Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έρχονται 1.500 μόνιμες προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες – Τι είπε ο Χαρίτσης

Έρχονται 1.500 μόνιμες προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες – Τι είπε ο Χαρίτσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Χαρίτσης, Βοήθεια στο Σπίτι, Δημόσιοι Υπάλληλοι, Προσλήψεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υπουργείο Εσωτερικών,

Για το πρόγραμμα νέων προσλήψεων στους ΟΤΑ από το 2019, τα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων και για τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Mιλώντας σε ημερίδα για το πρόγραμμα «Κλεισθένης», ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε, ειδικότερα, στη συμφωνία των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τριετές πρόγραμμα 1.500 προσλήψεων στους ΟΤΑ, ξεκινώντας από τις αρχές του νέου έτους, με προτεραιότητα στο επιστημονικό προσωπικό για τη στελέχωση των οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών των δήμων και των περιφερειών.

Ακόμη, είπε ότι έχουν σταλεί για επεξεργασία στο ΑΣΕΠ 758 προσλήψεις για ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες των δήμων ως «προέκταση» των 8.166 μόνιμων θέσεων, των οποίων τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται έως το τέλος του έτους.

Επίσης, αναμένεται η προκήρυξη για τις 3.200 θέσεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και ακολουθούν 118 θέσεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ άλλες 165 προσλήψεις θα γίνουν στα ΚΕΠ, ενόψει του ψηφιακού εκσυγχρονισμού τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι στις αρχές του νέου έτους θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αναμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και για τους όρους απονομής των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), ενώ δήλωσε ότι υπάρχει συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων για τη βελτίωση των συνθηκών και του πλαισίου εργασίας των σχολικών καθαριστριών.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «η αυτοδιοίκηση δεν έχει ξαναδεί τόσους πολλούς, στοχευμένους σε πραγματικές ανάγκες, πόρους», καθώς -όπως εξήγησε- αυξήθηκε η κρατική χρηματοδότηση για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια περικοπών, δόθηκαν στους ΟΤΑ περισσότερα από 124 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2018 από τα προγράμματα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της λειψυδρίας, πληρώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ με το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ (134 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2018), δόθηκαν 41 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών δήμων, άλλα 95 εκατ. ευρώ διατίθενται για την αναβάθμιση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ δόθηκαν το 2018 στους ΟΤΑ από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ» για έργα στην ύδρευση και αποχέτευση, τις κτιριακές υποδομές και την αγροτική οδοποιία.

Τέλος, μίλησε για δύο αλλαγές στον «Κλεισθένη», που προωθεί το υπουργείο μετά από διάλογο με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και αφορούν την εκλογή του προέδρου των κοινοτήτων, η οποία θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους των δύο πρώτων συνδυασμών και την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων που θα είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%.

Σχετικά άρθρα