Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα δημοκρατικά-πατριωτικά κόμματα της Κύπρου ανοιχτά υπέρ Κοτζιά

Τα δημοκρατικά-πατριωτικά κόμματα της Κύπρου ανοιχτά υπέρ Κοτζιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Κοτζιάς, Υπουργείο Εξωτερικών,

Αποκαλυπτική για όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντάνα και γενικότερα για τις επιδιώξεις της Τουρκίας, χαρακτήρισαν με ανακοινώσεις τους, τη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά την Κυριακή στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα δημοκρατικά-σοσιαλιστικά και πατριωτικά κόμματα ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ

Η συνέντευξη του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, στον Φιλελεύθερο είναι άκρως αποκαλυπτική και παραστατική για το τί ακριβώς επεδίωξε η τουρκική πλευρά την τελευταία διετία, με αποκορύφωμα το Κραν Μοντανά, αλλά και για το ρόλο που επιχείρησε να διαδραματίσει ο κ. Άιντε, έξω από τους όρους εντολής του.

Πέρα όμως από τη μεγάλη σημασία της συνέντευξης Κοτζιά από ιστορικής άποψης, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναδεικνύει και ένα υπαρκτό κίνδυνο για το παρόν και το μέλλον: την στόχευση της Τουρκίας, δια στόματος Τσαβούσογλου, για λύσεις συνομοσπονδίας δύο κρατών ή δύο κράτη.

Αυτή η τουρκική πρόθεση είναι και ο νέος μεγάλος κίνδυνος τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα πρέπει να αποτρέψουν.

Σε αντίθετη περίπτωση, το Κυπριακό οδηγείται σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια από αυτά στα οποία μας έχει οδηγήσει η αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων χρόνων.

Πώς σχολιάζει η ΕΔΕΚ τη συνέντευξη Κοτζιά

«Η ΕΔΕΚ ως ένα σοσιαλιστικό κόμμα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια δημοκρατική λύση με κατοχύρωση της κρατικής και λαϊκής κυριαρχίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ σχολιάζοντας ότι η συνέντευξη του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική και δίνει απαντήσεις σε όλους και κυρίως σε όσους εντός Κύπρου επιχειρούν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους να απαλλάξουν την Τουρκία από τις ευθύνες που είχε στο ναυάγιο της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά.

Προσθέτει ότι «την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται η ανάγκη μετακίνησης τόσο της διαδικασίας όσο και της βάσης των συζητήσεων προς μια πιο θετική κατεύθυνση.

»Η μεν διαδικασία πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, η δε βάση η κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής, και πιο συγκεκριμένα:

»της κατάργησης των Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας

»της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων

»του επαναπατρισμού των εποίκων

»της επιστροφής των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε συνθήκες ασφάλειας».

Καταλήγει ότι «στον 21ο αιώνα και εντός της Ε.Ε. δεν νοείται ένα κανονικό κράτος να στηρίζεται στον γεωγραφικό διαχωρισμό του λαού στη βάση της εθνοτικής προέλευσης και οι κάτοικοί του να ταξινομούνται σε διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

»Η ΕΔΕΚ ως ένα σοσιαλιστικό κόμμα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια δημοκρατική λύση με κατοχύρωση της κρατικής και λαϊκής κυριαρχίας».

Πώς σχολιάζουν οι Οικολόγοι – Αυτούσια η ανακοίνωση

«Η σημερινή συνέντευξη του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα των γεγονότων, όπως αυτά διαδραματίστηκαν στο Κρανς Μοντανά.

»Διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρα ποιοι προσπάθησαν να απαλλάξουν όσους απέτυχαν θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον του κυπριακού λαού.

»Την ίδια ώρα δίνονται και ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσους πίστεψαν τις φωνές που προσπάθησαν να αποσείσουν τις ευθύνες της Τουρκίας στην Πενταμερή αυτή Διάσκεψη.

»Έγινε ξεκάθαρο για ακόμα μια φορά ότι η Τουρκία στο Κρανς Μοντανα δεν συζήτησε ποτέ στα σοβαρά την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων της από την Κύπρο και την κατάργηση κάθε επεμβατικού δικαιώματος.

»Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θυμίζουμε ότι δεν υιοθετούμε την πολιτική των υποχωρήσεων.

»Δεν είμαστε οπαδοί της φιλοσοφίας της «όποιας λύσης».

»Ούτε αναζητούμε τη λύση σε άγνωστα μονοπάτια που φέρουν εξωτικά ονόματα όπως «χαλαρή ομοσπονδία», «αποκεντρωμένη ομοσπονδία», συνομοσπονδία ή δύο κράτη.

»Επιμένουμε στο στόχο για μια ενιαία, δημοκρατική, Ευρωπαϊκή Κύπρο, χωρίς ξένους στρατούς, εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, βάσεις και εποίκους, χωρίς εσωτερικά σύνορα και ρατσιστικού τύπου διακρίσεις, με κατοχύρωση όλων των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της μικρής μας χώρας, Έλληνες, Τούρκους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

»Γι’ αυτή τη λύση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Σχετικά άρθρα