Ολοκληρώθηκε η πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η απόπειρα του Πάνου Καμμένου να αποσπάσει την έγκρισή τους να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και από την κυβερνητική πλειοψηφία έπεσε στο κενό.
Την εξουσιοδότηση των βουλευτών του ότι συμφωνούν να αποχωρήσουν οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ υπουργοί άροντας ταυτοχρόνως την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση επιχείρησε να αποσπάσει ο Πάνος Καμμένος από τους συμμετέχοντες στην διευρυμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων απ’ όπου απουσίαζε μόνο η Έλενα Κουντουρά, που βρίσκεται σε ταξίδι στο εξωτερικό.
Οι παριστάμενοι υφυπουργοί, βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ δεν έδωσαν την εξουσιοδότησή τους στον Πάνο Καμμένο να «διατάξει» την παραίτησή τους από την κυβέρνηση όταν (και αν) η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει προς κύρωση στη Βουλή, κατηγορώντας τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι ευθύνεται γιατί με τους χειρισμούς του οδήγησε το κόμμα σε στρατηγικό αδιέξοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος ζήτησε έγκριση προκειμένου να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και να συνεννοηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αποχωρήσουν όλα τα στελέχη και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που μετέχουν στην κυβέρνηση και παράλληλα να ζητήσει την δέσμευση του πρωθυπουργού πως δεν θα τους επαναφέρει σε υπουργεία ή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρξε έντονη αντίδραση από τα στελέχη που μετείχαν στην συνεδρίαση τα οποία εκτός από την επι της ουσίας διαφωνία τους με την πρόταση εξήγησαν ότι το ζήτημα πρέπει να επανατεθεί όταν θα υπάρξει απαρτία.
Ειδικότερα, υπογράμμισαν ότι από την συνεδρίαση λείπει η κυρία Ελενα Κουντουρά, η κυρία Μαρία Χρυσοβελώνη και ο κ. Τέρενς Κουίκ.
«Δεν έχει υπάρξει απόφαση και ανακοίνωση διαγραφής τους εκτός αν τους έχεις διαγράψει και δεν μας το λες» φέρεται να ειπώθηκε μεταξύ άλλων.
Με την άποψη του Πάνου Καμμένου στοιχήθηκαν μόνο η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.
Η πλειονότητα των υπολοίπων παρισταμένων δηλαδή ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, οι βουλευτές Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις και ο υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης (δεν είναι βουλευτής) ετάχθησαν υπέρ της άποψης να επαναληφθεί η συνεδρίαση της διευρυμένης ομάδας των ΑΝΕΛ τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή της της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, της υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη και των υπολοίπων βασικών στελεχών που απουσίαζαν σήμερα.
Πλην της κυρίας Κόλλια-Τσαρουχά και του κ. Κατσίκη που ευθυγραμμίστηκαν με τις απόψεις του Πάνου Καμμένου, τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ που συμμετείχαν στη συζήτηση εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τους χειρισμούς του προέδρου των ΑΝΕΛ και ζήτησαν ξεκάθαρα να είναι παρόντες όλοι προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ τάχθηκαν με σαφήνεια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα Σκόπια για την αναθεώρηση του συντάγματος στη γειτονική χώρα.
Αναμένοντας τις αποφάσεις των Σκοπιανών, δηλαδή την οριστική έγκριση ή απόρριψη από την πλευρά τους των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καμμένος είπε ότι αναβάλει και την προγραμματισμένη για σήμερα τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star.
Υπενθυμίζουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει επικυρωθεί με δύο ψηφοφορίες από τη σκοπιανή Βουλή.
Αυτό που τώρα απομένει είναι να ψηφιστεί η ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία απαιτεί πλειοψηφία 2/3, δηλαδή τουλάχιστον 80 βουλευτών.
Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει επικυρωθεί από τη σκοπιανή Βουλή
Η σκοπιανή Βουλή ενέκρινε πρώτη φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών στις 20 Ιουνίου 2018 με 69 ψήφους υπέρ και ενώ είχαν αποχωρήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μετά την άρνηση του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ να υπογράψει το σχετικό διάταγμα, έγινε δεύτερη ψηφοφορία στις 5 Ιουλίου, η οποία επικυρώθηκε ξανά από 69 βουλευτές.
Αφού ξεπεράστηκε το εμπόδιο αυτό, ο πρόεδρος Ιβάνοφ κλήθηκε εκ νέου να υπογράψει το διάταγμα, όπως ήταν υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να το κάνει.
Ωστόσο, ο Σκοπιανός πρόεδρος επέμενε στην άρνηση του και εφάρμοσε το λεγόμενο «βέτο της τσέπης», όπως έκανε με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε όλη τη χώρα.