Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε να διαλυθούν τα Σκόπια και να δημιουργηθεί «Μεγάλη Αλβανία»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε να διαλυθούν τα Σκόπια και να δημιουργηθεί «Μεγάλη Αλβανία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Open TV, Αλέξης Τσίπρας, Σκόπια,

«Το δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα της διακυβέρνησης μας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open TV» ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

«Πιστεύω ότι το Μακεδονικό ήταν ένα θέμα άλυτο, λόγω αδράνειας, εδώ και 27 χρόνια και αποτελεί βαρίδι για την εξωτερική πολιτική».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να έχει αστάθεια η γειτονική χώρα, κανένα συμφέρον από τη διάλυση της ΠΓΔΜ και τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας».

«Η δική μου θέση και στάση είναι του πατριωτικού και εθνικού συμφέροντος από ένα θέμα που λιμνάζει», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωσε πως παρά την εθνική γραμμή που ακολούθησε, ο κ. Μητσοτάκης άλλαζε συνεχώς τη θέση του αλλάζοντας τον πήχη της αντιπαράθεσης.

Υπενθύμισε ότι αρχικά ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να δεσμευτεί στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, όταν αυτό έγινε ζήτησε η ονομασία να είναι erga omnes, δηλαδή για κάθε χρήση, επίσης έγινε, ύστερα ζήτησε να γίνει συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ και όταν κι αυτό συμφωνήθηκε ισχυρίστηκε ψευδώς στον ελληνικό λαό ότι η «ιθαγένεια» σημαίνει εθνότητα.

«Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το Μακεδονικό, ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνησή του να ακολουθήσει αυτή την εθνική γραμμή, όταν είδε ότι αυτή την γραμμή ακολουθούμε κάνει τα πάντα για να αλλάξει θέση» σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος, τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης οι οποίες αλλάζουν αλλά μέσα από το μεγάλο εθνικό συμφέρον της χώρας».

Διαβάστε εδώ γιατί η «ιθαγένεια» δεν σημαίνει εθνότητα

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων.

«Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος», σχολίασε.

Μίλησε για διαρκή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαις, με τα επιχειρήματα που κάθε φορά προέβαλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

«Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητας.

»Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας», σημείωσε.

Τον κατηγόρησε για προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Μπορεί να το κάνει σε άλλα θέματα, όχι στα εθνικά, τόνισε.

Δεν υπάρχει ζήτημα εθνότητας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, αλλά ούτε και ζήτημα γλώσσας.

Ερωτηθείς για το πότε θα έρθει στη Βουλή των Ελλήνων η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «μόλις γίνει η κοινοποίηση το ελληνικό ΥΠΕΞ του αποτελέσματος, τότε θα τα μεταφέρω εγώ στον πρόεδρο της δημοκρατίας και στα κόμματα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής για να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή».

«Πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο», πρόσθεσε.

Το Μακεδονία μένει σε εμάς

Παράλληλα, ο Αλ.Τσίπρας εκτίμησε ότι «θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, μετά από μια διαδικασία που αναγκάσαμε μια χώρα να αλλάξει το όνομά της και το Σύνταγμά της, και όλοι να τους αναγνωρίζουν ως Βόρεια Μακεδονία, και το Μακεδονία να μένει μόνο σε μας».

Για τη στάση Καμμένου

Ερωτηθείς για τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως αυτός τηρεί τη γραμμή του 1992 για καμία αναφορά του όρου «Μακεδονία».

Ωστόσο, συνέχισε, η Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια διαπραγματεύεται μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τον όρο «Μακεδονία», η οποία από το 2007 -από την κυβέρνηση Καραμανλή- είναι και η εθνική γραμμή της χώρας.

Αυτό που εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι η ελληνική διπλωματία και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις επί 20 χρόνια διαπραγματεύονταν μια σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τον όρο «Μακεδονία» και αυτό γνωρίζει η διεθνής κοινότητα ως εθνική ελληνική γραμμή.

Καλός υπουργός Άμυνας ο Καμμένος

«Ο Πάνος Καμμένος, δεν θέλω να τον αδικήσω, ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας μέχρι σήμερα. Αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει.

»Πιστεύω ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή», επεσήμανε.

Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως εάν δεν συμφωνήσει με τον Πάνο Καμμένο «θα μετρηθούμε στη Βουλή, θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης».

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «ο εταίρος μου δεν θα διευκολύνει σχέδια αντιπάλων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Ναι» σε εκ νέου στήριξη στον Προκόπη Παυλόπουλο

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόδρο της Δημοκρατίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε «απολύτως ναι».

«Ήταν μια πολύ καλή επιλογή από μέρους μας, αν και προέρχεται από διαφορετικό χώρο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως απέδειξε το ρόλο του, που πρέπει να είναι υπερκομματικός.

«Οκτώβριος είναι ο στόχος μου για το χρόνο των εκλογών»

Αναφερόμενος στη διεξαγωγή εκλογών ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Ο Οκτώβριος είναι ο στόχος μου».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάει σε εκλογές χωρίς να είναι ψηφισμένη η Συμφωνία των Πρεσπών. Έχει άγχος.

»Ψηφοθηρεί με λαϊκίστικο τρόπο. Ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, τον προκαλώ» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αν δεν έχω πλειοψηφία των 151 θα πάμε σε πρόωρες εκλογές»

«Με γνώμονα και με κριτήριο της οικονομίας θα προχωρήσω σε πρόωρες εκλογές αν δεν έχω πλειοψηφία 151 βουλευτών» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης η Novartis»

Αναφορικά με το σκάνδαλο της Novartis, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «όταν ήρθε στην δημόσια σφαίρα το σκάνδαλο προφανώς δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες αλλά έγινε σαφές ότι πρέπει να διερευνηθεί».

Παράλληλα αναφερόμενος στην ίδια υπόθεση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η μήνυση του Αν. Σαμαρά σε δικαστικούς λειτουργούς ή του κ. Γεωργιάδη, η στοχοποίηση, οι απειλές τι είναι, δεν είναι παρέμβαση;» κάνοντας λόγο για «καραμέλα παρέμβασης από αυτούς που την είχαν κάνει εργαλείο».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Σχετικά άρθρα