Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σπαντιδάκης της Χούντας ήταν συγγενής του Μητσοτάκη – Ο Κούλης πήγε να θίξει τον Τσίπρα και έβγαλε τα οικογενειακά του άπλυτα

Ο Σπαντιδάκης της Χούντας ήταν συγγενής του Μητσοτάκη – Ο Κούλης πήγε να θίξει τον Τσίπρα και έβγαλε τα οικογενειακά του άπλυτα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Πρετεντέρης, Γρηγόριος Σπαντιδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία,

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το πρωτοφανές θράσος να συγκρίνει την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη με την υπουργοποίηση του συγγενή του αρχηγού ΓΕΣ (1965-1967) Γρηγόριου Σπαντιδάκη από τη δικτατορία του 1967. Δεν γνωρίζουμε εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν εξαπέλυσε την «τζούφια ρουκέτα» του στη Βουλή, ήταν ενήμερος ότι αναφερόταν σε συγγενή του, ο οποίος μάλιστα -όπως λέγεται- έγινε Α/ΓΕΣ χάρη στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ωστόσο, το πιο κωμικοτραγικό στον νέο του εξευτελισμό είναι ότι πήρε τη «γραμμή» να συγκρίνει τον προδότη Σπαντιδάκη με τον Ευάγγελο Αποστολάκη από τον «καθοδηγητή» του Γιάννη Πρετεντέρη.

Αντί όμως να εκθέσει την κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να του γυρίσει μπούμεργανγκ, εκθέτοντας τις αμαρτίες της οικογένειάς του και υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι εκπροσωπεί την πιο σκοτεινή δεξιά που λυσσασμένα προσπαθεί να επιστρέψει στην εξουσία.

Το πιο τραγικό -και καθόλου κωμικό- είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να εξευτελίσει τη μνήμη του πατέρα του.

Αποστασία και Σπαντιδάκης

Ο Γρηγόριος Σπαντιδάκης -ο μετέπειτα πραξικοπηματίας- έγινε αρχηγός ΓΕΣ από στις 9 Οκτωβρίου 1965.

Από ποιους έγινε; Τώρα η ιστορία τιμωρεί αμείλικτη:

Η Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου (18 Φεβρουαρίου 1964 – 15 Ιουλίου 1965), ανατρέπεται από τους αποστάτες με αρχιαποστάτη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ακολουθεί η κυβέρνηση αποστατών του Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα (15 Ιουλίου 1965 – 20 Αυγούστου 1965), στην οποία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε υπουργός Συντονισμού και προσωρινά Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ακολουθεί η κυβέρνηση Ηλία Τσιριμώκου από τις 20 Αυγούστου 1965 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 1965, δίχως τη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τη διαδέχεται η κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου, η οποία παραμένει από τις 17 Σεπτεμβρίου 1965 έως τις 22 Δεκεμβρίου 1966.

Στην κυβέρνηση αυτή συμμετέχει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως υπουργός Συντονισμού και προσωρινά Οικονομικών.

Είναι η κυβέρνηση που τοποθετεί αρχηγό ΓΕΣ τον Σπαντιδάκη. Η κυβέρνηση που συμμετέχει ο συγγενής του Κων. Μητσοτάκης.

Ακολουθεί η κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου από τις 22 Δεκεμβρίου 1966 έως τις 3 Απριλίου 1967.

Το θρίλερ κλείνει με την κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου που είχε αναλάβει στις 3 Απριλίου 1967 και ανατράπηκε στις 21 Απριλίου 1967 από τη Χούντα.

Ο πραξικοπηματίας Σπαντιδάκης ήταν συγγενής του Μητοτσοτάκη

Η αλήθεια είναι πως θέλει πολύ θράσος για να αναφέρεσαι στον χουντικό Γρηγόρη Σπαντιδάκη στη Βουλή για να δημιουργήσεις ένα νέο αφήγημα και να χτυπήσεις τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε καιρό Δημοκρατίας, όταν μάλιστα η οικογένειά σου έχει άμεσες ευθύνες, γράφει το Documento.

Ακόμα περισσότερο που ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης που ορκίστηκε υπουργός Άμυνας στη δικτατορία το 1967 ήταν συγγενής της οικογένειας Μητσοτάκη, εξ ου και όπως αναφέρεται από την Ιστορία και η επιλογή του ως επικεφαλής τότε σε αρχηγό του ΓΕΣ (αντικαθιστώντας τον Γεννηματά), μετά την Αποστασία.

Όπως αναφέρεται μάλιστα ήταν άνδρας της ξαδέλφης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ελευθερίας Σπαντιδάκη.

Όχι τυχαία, η κυβέρνηση Στεφανόπουλου (επίσης αποστατών) που ακολούθησε την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, μετά την παραίτηση Νόβα, όπου συμμετέχει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τοποθέτησε τον Γρηγόρη Σπαντιδάκη ως Αρχηγό του Στρατού.

Ανατρέχοντας στον Τύπο της εποχής βρίσκουμε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εγκρίνει και αυτός την τοποθέτηση του συγγενούς του ως αρχηγό του ΓΕΣ.

Όπως αναφέρουν μάλιστα τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και στη συνέχεια και ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης κινούν τα νήματα ώστε να απαλλαγεί ο Στρατός από τα δημοκρατικά στοιχεία:

«Εις ευρείας μεταβολάς εις την ανωτάτην ηγεσίαν των ενόπλων δυνάμεων αναμένεται ότι θα προβή το Ανώτατον Συμβούλιον Εθνικής Αμύνης (…), υπό την προεδρίαν του πρωθυπουργού κ. Στεφάνου Στεφανοπούλου. […]Του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης μετέχουν, εκτός του κ. πρωθυπουργού, οι υπουργοί Συντονισμού Κ. Μητσοτάκης, Εθνικής Αμύνης κ. Στ. Κωστόπουλος, Οικονομικών κ. Γ. Μελάς και Εσωτερικών κ. Φ. Ζαΐμης.»

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή:

«Ποτέ καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο στο υπουργείο άμυνας εν ενέργεια αξιωματικό.

»Η μόνη εξαίρεση ήταν ο κ. Χινωφωτης ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε μετά εξελέγη βουλευτής και μετά ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα.

»Ο τελευταίος που ανέλαβε τέτοια καθήκοντα ήταν ο κ. Σπαντιδάκης που ορκίστηκε Υπουργος άμυνας στη δικτατορία το 1967».

Παρά το ότι ήταν συγγενής του Κωνταντίνου Μητσοτάκη και σύμφωνα με τις καταγραφές σε αυτό οφείλεται η προώθησή του στη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ, αργότερα, σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκη αρνήθηκε πως ήταν «επιλογή του», προσπαθώντας να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Δηλώνει πως η επιλογή ήταν μοιραία. Εκ των υστέρων βέβαια και αφού η ιστορία έπαιξε τα μαύρα της παιχνίδια, υποστηρίζει πως δεν του ήταν συμπαθής, αν και παραδέχεται τη συγγένειά τους.

«(…)Ο Σπαντιδάκης έχει παντρευτεί μία δεύτερη εξαδέλφη μου, συγγενή μου δηλαδή σχετικά στενή, πλην όμως εγώ ποτέ δεν τον χώνεψα, δεν μου άρεσε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Στη συνέντευξή του μάλιστα εκ των υστέρων ρίχνει όλες τις ευθύνες στο Παλάτι… και χαρακτηρίζει τον Σπαντιδάκη «άχρηστο».

Το κακό είχε όμως γίνει με συνυπογραφή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ποιος ήταν ο Σπαντιδάκης

Ο Γρηγόριος Σπαντιδάκης ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Κατά την εποχή της εκδήλωσης του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου κατείχε τη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ.

Ο Σπαντιδάκης, πιστός στον βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄, σχεδίαζε ο ίδιος πραξικόπημα, το οποίο θα εισηγείτο στον βασιλιά, μη γνωρίζοντας όμως ότι κατώτεροι αξιωματικοί ετοίμαζαν άλλο.

Ο ίδιος είχε δηλώσει, μετά την δικτατορία, ερωτηθείς σε συνέντευξη που παρεχώρησε σε δημοσιογράφο, ότι «Το σχέδιό μας προέβλεπε τον σχηματισμόν από τον βασιλέα μιας κυβερνήσεως Εθνικής ενότητος από μη πολιτικούς, με αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα, δύο μέχρι έξι μήνες το πολύ. Αυτή η κυβέρνηση θα είχε την πλήρη υποστήριξη του στρατού».

Με την επιβολή της Χούντας το 1967 διορίστηκε Αντιπρόεδρος της πρώτης δικτατορικής κυβερνήσεως Κόλλια και Υπουργός Εθνικής Αμύνης.

Δεν μετείχε στην νέα κυβέρνηση, υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, που σχηματίστηκε μετά την αποτυχία της κίνησης της 13 Δεκεμβρίου επειδή θεωρήθηκε ότι είχε επιδείξει καιροσκοπική στάση και δεν τάχθηκε από την αρχή με το πλευρό της Χούντας. Όταν εκδηλώθηκε η κίνηση του Βασιλιά έτυχε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες, σε σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Τον Αύγουστο του 1975 καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε ισόβια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία και στάση, λόγω συμμετοχής του στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, με όλες τις σχετικές συνέπειες από την καταδίκη αυτή.

Οι δημοσιογράφοι είδαν τον Σπαντιδάκη να λέει κλαίγοντας στον Σταματελόπουλο ότι δεν είναι δυνατόν να μείνει στη φυλακή για όλη του τη ζωή.

Αποφυλακίστηκε λόγω ανήκεστου βλάβης και πέθανε το 1996 σε ηλικία 87 ετών ο γεννημένος στο Ρέθυμνο το 1909.

Οργή Βασιλικόπουλου

Οργισμένη όμως μέσω Facebook ήταν η αντίδραση του δημοσιογράφου Κρίτωνα Βασιλικόπουλου, γιου του ναυάρχου Βασιλικόπουλου:

«Κάποιος να ενημερώσει τον κύριο Μητσοτάκη ότι ο προηγούμενος Α/ΓΕΕΘΑ που υπουργοποιήθηκε ήταν ο αείμνηστος Ιωάννης Ντάβος.

»Ο Στρατηγός Ντάβος αποστρατεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1980 και ανέλαβε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας πέντε ημέρες μετά.

»Κυβέρνηση τότε ήταν η Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

»Επί της ουσίας, η ιταμή προσβολή προς την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων με την «σύγκριση» του πατριώτη Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη με έναν άθλιο προδότη, καταγράφεται και θα… επαινεθεί δεόντως την ώρα της κάλπης».

Οργή Τσίπρα για τον ανόητο Μητσοτάκη

Να ανακαλέσει αμέσως τη σύγκριση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, του μέχρι χθες αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον στρατηγό της Χούντας Σπαντιδάκη, ζήτησε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον αρχηγό της ΝΔ, στη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν του επιτρέπει να προσβάλει έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει από το 1976 τη Δημοκρατία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνοντας πως είναι μία μεγάλη πρόκληση απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, ζητώντας και παίρνοντας τον λόγο μετά την πρωτολογία του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη και πως σε όλα τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απαντήσει στο τέλος της διαδικασίας.

Ωστόσο, τόνισε ότι «ο μόνος λόγος που ζήτησα τον λόγο είναι διότι θεωρώ -και θέλω να πιστεύω άθελά του -ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα, όχι απέναντι στο πρόσωπο αλλά απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις:

»Συνέκρινε τον μέχρι χτες αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό τη Χούντας Σπαντιδάκη. Και αυτό είναι μια μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου και ζητώ να ανακαλέσει».

«Δεν σας επιτρέπω κ. Μητσοτάκη να προσβάλετε έναν άνθρωπο που από το 1976 έχει υπηρετήσει με υψηλό και δημοκρατικό φρόνημα τη Σημαία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δημοκρατία, με τον στρατηγό πραξικοπηματία της Χούντας, τον αυλικό τού βασιλιά τότε, Σπαντιδάκη».

Όπως επισήμανε, η μόνη σύγκριση είναι ότι και οι δύο κατάγονται από το Ρέθυμνο, «αλλά εσείς -γιατί κάποιος άλλος σας το έγραψε- μας λέγατε ότι ο Λαμπράκης είναι κάτι το οποίο έχουμε ξεχάσει και τώρα θυμηθήκατε τον πραξικοπηματία στρατηγό Σπαντιδάκη για να τον συγκρίνετε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη».

«Είναι ντροπή και να ανακαλέσετε. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Οι Έλληνες απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας θα έπρεπε να είναι και θα είναι ενωμένοι και λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε κ. Μητσοτάκη».

Έπειτα από την απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός πήρε εκ νέου τον λόγο, αναφέροντας ότι δέχεται τη μερική ανάκληση της αιχμής απέναντι στο πρόσωπο, για να συμπληρώσει ωστόσο:

«Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, κ. Μητσοτάκη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου μας έχουν υψηλό φρόνημα και ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορείτε να παίζετε και να δημιουργείτε εντυπώσεις».

Γιατί, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «το μήνυμα της επιλογής του ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι ένα μήνυμα ισχυρό απέναντι σε αυτούς που απειλούν την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας».

«Είναι ένα μήνυμα ότι οι Έλληνες, απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, θα έπρεπε να είναι και θα είναι ενωμένοι και λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε κ. Μητσοτάκη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ήταν γραμμή Πρετεντέρη

Ποιος έδωσε «γραμμή» στον Μητσοτάκη να συγκρίνει τον Ευάγγελο Αποστολάκη με τον πραξικοπηματία προδότη Σπαντιδάκη;

Μα ο πιο έξυπνος άνθρωπος της χώρας, ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο οποίος έγραψε στη λαϊκίστικη στήλη του:

Σχετικά άρθρα