Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Γυμνοί» Μητσοτάκης και Γεννηματά: Οι τροπολογίες Ζάεφ «σκοτώνουν» το άλλοθι της «εθνότητας»

«Γυμνοί» Μητσοτάκης και Γεννηματά: Οι τροπολογίες Ζάεφ «σκοτώνουν» το άλλοθι της «εθνότητας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Σκόπια, Το ΠΟΤΑΜΙ, Φώφη Γεννηματά,

Σε δύσκολη θέση θα επιχειρήσει να φέρει τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής αλλά και τους υπόλοιπους βουλευτές που τηρούν επαμφοτερίζουσα στάση το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τις τροπολογίες Αλβανών βουλευτών του Ζάεφ που «ενταφιάζουν» τα επιχειρήματα περί «μακεδονικής εθνότητας» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Καίριο χτύπημα στον πυρήνα της επιχειρηματολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της Φώφης Γεννηματά επιφέρουν οι χθεσινές τροπολογίες που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές του Ζόραν Ζάεφ, με τις οποίες ζητούν να διευκρινιστεί στον Συνταγματικό Νόμο της γείτονος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα, παρά μονάχα υπηκοότητα.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη απαντώντας για το Μακεδονικό, όταν αναφερόμενος στις εν λόγω τροπολογίες τόνισε:

«Εάν ψηφιστούν, θα βγείτε να πείτε ότι όσα λέγατε ήταν λόγια του αέρα;».

Η εξέλιξη αυτή στα Σκόπια έχει φέρει ικανοποίηση στην Αθήνα, δεδομένου ότι επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών, ότι δηλαδή αναγνωρίζεται μόνο υπηκοότητα και όχι εθνότητα, ενώ έρχεται σε συνέχεια της έτερης τροπολογίας, με την οποία «τελειώνει» και η όποια συζήτηση για κίνδυνο εγέρσεως θέματος «μακεδονικής μειονότητας», αφού ξεκαθαρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών γίνεται αναφορά σε «ομογένεια», όπως ακριβώς και στο άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος.

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή των Σκοπίων αναμένεται να ψηφιστούν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν πως δεν τίθεται θέμα καταψήφισής τους.

Τούτων δοθέντων, η Ηρώδου Αττικού δεν προτίθεται να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, όχι τόσο γιατί περιμένει κάποια αλλαγή στάσης από τη ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ, τα οποία ούτως ή άλλως είναι πλέον εγκλωβισμένα στη ρητορική καταψήφισης της Συμφωνίας, αλλά για να αποδείξει στην πράξη την μικροκομματική σκοπιά, μέσα από την οποία Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά εξετάζουν το μείζον εθνικό ζήτημα ως “υπομοχλιο” για πρόωρη πτώση της κυβέρνησης, αφού απέτυχαν στο μέτωπο της οικονομίας.

Και φυσικά, προκειμένου, μέσω των αλλεπάλληλων επιθέσεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά να αυξήσουν γεωμετρικά τις πιέσεις προς το Ποτάμι, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ και τους βουλευτές που εν δυνάμει μπορούν να συμπληρώσουν το παζλ για το «μαγικό» 151 που χρειάζεται -πολιτικά και όχι τυπικά- για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον φθάσει στην ελληνική Βουλή.

Η πίεση αυτή έρχεται μετά και τη χθεσινή εξέλιξη με τη «μεταγραφή» του Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ, που αποτελεί και «ταφόπλακα» στα σενάρια υπερψήφισης από τον πρώην ανεξάρτητο βουλευτή που είχε αρχικά ταχθεί θετικά υπέρ της Συμφωνίας, αλλά χθες δήλωσε πως θα συνταχθεί με τη ΝΔ, στερώντας μία ψήφο από το παζλ των 151.

«Δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα αλλά μόνο υπηκοότητα»

Για κατάρρευση του επιχειρήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών κάνουν λόγο πηγές από το Μαξίμου, μετά το μπαράζ τροπολογιών από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλή της ΠΓΔΜ, που διασαφηνίζουν τα περί «μακεδονικής εθνότητας». 

«Μετά τις τροπολογίες που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές της πΓΔΜ, με τις οποίες ζητούν να διευκρινιστεί στο Συνταγματικό Νόμο της γείτονος αυτό που ούτως ή άλλως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα αλλά μόνο υπηκοότητα, καταρρέει με πάταγο και το τελευταίο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν: 

«Όπως είχε καταρρεύσει προ ημερών αυτό περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας», με σχετική τροπολογία στα Σκόπια που κάνει ξεκάθαρα λόγο για «ομογένεια», εναρμονιζόμενη με το άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά, οι οποίοι εδώ και μήνες επικαλούνται τη δήθεν αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας ως άλλοθι για να μην στηρίξουν τη Συμφωνία, να πουν επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

«Ότι δεν τους καίγεται καρφί για τα εθνικά συμφέροντα και ο μόνος λόγος που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι γιατί ελπίζουν σε μία ύστατη ευκαιρία πρόκλησης πολιτικών εξελίξεων. Ματαιοπονούν!», τονίζουν από το Μαξίμου.

Σχετικά άρθρα