Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας: Παραλάβαμε μια Ελλάδα «ουραγό» και την αναδείξαμε ηγέτιδα σε Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο

Αλέξης Τσίπρας: Παραλάβαμε μια Ελλάδα «ουραγό» και την αναδείξαμε ηγέτιδα σε Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο

Απευθυνόμενος στον δημοκρατικό και πατριωτικό λαό της Μακεδονίας ο Αλέξης Τσίπρας, στο κατάμεστο Παλαί Ντε Σπορ, σε μια ομιλία ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και στον ηγετικό ρόλο που η χώρα μας έχει στην περιοχή, μετά από τις προσπάθειες της παρούσης κυβέρνησης. «Εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον μνημονιακό παλαιοκομματισμό, ότι αδιαφόρησε για την εξωτερική πολιτική και «μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων».

Αναφερόμενος εκτενώς στη γεωπολιτική αρχιτεκτονική της διακυβέρνησής του και στον πατριωτισμό της δημοκρατικής παράταξης, ο πρωθυπουργός είπε:

«Δε θα τους επιτρέψουμε να εγκαλούν αυτοί εμάς για μειοδοσία και εθνομηδενισμό. Δε θα τους επιτρέψουμε να γυρίσουν ξανά την Ελλάδα στις σκοτεινές εποχές του διχασμού.

»Και φυσικά, με τη διαρκή αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο.

»Και θέλω να σταθώ σε αυτό το σημείο. Διότι η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης έχασε τη θέση της στο διεθνές στερέωμα. Μετατράπηκε σε κομπάρσο των εξελίξεων.

»Η χώρα, μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκώς εντεινόμενης αστάθειας, φάνηκε αδύναμη να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα.

»Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μας γύρισαν δεκαετίες πίσω και στην εξωτερική πολιτική.

»Στα μεγάλα ζητήματα έδειξαν μνημειώδη ανικανότητα. Αντιμετώπισαν την τουρκική προκλητικότητα, με λεονταρισμούς. Χωρίς σχέδιο, χωρίς διεθνείς συμμαχίες, παρά μόνο με κορώνες εσωτερικής κατανάλωσης.

»Δεν ανέλαβαν την παραμικρή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την προσφυγική κρίση που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη.

»Υποβάθμισαν την παρουσία και το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

»Κρύφτηκαν πίσω από ένα φτηνό εθνικισμό, για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία στρατηγικής στην περιοχή.

»Τη στιγμή μάλιστα που άλλες χώρες, εκμεταλλεύτηκαν την παντελή απουσία της Ελλάδας για να διευρύνουν την επιρροή τους».

Τη σαφέστατα μειοδοτική περιθωριοποίηση της χώρα μας από τους μνημονιακούς συνεταίρους, ανέλαβε να αντιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτή την κατάσταση λοιπόν, οφείλαμε να την αντιστρέψουμε. Και το κάναμε. Μέσα από μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική:

»Η Ελλάδα δεν αναζήτησε προστάτες, αλλά εταίρους. Αναπτύξαμε τη συνεργασία μέσω πολυμερών σχημάτων με τις χώρες των Βαλκανίων και της Ν.Α. Μεσογείου, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τους ισχυρούς δεσμούς με την Κύπρο.

»Μέσα σε τρία χρόνια, η κάποτε περίκλειστη Ελλάδα, έγινε ο πρωταγωνιστής μιας νέας εποχής φιλίας και συνεργασίας στην περιοχή. Με αποτέλεσμα, στρατηγικής σημασίας οφέλη στις υποδομές, την ενέργεια, την ασφάλεια, τον πολιτισμό».

Και πάνω σε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι έτσι ακριβώς είναι. Μόνο ο Αλέξης Τσίπρας αντιλήφθηκε ότι μόνο μέσω της γεωπολιτικής θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει από την κρίση και τη μνημονιακή ομηρεία.

Σχετικά άρθρα