Στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου του 2019 αναμένεται να βγουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα πρώτα νέα αστικά λεωφορεία, εφόσον δεν υπάρξουν εμπλοκές στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.
Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Κυκλοφοριακό Θεσσαλονίκης και αστικές συγκοινωνίες», που διοργάνωσε η οικονομική ηλεκτρονική εφημερίδα Voria, ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως «τα υπόλοιπα καινούρια λεωφορεία θα φτάσουν με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν τον διαγωνισμό, σε 15-16 μήνες μετά την έναρξη υλοποίησης του αντικειμένου του».
Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης γνωστοποίησε ότι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα γίνει ένας κεντρικός διαγωνισμός από το υπουργείο Μεταφορών για την προμήθεια νέων λεωφορείων σύγχρονης τεχνολογίας.
«Βγήκε σήμερα η διαβούλευση για τις προδιαγραφές των νέων λεωφορείων στα δύο μητροπολιτικά μας κέντρα και προχωρά η διαγωνιστική διαδικασία με τη λήξη της διαβούλευσης τον επόμενο μήνα», ανέφερε ο υπουργός.
«Ο διαγωνισμός θα αφορά την προμήθεια 750 λεωφορείων και από αυτά τα 350 νέα λεωφορεία θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη και θα είναι: τα 150 ηλεκτρικά, τα 150 αερίου και τα 50 μεγάλα λεωφορεία, φυσαρμόνικες ντίζελ για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «τα νέα λεωφορεία θα δώσουν μεγάλη πνοή στην πόλη και συχνότητα δρομολογίων. Θα έχουμε και μείωση του κόστους λειτουργίας».
Επιπλέον, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πρέπει να συμπληρωθούν με 150 νέους οδηγούς και 50 τεχνίτες για να καλύψουν αυτά που πρέπει.
«Αυτά δεν μπορούσαν να καλυφθούν, αν δεν εξοικονομούσε ο ΟΑΣΘ 45 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο», σημείωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια των 750 νέων λεωφορείων περιλαμβάνει την προμήθεια ανταλλακτικών για 15 χρόνια και τη συντήρηση των οχημάτων.
Ο κ. Σπίρτζης είπε ακόμα ότι ολοκληρώνεται στο τέλος της χρονιάς η εκπόνηση ενός καινοτόμου στρατηγικού σχεδίου για τις μεταφορές και επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με προοπτική 20 χρόνων.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε ένταξη του ΚΤΕΛ και του προαστιακού στον οριστικό σχεδιασμό των συγκοινωνιών, όπως επίσης και στη δημιουργία υδατοδρομίων αλλά και στη βελτίωση των μετακινήσεων με το τρένο, ενώ για τις μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός θα λάβει υπόψη την προετοιμασία για την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του Μετρό στα τέλη του 2019 και τις αρχές του 2020, την παράδοση της βασικής γραμμής σε λειτουργία αλλά και τη λειτουργία της επέκτασης προς την Καλαμαριά.