Αντιμέτωπος με τις δηλώσεις του, την ιστορία αλλά και το ενδεχόμενο διάσπασης του Ποταμιού είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος κάνει εκ νέου ένα βήμα πίσω και αμφιταλαντεύεται μεταξύ της υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αποχής, εξαιτίας της απειλής διάσπασης του Ποταμιού από τους έτοιμους να μπουν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ Γρηγόρη Ψαριανό και Γιώργο Αμυρά.
Στις μυλόπετρες των Πρεσπών κινείται ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι μετά και τη διαγραφή Δανέλλη να πιέζεται να αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Θεοδωράκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο σημαντικές απειλές:
Από τη μία να παραμείνει πιστός στις αρχές και τις εδώ και μήνες δηλώσεις του υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, αφού Αμυράς και Ψαριανός απειλούν ότι θα ανεξαρτητοποιηθούν.
Και από την άλλη να διολισθήσει από το «ναι» στην αποχή για να κρατήσει ενωμένο μέχρι νεωτέρας το Ποτάμι, αλλά σηκώνοντας τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβίστηση για το μείζον εθνικό θέμα με πρόσχημα την ψήφο εμπιστοσύνης του Σπύρου Δανέλλη στην κυβέρνηση.
Οι πιέσεις στο Ποτάμι το προσεχές διάστημα θα είναι αφόρητες, τόσο από το εσωτερικό του όσο και από το εξωτερικό, κάτι που γνωρίζει ο κ. Θεοδωράκης που κινείται μεταξύ σφύρας και άκμωνος.
Οι ξεκάθαρες δηλώσεις του τόσο καιρό καθιστούν την αναδίπλωση εξαιρετικά επίπονη πολιτικά, όπερ είναι γνωστό στη Σεβαστουπόλεως που θέλει πάση θυσία να αποφύγει την κατηγορία περί συναλλαγής με τη ΝΔ.
Είναι μόλις μία εβδομάδα εξάλλου που ο κ. Μαυρωτάς, στενός συνεργάτης του κ. Θεοδωράκη έθεσε ως επιπρόσθετη προϋπόθεση για την υπερψήφιση της Συμφωνίας να έρθει πρώτα ψήφος εμπιστοσύνης, κάτι το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε.
Πέραν τούτου, η δήλωση του κ. Θεοδωράκη ότι «δεν θα γίνει κατσαρίδα της πολιτικής», όταν αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ, καταγγέλλοντας υποκριτική στάση της κας Γεννηματά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κυνηγάει τη Σεβαστουπόλεως.
Χαρακτηριστικό του κλίματος αντίρροπων δυνάμεων που υπάρχει στο Ποτάμι είναι το γεγονός ότι την ώρα που ο κ. Αμυράς ισχυριζόταν πως το κόμμα του ή θα καταψηφίσει ή θα απέχει από την ψηφοφορία για τις Πρέσπες, ο κ. Μαυρωτάς τασσόταν θετικά υπέρ της Συμφωνίας και ο κ. Λυκούδης θετικά με αστερίσκο, με αφορμή τη «μεταγραφή» Δανέλλη.
Την ίδια ώρα οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Γ. Γραμματικάκης και Μ. Κύρκος πιέζουν ασφυκτικά από χθες Τρίτη στην κατεύθυνση της παραμονής στη γραμμή της υπερψήφισης, εντείνοντας το κλίμα πίεσης προς τον επικεφαλής της Σεβαστουπόλεως.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι υπέρ της Ελλάδας και του μέλλοντός της» σημείωσε ο κ. Γραμματικάκης, διερωτώμενος σκωπτικά «γιατί φύγαμε από το ΚΙΝΑΛ εάν ήταν να καταψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών;».
Στο ίδιο μήκος κύματος και με ακόμη πιο σκληρές διατυπώσεις ο κ. Κύρκος τόνισε πως «το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
»Κρατάω αυτό που είχε πει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ότι πυξίδα μας είναι το εθνικό συμφέρον».
«Δεν ξέρω αν από προχθές που έφυγα από την Αθήνα για το Στρασβούργο μετακινήθηκε η πυξίδα.
»Δεν είμαστε στο τρίγωνο των Βερμούδων που γυρνάνε οι πυξίδες. Είναι σταθερή η στόχευσή μας» πρόσθεσε.