Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι ζητά η Ελλάδα να αλλάξει άμεσα στα σχολικά βιβλία των Σκοπιανών

Τι ζητά η Ελλάδα να αλλάξει άμεσα στα σχολικά βιβλία των Σκοπιανών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Σκόπια,

Στις αλλαγές που ζήτησε η Ελλάδα στα σχολικά βιβλία των Σκοπιανών, αναφέρεται σκοπιανό δημοσίευμα. Η πρώτη συνεδρίαση της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων από την πΓΔΜ και την Ελλάδα σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη και πέρασε σε θετικό κλίμα.

Όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο από τοπικά δημοσιεύματα, εμπειρογνώμονες των Σκοπίων με επικεφαλής τον πρώην πρέσβη Γκάμπερ, «ήταν μέσα στο κλίμα που έχει καθορισθεί από την υπογραφή της Συμφωνίας των δύο κρατών και σαφώς υποχρεώνει τις χώρες να μην έχουν αλυτρωτικές και ρεβιζιονιστικές φιλοδοξίες στα βιβλία».

Η δεύτερη συνάντηση θα διεξαχθεί αυτόν το μήνα στα Σκόπια και, ήδη, από την πρώτη συνάντηση μετά την έγκριση της Επιτροπής για τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της, η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι τρία ζητήματα.

Πρώτο

Το κάθε μέρος θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι οδηγίες που θα δοθούν σε δασκάλους και καθηγητές που θα διδάσκουν στη νέα σχολική χρονιά να είναι τέτοιες που και αν ακόμη δεν (προλάβουν) να διορθωθούν τα βιβλία, να μην διδάσκεται υλικό που περιέχει αλυτρωτισμό και ρεβιζιονισμό.

Δεύτερο

Από τα βιβλία της πΓΔΜ να σβηστούν τα αρχαία ελληνικά σύμβολα που υπάρχουν ή τα σύμβολα του αρχαίου μακεδονικού ελληνισμού, τα οποία λόγω της οπτικής επαφής και του τρόπου που παρουσιάζονται επηρεάζουν τα παιδιά.

Τρίτο

Να αφαιρεθούν οι χάρτες, που αποτελούν το πιο ορατό σημείο αλυτρωτισμού, οι χάρτες που περιγράφουν τη λεγόμενη «Μεγάλη Μακεδονία».

Αυτά είναι τα τρία κύρια σημεία των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς για τα σχολικά βιβλία της πΓΔΜ.

H πΓΔΜ δεν είχε συγκεκριμένα αιτήματα προς τους Έλληνες συναδέλφους τους, όπως αλυτρωτισμός στα ελληνικά βιβλία, γιατί αυτό δεν νοείται σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει, δηλαδή, τέτοιες ιδέες στα σχολικά βιβλία.

Σχετικά άρθρα