Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Θεοδωράκης πιέζει Δανέλλη να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης – Θα γίνει «πολιτική κατσαρίδα»;

O Θεοδωράκης πιέζει Δανέλλη να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης – Θα γίνει «πολιτική κατσαρίδα»;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Σκόπια, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Το ΠΟΤΑΜΙ,

Με την απειλή της διαγραφής αλλά και της αλλαγής στάσης του Ποταμιού για τη Συμφωνία των Πρεσπών επιχειρεί να φέρει τον Σπύρο Δανέλλη ο Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης.

Ακόμη και με αλλαγή στάσης του Ποταμιού στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών απειλεί ο Σταύρος Θεοδωράκης τον Σπύρο Δανέλλη για να αποτρέψει τυχόν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα, διακινδυνεύοντας την πολιτική στιβαρότητα και σοβαρότητα του Ποταμιού για ένα μείζον θέμα στο βωμό της μικροκομματικής σκοπιάς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Θεοδωράκης είχε στο πρόσφατο παρελθόν τονίσει πως δεν θα γίνει «πολιτική κατσαρίδα» και στηρίζει ανοιχτά και χωρίς αστερίσκους τη Συμφωνία των Πρεσπών, γεγονός που αποτέλεσε και την αφορμή για το διαζύγιο του Ποταμιού με το Κίνημα Αλλαγής.

Τυχόν αλλαγή στάσης του Ποταμιού στις Πρέσπες με αφορμή ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης του κ. Δανέλλη, μόνο ως προσχηματική μπορεί να εκληφθεί, δεδομένου ότι ο ίδιος πολλάκις έχει τονίσει ότι είναι ξεκάθαρα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν θέτει το θέμα σε ζυγαριά με αλλότρια πολιτικά ζητήματα.

Η ευθεία απειλή ωστόσο προς τον κ. Δανέλλη είναι σαφής πλέον, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο κατά πόσο αποτελεί όντως πρόθεση αλλαγής στάσης του Ποταμιού για τις Πρέσπες ή «άσφαιρα» για να μην μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον κ. Θεοδωράκη για «πλάτες» στον Αλέξη Τσίπρα, κάτι το οποίο έχουν αρχίσει να ψελλίζουν ήδη στελέχη της ΝΔ που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά (Δ. Σταμάτης, Άδ. Γεωργιάδης).

Παράλληλα, είναι σαφές πως ο κ. Θεοδωράκης ζητώντας από τον κ. Δανέλλη να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι σαν να ζητά και να μην έρθουν προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού χωρίς την πλειοψηφία των 151 βουλευτών ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς πως δεν προτίθεται να τη φέρει στη Βουλή.

Για την εξέλιξη αυτή είχε προϊδεάσει το πρωί ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στο πρωινό του ΟΡΕΝ:

«Θα πρέπει να σκεφτεί ο Σπύρος Δανέλλης ότι πιθανόν αυτό κάπως να επηρεάσει και τους υπόλοιπους στη συμφωνία» (σ.σ.: η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης)» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς που αποτελεί τη «φωνή» του επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ σε ερώτηση για το κατά πόσο «θα εξαρτηθεί η στάση σας στη συμφωνία από το τι θα πράξει ο Δανέλλης στην εμπιστοσύνη» ο κ. Μαυρωτάς τόνισε πως «τα μήνυματα που έχουμε από τη βάση αυτά είναι, τώρα το τι θα αποφασίσουμε εμείς είναι κάτι άλλο», χαρακτηρίζοντας «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση το Ποτάμι εάν ο κ. Δανέλλης παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, από τη Σεβαστουπόλεως εντείνουν τις πιέσεις προς τον κ. Δανέλλη να αλλάξει τη στάση του, ακυρώνοντας την προαναγγελθείσα και ξεκάθαρη πρόθεσή του να στηρίξει την κυβέρνηση.

Για αυτό το λόγο και συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη κάνουν λόγο για έντονη ενόχληση του επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ σημειώνουν πως «ο Σπύρος Δανέλλης δεν έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα».

Δεδομένο δεν πρέπει να θεωρείται πάντως πως ο κ. Δανέλλης θα αποτελέσει παρελθόν από την ΚΟ του Ποταμιού, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση το Ποτάμι θα μείνει με πέντε βουλευτές, δύο εκ των οποίων βρίσκονται ήδη με το ένα πόδι στη ΝΔ σχεδόν ανοιχτά.

Ο κ. Μαυρωτάς πάντως επ’ αυτού του σεναρίου χαρακτήρισε την προοπτική διαγραφής Δανέλλη «μονόδρομο» σε περίπτωση που στηρίξει την κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα