Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σβίγκου: Περιμένουμε την αντίδραση Μητσοτάκη στη στήριξη Βέμπερ στη Συμφωνία των Πρεσπών

Σβίγκου: Περιμένουμε την αντίδραση Μητσοτάκη στη στήριξη Βέμπερ στη Συμφωνία των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Κίνημα Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάνφρεντ Βέμπερ, Νέα Δημοκρατία, Πάνος Καμμένος, Ράνια Σβίγκου, Σκόπια, ΣΥΡΙΖΑ,

«Σήμερα μέχρι και ο κ. Βέμπερ, ο εκλεκτός του κ.Μητσοτάκη για την προεδρία της Κομισιόν, μίλησε για μια θετική συμφωνία για την Ευρώπη και για τα Βαλκάνια.

Περιμένουμε να δούμε πώς ο κ. Μητσοτάκης θα αποδεχθεί αυτές τις δηλώσεις, αν τις σχολιάσει, πράγμα το οποίο δεν νομίζω να κάνει» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν μπορούν να υπερασπιστούν στην Ευρώπη την αντίθεσή τους στη συμφωνία».

Σχολιάζοντας την χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, η Ρ. Σβίγκου έκανε λόγο για ανοιχτά χαρτιά και καθαρές κουβέντες με ξεκάθαρα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις από τον Αλ. Τσίπρα.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη ότι ο Π. Καμμένος θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο από τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Θα πρέπει να περιμένουμε, εάν ισχύσουν οι δηλώσεις Κατσίκη, που επαναλαμβάνω ότι δεν θεωρώ ότι ισχύσουν, ότι θα έχουμε άμεσα πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή» σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου στην εκπομπή της ΕΡΤ «Άλλη Διάσταση» με τον Κώστα Αρβανίτη:

Για τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Open

Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού, θα πρέπει να αποδεχθούν και οι πολιτικοί αντίπαλοί μας ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας με απόλυτη ειλικρίνεια απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν.

Με ανοιχτά χαρτιά, με καθαρές κουβέντες και με ξεκάθαρα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο πρωθυπουργός κράτησε κάτι το οποίο δεν το μοιράστηκε με τον ελληνικό λαό. Κι αυτό είναι κάτι που μπορούν να το εκτιμήσουν και να το παραδεχτούν όλοι.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση ΝΔ- ΚΙΝΑΛ

Σε αυτά τα ξεκάθαρα διλήμματα πρέπει να απαντήσουν όλοι. Πρέπει να απαντήσουν όλοι οι βουλευτές και όλες οι πολιτικές δυνάμεις για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Όλοι γνωρίζουν τι περιέχει αυτή η συμφωνία. Σήμερα μέχρι και ο κ. Βέμπερ, ο εκλεκτός του κ.Μητσοτάκη για την Προεδρία της Κομισιόν, μίλησε για μια θετική συμφωνία για την Ευρώπη και για τα Βαλκάνια.

Περιμένουμε να δούμε πώς ο κ. Μητσοτάκης θα αποδεχθεί αυτές τις δηλώσεις, αν τις σχολιάσει, πράγμα το οποίο δεν νομίζω να κάνει. Υπάρχει λοιπόν μια ιστορική ευθύνη όλων των βουλευτών.

Ειδικά μετά και την τελευταία συνέντευξη του κ.Ζάεφ στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου ξεκαθάρισε πλήρως τι αντιλαμβάνεται κι ο ίδιος από τη συμφωνία κι όλη η διεθνής κοινότητα, και για τα ζητήματα της γλώσσας και για τα ζητήματα της ιθαγένειας και όλα όσα περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών, μετά και τις τελευταίες τροπολογίες που πέρασαν από το Κοινοβούλιο της FYROM, δεν μπορεί κανένας να μιλήσει για μια συμφωνία η οποία δεν δίνει τέλος οριστικά στον αλυτρωτισμό της γειτονικής μας χώρες.

Ποτέ ξανά σε καιρό ειρήνης δεν έχει μια χώρα αλλάξει ονομασία και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται όλη η Ευρώπη.

Το αντιλαμβάνονται και οι 140 και πλέον χώρες που μέχρι σήμερα αναγνωρίζουν τη FYROM ως Δημοκρατία της Μακεδονίας σκέτο. Αυτό δεν μπορεί να το αντιληφθεί άραγε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν κυβερνήσει αυτή τη χώρα κι έχουν διαπραγματευτεί και αυτοί;

Και έχουν στηρίξει την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας όπως κάνει και η σημερινή κυβέρνηση. Επίσης, όσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί, ο κ. Σημίτης, ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής, δεν θα μιλήσουν γι αυτή τη συμφωνία;

Ο κ. Σημίτης έχει δώσει το τελευταίο διάστημα πάρα πολλές συνεντεύξεις. Έχει μιλήσει για όλη την οικονομική και πολιτική ατζέντα, αλλά αν κάποιος σήμερα θα πρέπει να του ασκήσει κριτική είναι για τη σιωπή του αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Τι πιστεύει άραγε ο ίδιος;

Δεν καταλαβαίνω πώς το ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο, πείθει τους προοδευτικούς πολίτες και έναν ευρύτερο προοδευτικό κόσμο ο οποίος δεν είναι ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να μην ψηφίζει και να μην ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, πώς πείθει τον προοδευτικό κόσμο για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τι λέει, δηλαδή, στους υποστηρικτές του και τι λέει στον προοδευτικό κόσμο; Τα ίδια επιχειρήματα που λέει και ο κ. Μητσοτάκης;

Τα ίδια επιχειρήματα που λέει και η ακροδεξιά στη χώρα μας; Τα ίδια επιχειρήματα που λέει ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Σαμαράς; Αυτά λέει το ΚΙΝΑΛ;

Όταν πηγαίνει η κα. Γεννηματά στις ευρωπαϊκές μαζώξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος τι ακριβώς λέει για τη συμφωνία των Πρεσπών; Ποια είναι η θέση της;

Δεν θεωρώ ότι αυτή είναι μια θέση την οποία είτε η ΝΔ, είτε το ΚΙΝΑΛ μπορούν να την υπερασπιστούν στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι μόνο για εσωτερική κατανάλωση και για μικροπολιτικές επιδιώξεις αναπαράγουν τέτοιες αθλιότητες απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Μητσοτάκης εκλέχθηκε ως ένας μετριοπαθής, ευρωπαϊστής πολιτικός, ο οποίος ήθελε να δώσει μια νέα πνοή στο κόμμα του.

Αυτό που τελικά κατάφερε, εκτός του ότι έχει γελοιοποιηθεί με τα συνεχή αιτήματά του για εκλογές, αυτό είναι το ένα σκέλος, το δεύτερο σκέλος είναι ότι έχει παραδώσει την εξουσία του κόμματός του, άτυπα, στον κ. Γεωργιάδη και στον κ. Σαμαρά.

Εάν η ΝΔ ήθελε να εκλέξει τον κ. Γεωργιάδη για πρόεδρό της, θα το είχε κάνει. Έτσι δεν είναι;

Εάν πάλι ήθελε να κρατήσει τον κ. Σαμαρά, που ήταν ο προηγούμενος αρχηγός, κι αυτό θα το είχε κάνει.

Αντί, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης να το καταλάβει αυτό, για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών έχει επιλέξει να φαίνεται ότι σέρνεται πίσω από αυτούς τους δυο ανθρώπους και πίσω από τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες. Θεωρώ ότι θα το πληρώσει αυτό.

Για τη στάση του κ. Καμμένου

Ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει, και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουμε, ότι ο κ. Καμμένος θα αλλάξει τη μέχρι σήμερα στάση του, που είναι μια στάση διαφωνίας μεν με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ταυτόχρονα ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνδράμει στα σχέδια της αντιπολίτευσης και να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Αυτό πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει ο κ. Καμμένος να κάνει.

Για τις δηλώσεις του κ. Κατσίκη

Κι άλλες φορές ο κ.Κατσίκης έχει τοποθετηθεί με τέτοιον τρόπο, που στη συνέχεια έχει διαψευστεί από τον κ. Καμμένο με τις δηλώσεις και με τη στάση του.

Οπότε δεν θα με εκπλήξει αν πάλι διαψευστεί ο κ.Κατσίκης και ο κ.Καμμένος εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Οπότε συνεχίζω να περιμένω την Παρασκευή, όπου θα ξεκαθαρίσει τη στάση του ο κ. Καμμένος και δεν πρόκειται να συνδράμει στα σχέδια της Ν.Δ.

Αν παρόλα αυτά, επειδή δεν θέλω να αφήνω κάτι να πέσει, αν παρόλα αυτά ο κ. Καμμένος αλλάξει στάση και επιλέξει να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, τότε ο πρωθυπουργός ήταν σαφής χθες στην τοποθέτησή του, διαμήνυσε ότι πρόκειται να ζητήσει, άμεσα θα έλεγα, ψήφο εμπιστοσύνης.

Αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο από τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε, εάν ισχύσουν οι δηλώσεις Κατσίκη, που επαναλαμβάνω ότι δεν θεωρώ ότι ισχύσουν, ότι θα έχουμε άμεσα πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων

Προφανώς και δεν συγκροτούμε κανένα ψηφοδέλτιο γιατί δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η δική μας στοχοπροσήλωση, ο δικός μας σχεδιασμός είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβρη του 2019.

Δεν ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, εμείς αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε με τη συνέχιση του κυβερνητικού και του κομματικού έργου.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που κάθε εβδομάδα παρουσιάζει υποψηφίους γιατί θέλει να συντηρεί ένα κλίμα παρατεταμένης εκλογολογίας.

Τα ψηφοδέλτια εμείς θα τα δούμε στην ώρα τους, με τα βάση τα κριτήρια που κάθε φορά θέτουμε.

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση και σίγουρα δεν υπάρχει καμία προσπάθεια, οποιαδήποτε συνεννόηση για τα ψηφοδέλτια αυτή τη στιγμή και σίγουρα δεν σχετίζονται με τη συζήτηση που έχουμε σήμερα με τους ΑΝΕΛ.

Σχετικά άρθρα