Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φοβάται κάτι ο Βενιζέλος; Σχολίασε το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου αλλά «τσιμουδιά» για τη Μακεδονία (βίντεο)

Φοβάται κάτι ο Βενιζέλος; Σχολίασε το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου αλλά «τσιμουδιά» για τη Μακεδονία (βίντεο)

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στη συγκυβέρνηση, εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, απέφυγε όμως για μια ακόμη φορά να πει εάν θα την ψηφίσει ο ίδιος.

Υπενθυμίζουμε ότι ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δεσμεύσει την Ελλάδα στον ΟΗΕ σε μια λύση με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τον όρο «Μακεδονία».

Οποιοσδήποτε πολιτικός με τιμή θα θεωρούνταν δεδομένο ότι, αφού δεσμεύτηκε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, θα τηρήσει τον λόγο του.

Αντί λοιπόν να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιφέρεται με το γνωστό στομφώδες ύφος του και κάνει τον «αναλυτή» σε βιβλιοπαρουσιάσεις.

«Φαινόμενο θεσμικής σήψης και έκπτωσης», χαρακτήρισε από τα Ιωάννινα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο θέμα της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να προσθέσει, ότι αυτά διαδραματίζονται σε βάρος των μεγάλων προτεραιοτήτων που έχει η χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται στα Ιωάννινα όπου παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο: «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και ιστορίας».

Όπως ο ίδιος είπε, το βιβλίο «αναφέρεται στην αναθεώρηση του συντάγματος, αλλά και στο δημοκρατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με την άνοδο της Ακροδεξιάς του Λαϊκισμού, με την κρίση που έχουν οι θεσμοί και οι κοινωνίες οι ίδιες σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα».

Ο κ. Βενιζέλος συνέχισε στηλιτεύοντας τη σχέση των κυβερνητικών εταίρων:

«Στην Ελλάδα, το παράδειγμα της κρίσης της δημοκρατίας μάς το δίνει η ίδια η κυβέρνηση, με τους εκβιασμούς μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων με αυτό το απίθανο κωμειδύλλιο των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου το οποίο βλέπουμε να εξελίσσεται μέρα με την ημέρα τρώγοντας τον εθνικό χρόνο, σπαταλώντας χρόνο και δυνάμεις από την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας και γενικότερα της χώρας που πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα όλων μας.

»Και όλα αυτά για να παραμείνουν με τεχνάσματα, λίγο ακόμη στην εξουσία» είπε.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν ξέρω αν υπάρχουν ΑΝΕΛ και εάν τους εκφράζει (ο κ. Καμμένος).

»Όπως έχω πει, έχουν απαχθεί οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Έχουν γίνει ενδοκυβερνητικοί αποστάτες».

Και συνέχισε: «Και τώρα οι πρώην ΑΝΕΛ γίνονται συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

»Δεν υπάρχει καμία αξία, δεν υπάρχει κανένα κριτήριο, όριο είναι ο απόλυτος και ωμός τυχοδιωκτισμός», δήλωσε ο άνθρωπος που έκανε το ΠΑΣΟΚ δεκανίκι της δεξιάς του Σαμαρά και του Άδωνι.

«Φοβούμαι», συνέχισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «ότι ο εκβιασμός του κ. Τσίπρα επί του κ. Καμμένου, είναι απόλυτος και ασφυκτικός, δεν θα έχει ούτε θέση στην κυβέρνηση, ούτε βουλευτές, ούτε κόμμα κατά τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά θα τα δούμε αυτά να εξελίσσονται τις επόμενες ώρες και μέρες».

Σημειώνεται πως η παρουσίαση του βιβλίου, έγινε στις 11 το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο των Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκειά της έγινε γνωστή η απόφαση των ΑΝΕΛ για αποχώρηση από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν είχε διευκρινιστεί ακόμη τι στάση θα τηρήσει το κόμμα του κ. Καμμένου στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέφυγε να μιλήσει για το εάν θα τηρήσει τη δέσμευσή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ποια είναι αυτή; Υπενθυμίζουμε:

Ο Βενιζέλος είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τον όρο Μακεδονία

Ως αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε κατηγορηματικά στη Γ.Σ. του ΟΗΕ στις 27/9/2014 ότι επίσημη θέση της κυβέρνησής του ήταν η σύνθετη ονομασία.

Να τονιστεί ότι το δήλωσε στον ΟΗΕ ως ΥΠΕΞ του Αντώνη Σαμαρά, εξέφραζε δηλαδή και τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό της χώρας.

Συμφωνούσε με τη σύνθετη ονομασία ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός. Ως «πρώην» το παίζει «μακεδονομάχος», ο Αντωνάκης ο Καλαματιανός.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δήλωσε:

«Όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, κ. Μάθιου Νίμιτς, και συμμετέχει πάντα σε αυτή εποικοδομητικά και με καλή θέληση.

»Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα.

»Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία (με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη «Μακεδονία») για κάθε χρήση, erga omnes».

Σχετικά άρθρα