Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Κοτζιάς: Τα Σκόπια «θα είναι κομμάτι της δικής μας οικονομίας και κοινωνίας προσανατολισμένοι σε εμάς»

Νίκος Κοτζιάς: Τα Σκόπια «θα είναι κομμάτι της δικής μας οικονομίας και κοινωνίας προσανατολισμένοι σε εμάς»

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι τα Σκόπια, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα είναι γεωγραφική μας προέκταση. Αυτό προφανώς δεν έχει γίνει αρκετά κατανοητό. Για αυτό και ο τέως υπουργός Εξωτερικών, στην ομιλία του τη Δευτέρα στην Πάτρα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η σοσιαλπατριωτική κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, αναφέρθηκε εκτενώς στη μελλοντική σχέση της χώρας μας με τον μικρό βόρειο γείτονα.

Θεωρούμε ότι πρόκειται για τις πιο σημαντικές τοποθετήσεις του Νίκου Κοτζιά, εξηγεί ακριβώς πώς θα είναι τα Σκόπια «προσανατολισμένα» προς την Ελλάδα, αποτελεί μια από τις ευφυέστερες συλλήψεις εξωτερικής πολιτικής, η οποία βεβαίως απαιτεί στοιχειώδη νοημοσύνη εμποτισμένη με κοινή λογική και απαλλαγμένη από φοβικά σύνδρομα για να γίνει κατανοητή.

Διαβάστε προσεκτικά τι λέει ο Νίκος Κοτζιάς και θα καταλάβετε τι εννοεί:

«Ο Ζάεφ είναι η καλύτερή μας περίπτωση. Οι «Φυρομίτες» (σ.σ. Σκοπιανοί) είναι η καλύτερή μας περίπτωση. (…) Πόσοι «Φυρομακεδόνες», «Βορειομακεδόνες», έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο;

»Οι είσοδοι στην Ελλάδα είναι 3.200.000. Πόσοι είναι οι κάτοικοι της «Φυρομίας» (σ.σ. ΠΓΔΜ) σήμερα; 1.560.000.

»Δηλαδή, πάνω από δύο φορές κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα. Όταν σας λέω για ψώνια και διακοπές, 1 εκ. έκαναν μόνο τον Αύγουστο διακοπές στην Ελλάδα.

»Λοιπόν, είναι οι καλύτεροί μας εν δυνάμει φίλοι. Και είμαστε οι καλύτεροι σύμμαχοι για αυτούς.

»Ούτε να τους καταβροχθίσουμε θέλουμε, ούτε να τους διασπάσουμε θέλουμε, ούτε να φτιάξουμε Μεγάλη Ελλάδα μαζί τους θέλουμε.

»Εκεί θα είναι κομμάτι της δικής μας οικονομίας και κοινωνίας προσανατολισμένοι σε εμάς, αρκεί τι να κάνουμε;

»Να πάψουμε να είμαστε φοβικοί. Να πάψουμε να έχουμε ανασφάλειες.

»Θέλουμε να πουλάμε τσαμπουκά δεξιά κι αριστερά και είμαστε οι πιο ανασφαλείς από όλους.

»Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από αυτούς τους ανθρώπους.

»Κι εάν θέλουν και τους αρέσει ο ελληνικός πολιτισμός, μακάρι.

»Δύο παραδείγματα. Βρέθηκα στην Αίγυπτο. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

»Τι λένε οι Αλεξανδρινοί Αιγύπτιοι; Καμαρώνουν για την κληρονομιά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ότι τους έφτιαξε ο Μέγας Αλέξανδρος την πόλη και ότι μετά η αυτοκρατορική οικογένεια, οι Πτολεμαίοι, ήταν Έλληνες βασιλείς. Σωστό;

»Γιατί δεν έχω πρόβλημα μαζί τους; Διότι ποτέ δεν μου είπε ένας Αιγύπτιος της Αλεξανδρείας ότι διεκδικεί την Αλεξανδρούπολη. Βέβαια είναι ο Άγιος Αλέξανδρος στην Αλεξανδρούπολη, αλλά το λέω αυτό. Δηλαδή, ο αλυτρωτισμός με ενοχλεί. Το να του αρέσει η Ελλάδα και ο πολιτισμός της γιατί να με ενοχλεί, μακάρι.

»Είχα πάει μια φορά στο Πακιστάν πριν τέσσερα χρόνια.

»Στο Πακιστάν η μισή ελίτ, οι οποίοι δεν είναι και πολύ μαυριδεροί, είναι ξανθοί, γαλανομάτηδες και τους λες, εσύ πόθεν πρόκυψες, από τους Βρετανούς αποικιοκράτες;

»Πιθανόν να προέκυψε από Βρετανούς αποικιοκράτες. Θα σας το πει; Όχι, ξέρετε τι σας λέει;

»Εγώ είμαι κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έχω πρόβλημα μαζί του; Όχι, εκτός εάν μου πει ότι ως κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Θεσσαλονίκη είναι δικιά μου.

»Αυτόν τον αλυτρωτισμό τον κόψαμε. Και εξηγείται μέσα στη Συμφωνία ότι πρόκειται για Μακεδόνες Σλάβους και ότι η μακεδονική γλώσσα τους είναι σλαβική».

Διαβάστε περισσότερα: Νίκος Κοτζιάς: Η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει Σλαβομακεδόνες και σλαβομακεδονική γλώσσα

Σχετικά άρθρα