Χαρακτήρα απολογισμού για την κατάσταση που παρέλαβε τη χώρα το 2015 αλλά και οράματος για τις επόμενες κινήσεις και το νέο παραγωγικό μοντέλο θέλει να προσδώσει στην ομιλία του στον πρώτο μεταμνημονιακό Προϋπολογισμό ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Με την πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να έχει εκτοξευθεί ήδη κατακόρυφα, προδιαγράφοντας τι μέλλει γενέσθαι το προσεχές έτος ενόψει κάλπης, ο Αλέξης Τσίπρας αργά το βράδυ αναμένεται να κλείσει τη συζήτηση για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, με μία πιο «θεσμική» ομιλία, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύθηκε χθες σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους στη Βουλή.
Ένα από τα ζητήματα που συζητούνται έντονα στους διαδρόμους της Βουλής, είναι εάν η κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία δέχεται λελογισμένους κραδασμούς λόγω της επερχόμενης Συμφωνίας των Πρεσπών, θα αυξηθεί στους 154 βουλευτές, μετά την προαναγγελία Σαρίδη για αδυναμία καταψήφισης αυτού του προϋπολογισμού.
Και τούτο, διότι η ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί κοντά στα μεσάνυχτα, έχει πάντοτε εκ των πραγμάτων χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Από την πλευρά του πάντως ο πρωθυπουργός αναμένεται να εμμείνει στην κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση το 2015, αντιπαραβάλλοντας όλους τους οικονομικούς δείκτες με βασικότερο αυτόν της ανεργίας, με τα σημερινά δεδομένα και τη διαρκώς βελτιούμενη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, καθώς και τα δύο παραγωγικά μοντέλα που συγκρούονται πλέον ανοιχτά, τώρα που «έχει εκλείψει το άλλοθι του μνημονίου».
Ειδοποιός διαφορά των δύο διαμετρικά αντίθετων, όπως θα τονίσει ο Πρωθυπουργός, προγραμμάτων, είναι οι θέσεις που εκφράζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την εργασία. Την ενίσχυση των εργαζομένων, την αύξηση στους μισθούς από τη μία και την συντριβή της εργασίας στο όνομα της ανάπτυξης, με ένα μοντέλο Αργεντινής από την άλλη.
Κατά τα λοιπά, αιχμή του δόρατος του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να αποτελέσουν όχι μόνο η επιτυχής έξοδος από τα μνημόνια, αλλά και όλα τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία υλοποιήθηκαν μέχρι κεραίας κατόπιν των σχετικών δεσμεύσεων της ΔΕΘ και τα οποία αναγκάστηκε η ΝΔ να ψηφίσει «ένα προς ένα», παρά τις κατηγορίες για «ψίχουλα» και «επιδοματική πολιτική αναδιανομής της φτώχειας», που έχει υιοθετήσει στο παρελθόν.
Πέραν τούτου, ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να κάνει την κατάρρευση του αφηγήματος της ΝΔ περί τετάρτου μνημονίου, μετά και την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, αλλά και στο εναπομείναν, όπως χαρακτηρίζεται, καταφύγιο της Πειραιώς πως «η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές», προκειμένου να απαξιωθεί, όπως καταγγέλλει το Μαξίμου, η ουσία της εξόδου από τα μνημόνια.
Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει και στη μείωση του αφορολόγητου, ο οποίος ψηφίσθηκε επίσης κατ’ επιταγή του ΔΝΤ για να ισχύσει το 2020, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει ότι «και αυτός ο νόμος θα ακυρωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας», σε αντιδιαστολή με τη δέσμευση Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ πως η μείωση του αφορολογήτου θα εφαρμοστεί.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει και κάποια δείγματα γραφής για το επικείμενο δεύτερο πακέτο ελαφρύνσεων και πρωτοβουλιών, που περιλαμβάνει τις μείζονες εκκρεμότητες των 120 δόσεων για χρέη σε Εφορία και Ταμεία καθώς και αυτό της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, όπου η κυβέρνηση από το νέο έτος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της.
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει για τελευταία φορά το υπουργικό συμβούλιο μέσα στο 2018, θέλοντας να διαγράψει την προηγούμενη συνεδρίαση που είχε προκαλέσει την αποπομπή του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση. Θα ζητήσει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στην πορεία προς τις εκλογές, ενώ αναμένεται να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα επόμενα βήματα της πλειοψηφίας.