ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Φωτίου προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για το Γηροκομείο Αθηνών

Η Φωτίου προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για το Γηροκομείο Αθηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, προκειμένου το Γηροκομείο Αθηνών να περιέλθει στην εποπτεία του Δημοσίου, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας νωρίτερα σήμερα Πέμπτη στη Βουλή.

Η κ. Φωτίου είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, που επισήμανε ότι το Γηροκομείο Αθηνών, που λειτούργησε πριν από περίπου 1,5 αιώνα, έχει οδηγηθεί σε πλήρη παρακμή και αδυναμία λειτουργίας, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως κακοδιαχείρισης.

Όπως επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός προϋπόθεση για τη λύση δια της νομοθετικής οδού, είναι η επίτευξη διακομματικής συναίνεσης.

Η κ. Φωτίου δεσμεύτηκε ότι η λύση θα επιχειρηθεί να δοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και πάντως πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, ενώ το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει στα χέρια σχέδιο νομοθετικής παρέμβασης που έχει επεξεργαστεί το προηγούμενο διάστημα.

Η ίδια αναφέρθηκε στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Γηροκομείο Αθηνών, με ηλικιωμένους υποσιτισμένους που διαμαρτύρονταν ότι πεινούν, μέχρι την αποκατάσταση της τροφοδοσίας που επιτεύχθηκε, όπως είπε, με παρέμβαση του υπουργείου.

«Το Γηροκομείο Αθηνών είναι το σκάνδαλο του κράτους πρόνοιας» επισήμανε η Θεανώ Φωτίου, ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία και για τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης που ήδη ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και τα εμπόδια από τις εκάστοτε διοικήσεις, τα οποία συνάντησαν όλες οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την άρση του αδιεξόδου.

Η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι το γηροκομείο έχει περιέλθει σε δεινή κατάσταση αν και διαθέτει 900 τουλάχιστον κτήρια αντικειμενικής αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, 55 στρέμματα ανεκτίμητης αξίας στο Ψυχικό και 11 κτήρια δυναμικότητας 650 κλινών που μένουν ανεκμετάλλευτα.

«Η διοίκηση, υπό τον αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα, έφτασε το Γηροκομείο στην κατάσταση που το έφτασε το 2015.

»Η Διοίκηση παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη για σειρά κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων, απιστία, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

»Ο δήμος, ως εποπτεύουσα Αρχή το 2016 όρισε προσωρινή διαχειριστική επιτροπή προκειμένου να διενεργήσει εκλογές. Έτσι ξεκίνησε ο διορισμός προσωρινών διοικήσεων από το Πρωτοδικείο Αθηνών, διαδικασία αλυσιτελής.

»Από τον Απρίλιο του 2017 έως σήμερα έχουν οριστεί 4 προσωρινές διοικήσεις με δικαστικές αποφάσεις που δεν κατάφεραν να διοργανώσουν τη διεξαγωγή εκλογών. Ταυτόχρονα, η μια διοίκηση στρέφεται δικαστικά κατά της άλλης. Δεν τελειώνει αυτή η διαδικασία» ανέφερε.

«Έχει συνεπώς γίνει σαφές, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη παρέμβασης» συνέχισε η κ. Φωτίου και ενημέρωσε ότι το υπουργείο, παρόλο που δεν είναι αρμόδια εποπτεύουσα Αρχή, παρενέβη τουλάχιστον για να αποκαταστήσει τη διατροφή των ηλικιωμένων που έλεγαν ότι πεινούν και στη συνέχεια επεξεργάστηκε νομοθετική παρέμβαση για να μπορεί να παρέμβει εφεξής το κράτος.

Σχετικά άρθρα