Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιούνκερ: Δεν ήμασταν αρκετά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα

Γιούνκερ: Δεν ήμασταν αρκετά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,

«Δεν είχαμε επιδείξει επαρκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε σύντομη τελετή για τα 20 χρόνια του ευρώ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη «λύπη» του για τη μεγάλη επιρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάρκεια της κρίσης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι έχει και άλλα να διηγηθεί. «Ας περιμένουμε τα απομνημονεύματά μου» είπε χαρακτηριστικά ο βετεράνος πολιτικός, ο οποίος δεν θέτει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές του Μαίου.

Στην αρχή της παρέμβασής του ο Γιούνκερ είχε επιχειρήσει να δώσει μία απάντηση στους πολυάριθμους σκεπτικιστές: «Η σημερινή εκδήλωση είναι μία εκδήλωση- έκπληξη.

Όταν ξεκινούσαμε (με το ευρώ), κάποιοι μας αποκαλούσαν τρελούς» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να διευκρινίσει ότι σε αυτούς τους «κάποιους» περιλαμβάνονται καθηγητές και οικονομολόγοι από τη Γερμανία.

Πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τις «ευχαριστίες» του προς τον αείμνηστο Χέλμουτ Κολ, αλλά και τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Τέο Βάιγκελ, οι οποίοι, όπως ανέφερε, «χρειάστηκε να πείσουν τους Γερμανούς» για την αναγκαιότητα του κοινού νομίσματος.

Η τελετή ήταν ιδιαίτερα λιτή: ξεκίνησε με ένα καλογυρισμένο διαφημιστικό κλιπ για το ευρώ, συνεχίστηκε με σύντομες ομιλίες και ολοκληρώθηκε με την «Ωδή στη Χαρά» από την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, που είναι και ο ύμνος της Ευρώπης. «Σταθερή άγκυρα για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», αλλά και «στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας» χαρακτηρίζει το κοινό νόμισμα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος υπενθυμίζει ότι η ευρωζώνη βρίσκεται «σε φάση επέκτασης» και εμφανίζει «θετικές προοπτικές» για το μέλλον.

Τη συγκίνησή του εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλωντ Τρισέ, που ήρθε στο Στρασβούργο για να μιλήσει στη σύντομη τελετή.

Από την πλευρά του, ο σημερινός επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι το ευρώ είναι «η πιο απτή εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», για να παραδεχθεί ωστόσο ότι «η Οικονομική και Νομισματική Ένωση παραμένει ατελής». Αυτό ήταν άλλωστε το κοινό συμπέρασμα όλων των ομιλητών: ότι η καθιέρωση του ευρώ δεν ήταν ένα στιγμιαίο συμβάν, αλλά μία συνεχής διαδικασία, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί.

Σχετικά άρθρα