Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τη Μανμπίτζ επισκέφθηκε ο Γιάννης Μουζάλας – Έφτασε στο μέτωπο απέναντι στους Τούρκους

Τη Μανμπίτζ επισκέφθηκε ο Γιάννης Μουζάλας – Έφτασε στο μέτωπο απέναντι στους Τούρκους

Τη Μανμπίτζ (Ιεράπολις) της βορειοδυτικής Συρίας επισκέφθηκε ο Γιάννης Μουζάλας την παραμονή της πρωτοχρονιάς, όπου συναντήθηκε με το πολιτικό συμβούλιο της πόλης. Πρόκειται για μια αυτόνομη δημοκρατική αυτοδιοίκηση που αναδείχτηκε μετά την απελευθέρωση από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Τον Γιάννη Μουζάλα συνοδεύει ο διπλωματικός αντιπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας στην Ελλάδα, γιατρός Ιεμπραχέμ Μουσλέμ.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε βλέπετε ότι σχεδόν το 1/3 των μελών του Συμβουλίου της Μανμπίτζ είναι γυναίκες, ενώ στο εν λόγω όργανο εκπροσωπούνται όλες οι εθνότητες της περιοχής.

Ο Γιάννης Μουζάλας δεν περιορίστηκε εντός της Μανμπίτζ. Κινήθηκε και προς το μέτωπο, στα βόρεια της πόλης, στον Σατζόρ, τον παραπόταμο του Ευφράτη που αποτελεί το «σύνορο» μεταξύ των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και της τουρκικής κατοχικής ζώνης.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Έλληνας πρώην υπουργός έφτασε μέχρι τα 200 μέτρα από τον Σατζόρ, όπου οι ντόπιοι πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία ενάντια στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Κατά μήκος της όχθης του Σατζόρ, από την πλευρά των SDF, συνεχίζουν κανονικά να περιπολούν αμερικανικά και γαλλικά στρατεύματα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μανμπίτζ δεν έχουν λάβει προς το παρόν εντολή να αποχωρήσουν. Οι Γάλλοι έχουν διαβεβαιώσει ότι θα μείνουν μέχρι τέλους.

Επισημαίνεται, κόντρα στην προπαγάνδα της Μόσχας και της Δαμασκού, ότι εντός της Μανμπίτζ ουδέποτε εισήλθαν συριακά κυβερνητικά στρατεύματα.

Στα δε βόρεια της πόλης, την ασφάλεια εγγυάται μέχρι αυτή τη στιγμή ο Διεθνής Συνασπισμός.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον Διεθνή Συνασπισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Μανμπίτζ: Μια πόλη που απελευθέρωσαν με το αίμα τους οι Κούρδοι

Η Μανμπίτζ, το ελληνικό της όνομα είναι Ιεράπολις, ήταν πριν τον πόλεμο μια πόλη που την κατοικούσαν όλες οι εθνότητες της Συρίας, κυρίως Άραβες, Κούρδοι και Κιρκάσιοι.

Αν και η επικρατούσα θρησκεία στην πόλη ήταν το σουνιτικό Ισλάμ, οι κάτοικοί της ήταν κοσμικοί και φιλελεύθεροι.

Στις 20 Ιουλίου 2012 έπεσε στα χέρια τοπικών στασιαστών, που ανέλαβαν και τη διοίκησή της.

Τον Δεκέμβριο του 2012 διεξήχθησαν και τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημοτικού συμβουλίου των εξεγερμένων.

Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο και έδιωξε τους ανταγωνιστές του.

Υπό το νέο καθεστώς έγινε κέντρο παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, που λεηλατούσε η εξτρεμιστική οργάνωση από άλλες περιοχές της Συρίας.

Τον Ιούνιο του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού, ξεκίνησαν την εκστρατεία για την απελευθέρωση της.

Στις 8 Ιουνίου 2016 περικυκλώθηκε και ξεκίνησε η πολιορκία της. Στις 12 Αυγούστου 2016 η Μανμπίτζ απελευθερώθηκε.

Διοικείται από τοπικό συμβούλιο που αποτελείται από 71 Άραβες, 43 Κούρδους, 10 Τουρκμένους, 8 Κιρκάσιους, 1 Αρμένιο και 1 Τσετσένο.

Σχετικά άρθρα