«Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός είναι γεγονός και αυτό φαίνεται από την επέκταση που έχει κυρίως σε κοινωνικές δαπάνες και σε μείωση φορολογίας», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Μετά από σχεδόν 10 χρόνια, είναι ο πρώτος αναπτυξιακός επεκτατικός προϋπολογισμός και αυτό αντικατοπτρίζεται και στο δικό μας υπουργείο, όπου είναι αυξημένος κατά 41 εκατομμύρια ευρώ, τα διατειθέμενα του υπουργείου είναι αυξημένα και είναι μάλιστα σε τομείς και έργα που μπορούν να γίνουν και να χρηματοδοτηθούν το επόμενο διάστημα και πρόκειται για έργα άρδευσης, αναπτυξιακά, εκσυγχρονισμού της ελληνικής γεωργίας», επισήμανε.
Αναφερόμενος στους ελαιοκαλλιεργητές, επισήμανε ότι «το 2018 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για αυτούς και είχαμε μειωμένη παραγωγή», καθώς «είχαμε και τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που δεν είχε υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αντίθετα είχε υγρασία και ο δάκος αλλά και άλλες προσβολές, όπως το γλοιοσπόριο που αναπτύχθηκε πάνω σε χτυπήματα και σε ανοίγματα άγονα, κατέστρεψαν σε πολύ μεγάλο μέρος την παραγωγή».
Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε: «Για το 2019 ήδη χθες υπέγραψα την ΚΥΑ για την πρόσληψη προσωπικού δακοκτονίας, χθες υπεγράφη η ΚΥΑ. Ξεκινάμε τη διαδικασία, στις 3 του Γενάρη θα έχουν πιστωθεί και θα έχει γίνει μεταφορά των χρημάτων προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες την προμήθεια των φαρμάκων, οπότε όλα θα είναι τοποθετημένα στην ώρα τους -ευελπιστούμε μέσα στον Απρίλιο- οπότε μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια της δακοκτονίας».
Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το νέο έτος ο υπουργός διευκρίνισε:
«Μέσα στο 2019 έρχονται αρκετά πράγματα και ξεκινάμε με πρώτο νομοσχέδιο το συνδικαλιστικό των αγροτών, το οποίο είναι έτοιμο, απλά δεν πρόλαβε να κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι το συνδικαλιστικό των αγροτών και των συνεταιρισμών.
»Προσπαθούμε να λύσουμε κάποια ζητήματα με τους παλιούς συνεταιρισμούς που έχουν και την περιουσία και τα μεγάλα προβλήματα, να απελευθερώσουμε το τοπίο, ώστε να μπορέσουν να ξεπηδήσουν νέα υγιή σχήματα και να αξιοποιήσουν την περιουσία των συνεταιρισμών».
Σχετικά με την περιουσία των συνεταιρισμών εξήγησε ότι «ανήκει στις γενιές, δεν ανήκει στους μετόχους, δεν υπάρχει η έννοια του μετόχου στους συνεταιρισμούς -αν ήταν μέτοχοι θα ήταν ανώνυμη εταιρεία- και επειδή η φιλοσοφία των συνεταιρισμών είναι τελείως διαφορετική, η περιουσία αυτή πρέπει να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά συνεταιριστών».
Περαιτέρω, γνωστοποίησε ότι «συνεχίζουμε με τη νομοθετική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου στην αλιεία, γιατί το νομικό πλαίσιο, ο βασικός κορμός, είναι του 1966».
Ερωτηθείς σχετικά με την κατάθεση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε:
«Υπήρχε μία καθυστέρηση, από χθες το βράδυ είναι στους λογαριασμούς όλων των δικαιούχων η βασική ενίσχυση, το υπόλοιπη της βασικής, είναι η πράσινη, των νέων γεωργών, όλα τα χρήματα είναι στους λογαριασμούς.
»Μια καθυστέρηση που υπήρξε οφειλόταν στο ότι δεν ψηφίστηκε ακόμη η τροπολογία για την προστασία των επιδοτήσεων μέχρι 7.500 σε όσους έχουν ενεργά κατασχετήρια.
»Η καθυστέρηση έγινε ακριβώς για να προστατευτούν και αυτοί οι άνθρωποι. Τελικά το βράδυ βρέθηκε η λύση έτσι ώστε να μπουν τα χρήματα και σε αυτούς, αλλά να είναι δεσμευμένα μέχρι να πάρει ΦΕΚ η τροπολογία, ενώ για όλους τους υπόλοιπους τα χρήματα είναι διαθέσιμα.
»Η τροπολογία μόλις θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος προβλέπει προστασία από τις 10 Δεκεμβρίου αναδρομικά, οπότε και οι προηγούμενες πληρωμές που έχουν γίνει και αυτές προστατεύονται».