Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη της περιοχής – Οι ΗΠΑ εμπιστεύονται την Ελλάδα

Η Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη της περιοχής – Οι ΗΠΑ εμπιστεύονται την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Μάικ Πόμπεο, Νίκος Κοτζιάς, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη της περιοχής. Αυτό δηλώνεται εγκωμιαστικά στο ιστορικό κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της έναρξης του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας–ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, που εγκαινίασαν ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την ηγεσία και το όραμα της Ελλάδας για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας, ιδίως με τις πρωτοβουλίες της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια για τη διευκόλυνση των κοινών περιφερειακών οφελών σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, καθώς και για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια».

Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται η δύναμη τη διμερούς σχέσης και της αμοιβαίας δέσμευσης για την εμβάθυνση της συνεργασίας στις ακόλουθες έξι θεματικές ενότητες: Περιφερειακή Συνεργασία, Άμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία, Επαφές των Πολιτών.

Σχέδιο που υλοποιήθηκε με συνέπεια

Η αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας από τον Δούναβη, τις παρευξείνιες περιοχές, τα δυτικά Βαλκάνια, έως και τις ακτές της νοτιοανατολικής Μεσογείου, πρόκειται για το επιστέγασμα ενός σπουδαίου διπλωματικού έργου που έφερε εις πέρας η κυβέρνηση υπό τη σθεναρή προσήλωση στο σχέδιο πρωτίστως του Αλέξη Τσίπρα, με την αδιαμφισβήτητη συμβολή του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και σύσσωμης της ελληνικής διπλωματίας όπως και όλων των υπολοίπων πολιτικών προϊσταμένων του ΥΠΕΞ.

Πρόκειται για ένα σχέδιο εθνικό, που φιλοδοξεί να οδηγήσει μέσα στην επόμενη πενταετία τη χώρα μας σε πλήρη ανάκαμψη, οικονομική εκτόξευση και παράλληλα σε σταδιακή «ρεκονκίστα» όλων όσων απολέσαμε όχι μόνο κατά τα χρόνια του μνημονιακού ταλανισμού, αλλά επί ένα ολόκληρο αιώνα μιζέριας και εσωστρέφειας.

Εννοείται ότι για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός από τους αρχιτέκτονές του, η χώρα οφείλει να αποφύγει μια πολιτική ανατροπή, όπως εκείνης του 1920, όταν η δεξιά με ψέμματα κέρδισε τις εκλογές, έδιωξε τον Ελ. Βενιζέλο και χρειάστηκε μόλις δύο χρόνια για να γκρεμίσει ό,τι οικοδόμησε η δημοκρατική παράταξη επί μια δεκαετία αγώνων, ολοκληρώνοντας το καταστροφικό της έργο με τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η αφοσίωση του Τσίπρα στον σχεδιασμό

Η αφοσίωση του Αλέξη Τσίπρα σε αυτό τον σχεδιασμό είναι βαθύτατη για αυτό φτάσαμε επιτυχώς έως εδώ.

Ο ίδιος εξάλλου, όποτε τοποθετήθηκε σχετικά, ουδέποτε έκρυψε λόγια. Μιλώντας αρχές Δεκεμβρίου 2016 στο Άμπου Ντάμπι, ο Έλληνας πρωθυπουργός τοποθέτησε την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας και στη Μέση Ανατολή, επικαλούμενος τους πανάρχαιους ιστορικούς δεσμούς μας με την περιοχή, ενώ ήδη από τον Απρίλιο του 2015 διακήρυττε ότι «το δυνατό μας χαρτί είναι η γεωπολιτική».

Στις 25 Μαΐου 2015 ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ: «Η Ελλάδα (…) πάροχος ασφαλείας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά, εργάζεται και θα εργαστεί σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η συμμαχία με το Ισραήλ

Στο κοινό ανακοινωθέν δίνεται επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, όπου οι ΗΠΑ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, μετεξελισσόμενος έτσι ο εν λόγω άξονας σε τετραμερής, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την αύξηση της υποστήριξής τους σε αυτόν.

Το εσωτερικό και ιστορικό βάθος αυτής της συμμαχίας έχει μια οικουμενική διάσταση, «και τούτο γιατί όπως έχει υπογραμμίσει ο Λέο Στράους, η διαλεκτική ένταση στη σχέση Αθήνας και Ιερουσαλήμ, που συμβολίζουν τη λογική και την αποκάλυψη, έχει τροφοδοτήσει την καρδιά, τον πυρήνα της πολιτικής παράδοσης του λεγόμενου δυτικού κόσμου», όπως επεσήμανε τον Φεβρουάριο του 2015 η Ρένα Δούρου, μιλώντας στην εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων.

Είναι γνωστό ότι αποτελεί προτεραιότητα των ΗΠΑ η ασφάλεια του Ισραήλ, όπως πλέον και της Ελλάδας.

Ενέργεια

Πανηγυρική ήταν και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία δεν παρέλειψε να συγχαρεί «την Ελλάδα για την έξοδο από τα μνημόνια διάσωσης» και να τονίσει για μια ακόμη φορά ότι ο Μάικ Πομπέο υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Αμερικανικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι Ουάσιγκτον και Αθήνα εγκαινίασαν μια νέα εποχή, μίλησαν για μια ιστορική εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων, που αναβαθμίζει σε διμερές επίπεδο τις συνεργασίες Ελλάδας-ΗΠΑ, σε θέματα δε ασφάλειας και άμυνας, Έλληνες και Αμερικανοί θα συνεργάζονται ακόμα πιο στενά και θα ασκούνται μαζί δίχως να περιμένουν απαραίτητα να «συναντηθούν» στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Όπως επίσης αναφέρθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη στήριξη τους στην ενίσχυση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και στον αγωγό EastMed και στα πλαίσια βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης, υπογραμμίστηκε η πρόσφατη άμεση αγορά αμερικανικού φυσικού αερίου από την Ελλάδα και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας.

Σχετικά άρθρα