδας, που την καταθέτω στα πρακτικά, στο άρθρο 1 αναγνωρίζουμε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος στον ΟΗΕ, το οποίο την ημέρα εκείνη είχε πάλι συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», πάλι είχε Μακεδόνες πολίτες, πάλι είχε μακεδονική γλώσσα.

Την ημέρα εκείνη επίσημα αναγνωρίσαμε το κράτος.

Όποιος ξέρει διεθνές δίκαιο, ξέρει τι σημαίνει αναγνώριση ανεξάρτητου και κυριάρχου κράτους.

Το μοναδικό το οποίο εκκρεμούσε στο άρθρο 5, ήταν η ονομασία με την οποία θα αναφέρεται στους διεθνείς οργανισμούς με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την 817 -την καταθέτω και αυτή – που αναφέρει ότι το όνομα στους διεθνείς οργανισμούς (και όχι το συνταγματικό, που ήταν Δημοκρατία της Μακεδονίας και κανείς δεν το αμφισβητούσε), θα είναι FYROM.

Άρα, λοιπόν, ούτε το erga omnes είχατε διεκδικήσει ούτε οτιδήποτε άλλο εκείνη την ημέρα που αναγνωρίσατε το κράτος.

Η ΓΛΩΣΣΑ

Και πάμε στην εκχώρηση της γλώσσας.

Δεν θα αναφέρω πάλι την Πηνελόπη Δέλτα, τον Στρατή Μυριβήλη, τον Ευάγγελο Αβέρωφ και όλη την Ελλάδα και τους πάντες στην Ευρώπη, που μιλούσαν για μακεδονική γλώσσα.

Θα καταθέσω στα Πρακτικά μονάχα την επίσημη σελίδα του ΟΗΕ, στην οποία βλέπω για την Former Yugoslavic Republlic of Macedonia official language, δηλαδή επίσημη γλώσσα, Macedonian.

Επίσης θα καταθέσω στα Πρακτικά τη στατιστική του 1928.

Μπορείτε να μπείτε στο διαδίκτυο να τη βρείτε.

Είναι απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας του 1928, στην οποία (πίνακας σελίδα 29 του pdf) αναφέρεται ότι τη μακεδονοσλαβική γλώσσα τη μιλάνε 81.000 συμπολίτες μας.

Και δεν είναι η βουλγαρική γιατί τη βουλγαρική την αναφέρει σε άλλο εδάφιο, που τη μιλάνε λιγότεροι από 17.000 συμπολίτες μας.

Μακεδονική-σλαβική, λοιπόν. Αυτά το 1928. Προδότες όλοι; Εκχωρήσαν τη γλώσσα τότε;

Τονίζω ότι δεν αναφέρεται ως διάλεκτος. Ως γλώσσα αναφέρεται η γλώσσα αυτή, για να ξεκαθαρίσουμε.

Είναι δεκάδες διεθνή και ελληνικά επίσημα κείμενα που την αναφέρουν αλλά δεν χρειάζεται να επεκταθώ.

Η ΕΘΝΟΤΗΤΑ

Και πάμε στην εκχώρηση εθνότητας.

Καταρχάς, εξαπατούν τον ελληνικό λαό.

Οι εθνότητες –γιατί λένε ότι κανένας πρωθυπουργός δεν αναγνώρισε ποτέ εθνότητα- ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν, ποτέ δεν αναγνωρίζονται.

Κανένας δεν έχει ανάγκη να τον αναγνωρίσει κάποιος Έλληνας πρωθυπουργός για να λέγεται «Φλαμανδός» «Τούρκος», είτε «Ιταλός» ή οποιαδήποτε άλλη εθνότητα.

Αυτό που αναγνωρίζεται είναι η «nationality».

Καταθέτω στα Πρακτικά τι σημαίνει «nationality», σύμφωνα με τον ορισμό του European Convention.

Σε αυτό αναφέρεται, λοιπόν, ότι «nationality» σημαίνει ο νομικός δεσμός μεταξύ ενός κράτους και ενός προσώπου και δεν υποδηλώνει την εθνική καταγωγή του προσώπου.

Ακριβώς από κάτω λέει: «multiple nationality means», πολλαπλή υπηκοότητα σημαίνει την ταυτόχρονη κατοχή δύο υπηκοοτήτων από το ίδιο πρόσωπο. Δεν έχει κανένα πρόσωπο δύο εθνότητες.

Αυτή είναι η επίσημη σύμβαση για τη «nationality» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πάψουμε να παίζουμε με τις λέξεις.

Αν, λοιπόν, θέλετε να ξέρετε ποια είναι η «nationality» των γειτόνων μας σήμερα, χωρίς τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι «Μακεδόνας» σκέτο.

Παντρεύονται, συνεταιρίζονται, διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, αγοράζουν περιουσίες στην Ελλάδα με διαβατήρια που γράφουν «Μακεδόνες».

Το «nationality» σήμερα των γειτόνων μας είναι «Μακεδόνες» και το έχετε εκχωρήσει από το 1995. Ούτε, λοιπόν, αυτό το εκχωρούμε σήμερα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ;

Επίσης, λέτε: «Αναγνώριση του Μακεδονικού λαού».

Με τη συμφωνία των Πρεσπών λέτε ότι αυτό αναγνωρίζεται πλέον.

Καταθέτω, λοιπόν, τα συντάγματα των Μακεδόνων του 1991 –που ο κ. Σαμαράς το αγνοούσε- τα μεταγενέστερα και τα μέχρι τώρα.

Έχω υπογραμμίσει σε πόσα σημεία των Συνταγμάτων τους σήμερα αναφέρεται «μακεδονικός λαός».

Και ρωτάω: Δεν τα είχατε δει τα Συντάγματα, όταν αναγνωρίσαμε τη χώρα το 1995;

Γιατί δεν βάλατε βέτο τότε για την έννοια «μακεδονικός λαός» και το βάλατε πριν από τέσσερις μέρες;

Κοροϊδευόμαστε;

Τα έχετε ήδη αναγνωρίσει.

Ποτέ, καμία ελληνική κυβέρνηση, δεν αμφισβήτησε τη λέξη «μακεδονικός λαός» στα Συντάγματα της γειτονικής χώρας και ποτέ δεν μπήκε σε διαπραγμάτευση.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Πάμε στο δίκαιο της θάλασσας. Ας πάρουμε μια απόφαση.

Αυτοί έτσι κι αλλιώς ως περίκλειστο κράτος δικαιούνται να βγουν στη θάλασσα.

Ρωτάω κάθε λογικό Έλληνα πολίτη: Τι συμφέρει;

Να βγουν από τα λιμάνια της Βουλγαρίας, από τα λιμάνια της Αλβανίας ή από τη Θεσσαλονίκη μας;

Τι συμφέρει εμάς κοινωνικά, εμπορικά, εθνικά, με συμμαχίες;

Να είναι η Θεσσαλονίκη το λιμάνι που θα χρησιμοποιήσουν, όπως το Λουξεμβούργο που χρησιμοποιεί τα λιμάνια της Ολλανδίας;

Τι συμφέρει εμάς; Εγώ λέω ότι μας συμφέρει να χρησιμοποιήσουν τη Θεσσαλονίκη και είμαι πολύ χαρούμενος να το κάνουν.

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Κάποιοι άλλοι λένε –και λυπάμαι, γιατί είναι γελοίο επιχείρημα- ότι «είμαστε αντίθετοι στη Συμφωνία επειδή τη θέλουν οι Αμερικανοί και οι μεγάλες δυνάμεις».

Για όνομα του Θεού! Να σας θυμίσω ότι στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου οι μεγάλες δυνάμεις, για τα δικά τους συμφέροντα φυσικά, τσάκισαν τον Ιμπραήμ.

Τι θα έπρεπε να κάνουμε τότε; Να αφήσουμε τον λαό μας να σφαχτεί από τον Ιμπραήμ, επειδή δεν θέλαμε οι μεγάλες δυνάμεις να παρέμβουν;

Ένα πράγμα με ενδιαφέρει εμένα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: το συμφέρον της χώρας μου.

Πιστεύετε ότι το συμφέρον της χώρας μου είναι με τον Πούτιν που αποκαλεί τη γειτονική χώρα «Μακεδονία» σκέτο, ή με τους Τούρκους που αντιτίθενται στη Συμφωνία, ή με τους Βούλγαρους εθνικιστές;

Και εδώ υπάρχει μια επικίνδυνη ατραπός.

Το γεγονός ότι κάποιοι, ανεύθυνοι τελείως, ταυτίζουν τη γειτονική γλώσσα με τα βουλγαρικά, θα έκανε τα κόκκαλα του Παύλου Μελά να τρίζουν.

Είναι επικίνδυνη ατραπός να ταυτίζετε τη γειτονική μας χώρα, με τους Βούλγαρους οι οποίοι διεκδικούν ως «Βούλγαρους» ακόμα και τους κατοίκους στο Ωραιόκαστρο.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Συνεταιρίζεστε καλά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Καλά, η ανευθυνότητά σας δεν έχει όριο.

ΝΑΤΟ

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, κάποιοι λένε ότι χάνουμε το ατού.

Να θυμίσω, λοιπόν, ότι με την ενδιάμεση Συμφωνία, στο άρθρο 11 -την έχω ήδη καταθέσει- δεν έχουμε δικαίωμα να βάλουμε βέτο για την είσοδο της χώρας.

Επομένως, αυτό για το οποίο τους πείσαμε στο Βουκουρέστι χάρη στον Κώστα Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη είναι να αναβληθεί η είσοδος, μέχρι να λυθεί το θέμα του επίσημου ονόματος.

Πηγαίνετε και πείτε τους τώρα, λοιπόν, ότι μπλοφάραμε, ότι δεν θέλουμε σύνθετη ονομασία!

Θα τη βάλουν αύριο στο ΝΑΤΟ με συνταγματικό όνομα Μακεδονία και δεν θα έχουμε δικαίωμα να βάλουμε βέτο.

Άρα, σε συγκρίσεις, αν θέλατε να κάνουμε δημοψήφισμα, τι προτιμάτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Ελληνίδες και Έλληνες, Αυτά που ήδη έχουμε υπογράψει: το «Μακεδονία» σκέτο που έχουμε ήδη υπογράψει ή το «Βόρεια Μακεδονία» της συμφωνίας των Πρεσπών, το «πολίτες Μακεδόνες» ή το «Μακεδόνες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας», τη «μακεδονική γλώσσα» ή τη «μακεδονική σλαβική»;

Γιατί, λοιπόν, τρομοκρατείτε τον ελληνικό λαό και τον βγάζετε στους δρόμους;

Να σας πω γιατί. Κάποιοι το έχουν ήδη πει. Θέλουν πόλεμο!

Θέλουν να πολεμήσουν τα παιδιά μας!

Αμφισβητούν τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, όταν ο στρατός μας απελευθέρωσε τη Μακεδονία.

Ξεκάθαρα το λέω! Κάποιοι το λένε. Δεν θέλω να πω ποιοι είναι αυτοί, γιατί ντρέπομαι και να μιλάω για αυτούς.

Οι υπόλοιποι, όμως, απλά είναι καιροσκόποι.

Εμείς, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ και στους Οικολόγους Πράσινους επενδύουμε -και για αυτό βιαζόμαστε για τη Συμφωνία- στη συνεργασία και τη φιλία.

Εκεί είναι εμάς η πολιτική μας και πιστεύουμε ότι η συνεργασία και η φιλία με τους γείτονες είναι το μέλλον της χώρας μας.

Ευχαριστώ.

Σχετικά άρθρα