Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο χωρίς επιβάρυνση πολιτών

Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο χωρίς επιβάρυνση πολιτών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,

Δεν πρόκειται να δεχθεί τη μείωση του ορίου των ετήσιων απολήψεων (capping), διότι κάτι τέτοιο είναι άδικο για την Ελλάδα, και διαφωνεί ριζικά με την αύξηση της εθνικής συγχρηματοδότησης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) από το 20% στο 30%, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρότεινε να βρεθούν νέοι ίδιοι πόροι, χωρίς επιβάρυνση των πολιτών, για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ).

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την κρίση και δε μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες της κρίσης, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και σημείωσε: «Υπάρχουν νέες προτεραιότητες που φέρνουν οι νέες προκλήσεις. Συμφωνούμε όλοι ότι αυτές πρέπει να τις χρηματοδοτήσουμε. Ωστόσο, όχι εις βάρος της πολιτικής συνοχής και της ΚΑΠ».

«Τι μήνυμα θα δώσουμε στους πολίτες που παρακολουθούν με σκεπτικισμό τη πορεία της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, γιατί είναι μια πορεία ενίσχυσης και όχι άμβλυνσης των ανισοτήτων, τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και εντός των κρατών μελών;» αναρωτήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αντί για μήνυμα σε αυτούς θα στείλουμε δώρο στους ακροδεξιούς λαϊκιστές και στους αντιευρωπαϊστές, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών.

‘Αρα, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αποφύγουμε τη μείωση κατά 10% της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής και κατά 15% της ΚΑΠ. Και αυτό θα γίνει αν πάμε τον προϋπολογισμό από το 1,1% στο 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Και, επίσης, να βρούμε νέους ίδιους πόρους χωρίς επιβάρυνση των πολιτών μας. Με τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως δεν είναι μόνο η μείωση των δαπανών για συνοχή και ΚΑΠ, αλλά είναι και το μοντέλο υπολογισμού «παράλογο» και παρατήρησε πως «η Ελλάδα επέστη πρωτοφανή αδικία όταν για το πακέτο 2014-2020, η προηγούμενη κυβέρνηση αποδέχτηκε το παράδοξο να υπολογιστεί το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα με βάση το ΑΕΠ 2007-2009 – και όχι το τρέχον – και κατά το 1/4 μειωμένο ΑΕΠ μετά τη κρίση».

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε δεύτερη επαναλαμβανόμενη αδικία με τη μείωση του ορίου ετήσιων απολήψεων (capping). Αυτό πέραν του ότι είναι άδικο για την Ελλάδα και ως εκ τούτου δε θα το δεχθώ, μας οδηγεί και στο εξής παράδοξο: Να έχουμε χώρες που χρήζουν μεγαλύτερης ενίσχυσης που να μην επωφελούνται και χώρες που δε χρήζουν ενίσχυσης που ωφελούνται. Άρα, έτσι καταργούμε την αρχή της συνοχής και της σύγκλισης και ενισχύουμε τη πολιτική της απόκλισης. Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την ΚΑΠ ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που κατατέθηκε ζητάει περισσότερα από τους αγρότες και δίνει λιγότερα.

«Θα πρέπει να διασφαλισθούν τουλάχιστον τα σημερινά επίπεδα χρηματοδότησης και για τους δυο πυλώνες της ΚΑΠ. Διαφωνώ ριζικά με την αύξηση της εθνικής συγχρηματοδότησης από 20% σε 30%. Διότι αυτό είναι βήμα επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ και αυτό δεν είναι αποδεκτό, αφού για άλλη μια φορά θα φέρει σε δυσχερέστερη θέση τις ελλειμματικές χώρες του Νότου έναντι των πλεονασματικών του Βορρά», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά άρθρα