Μήνυμα-τελεσίγραφο στην Τουρκία ότι η Ελλάδα «σε συνεργασία με τους συμμάχους της» θα υπερασπιστεί «το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της» στις θάλασσές της, διαμήνυσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στη χυδαία και προκλητική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε κατάσταση νευρικού κλονισμού ο Τούρκος πρόεδρος τόλμησε ευθέως να απειλήσει Ελλάδα και Κύπρο ότι «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».
Με την ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφή στην Τουρκία την απομόνωσή της, αφού όπως τονίζεται η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν έχει ούτε συμμάχους, ούτε εταίρους στην περιοχή.
Πράγματι, η χώρα μας έχει συμμαχήσει με Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου βρίσκονται ΗΠΑ και Γαλλία, που εταιρείες τους έχουν πάρει και τα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
Η απομόνωση της Τουρκίας είναι ηχηρή, την ίδια ώρα μάλιστα που οι Αμερικανοί οικοδομούν φυλάκια κατά μήκος του μαλακού της υπογαστρίου, στα συροτουρκικά σύνορα, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι εγγυώνται τα σύνορα του συριακού Κουρδιστάν, του μεγαλύτερου εφιάλτη της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος και το ισλαμικό καθεστώς του έχουν μόνο μια επιλογή, να ευθυγραμμιστούν επιτέλους με τη διεθνή νομιμότητα, αλλιώς οι συνέπειες των πράξεών του θα είναι καταστροφικές για την υπόσταση της ίδιας της Τουρκίας.
Διαβάστε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας.
»Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος.
»Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.
»Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας.
»Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».