Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σβίγκου: Υποκρισία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στη Συμφωνία των Πρεσπών

Σβίγκου: Υποκρισία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στη Συμφωνία των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνημα Αλλαγής, Νέα Δημοκρατία, Ράνια Σβίγκου, Σκόπια, Συλλαλητήρια, ΣΥΡΙΖΑ,

Για υποκρισία κατηγόρησε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ζήτησε να καταδικαστούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις οι ακροδεξιές πρακτικές και κάθε βουλευτής να τοποθετηθεί με βάση τις αξίες του απέναντι σε ένα τέτοιο ζήτημα ιστορικής εμβέλειας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι είναι «καθόλα υποκριτικό από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν στηρίξει την εθνική θέση περί σύνθετης ονομασίας, να συμμετέχουν σ’ ένα συλλαλητήριο με αυτά τα συνθήματα».

Τόνισε ότι οι διοργανωτές, στις ομιλίες τους, «δεν μιλούσαν για σύνθετη ονομασία, ούτε μιλούσαν για μια λύση με τη γειτονική χώρα. Αυτό που έλεγαν και τα συνθήματα είναι, ποτέ να μην δοθεί το όνομα της Μακεδονίας κι ότι η δημοκρατία πουλά τη Μακεδονία.

»Δυστυχώς, αυτά τα συνθήματα κυριάρχησαν. Και έχει ευθύνη κάποιος όταν καλεί σε τέτοιες συγκεντρώσεις».

Η κ. Σβίγκου επισήμανε ότι η συμφωνία των Πρεσπών «λειτουργεί ως καταλύτης για την επιτάχυνση της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού» και πρόσθεσε πως «υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες πάντοτε είχαν ως θέση να βρεθεί λύση για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας στη βάση της σύνθετης ονομασίας και τώρα δεν υποχωρούν απ’ αυτή τους τη θέση -αυτό δείχνει και η χθεσινή απόφαση της ΔΗΜΑΡ- και δεν θέλουν να μπουν σε μια διαδικασία ανταλλαγμάτων».

Μιλώντας για την καταγγελία του κ. Θεοχαρόπουλου σχετικά με την τοποθέτησή του ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας αν καταψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε:

«Ευτυχώς υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι δεν υποχωρούν από θέσεις, οι οποίες και στο παρελθόν έχουν εκφράσει και δεν βάζουν τα εθνικά θέματα σε δεύτερη μοίρα».

«Αυτό που από την αρχή ζητήσαμε είναι οι πολιτικές δυνάμεις και ο κάθε βουλευτής ξεχωριστά, με βάση τις αξίες του και με βάση τις θέσεις του, να τοποθετηθεί σε ένα εθνικό θέμα ιστορικής εμβέλειας, όπως είναι αυτό της συμφωνίας των Πρεσπών» πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα εάν ο κ. Θεοχαρόπουλος θα έχει πλέον κάποια σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι «το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο και για συζήτηση με τις προοδευτικές δυνάμεις περιλαμβάνει και τη ΔΗΜΑΡ. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη σημερινή στάση του κ. Θεοχαρόπουλου».

Όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «όλες εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερές και ως προοδευτικές» καλούνται να τοποθετηθούν σε μία σειρά ζητημάτων και ένα από αυτά είναι η συμφωνία των Πρεσπών.

«Εμείς θεωρούμε ότι ανοίγει νέους δρόμους και μια νέα σελίδα για τη θέση της χώρας μας και για τις σχέσεις της με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες» συμπλήρωσε.

Παρατήρησε, δε, ότι υπάρχουν δυνάμεις, όπως το ΚΙΝΑΛ, που «αρνείται μετά βδελυγμίας την οποιαδήποτε συζήτηση και την οποιαδήποτε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο αυτό.

»Έχει φτάσει στο σημείο σε όλα τα κρίσιμα θέματα να σέρνεται πίσω από τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη και να μην έχει μια αυτόνομη πολιτική κατεύθυνση».

Εξάλλου, μιλώντας για το συλλαλητήριο, η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταδικάσουν «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις ακροδεξιές πρακτικές» και αναφέρθηκε στις «ακρότητες και τα βίαια επεισόδια που είδαμε», στους δεκάδες τραυματισμούς και αστυνομικών και δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ.

«Δυστυχώς, είδαμε ότι δεν βρήκαν τη σύσσωμη καταδίκη αυτές οι ακρότητες από όλο τον πολιτικό κόσμο. Είδαμε και τη ΝΔ να αποφεύγει να τα καταδικάσει» τόνισε.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ καταδίκασαν τη στάση της κυβέρνησης και ζήτησαν και παραιτήσεις μάλιστα από τους αρμόδιους, χωρίς όμως να πάρουν αποστάσεις από αυτήν την ακροδεξιά βία» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι κεντρικά στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν σε ένα συλλαλητήριο, το οποίο είχε ως περιεχόμενο και ως σύνθημα όχι μόνο την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά την αντίθεσή του σε κάθε χρήση του όρου Μακεδονία.

«Το θεωρώ καθόλα υποκριτικό από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν στηρίξει την εθνική θέση περί σύνθετης ονομασίας να συμμετέχουν σ’ ένα συλλαλητήριο με αυτά τα συνθήματα» κατέληξε η κ. Σβίγκου.

Σχετικά άρθρα