Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισραηλινό Hadashot TV: Σε μερικούς μήνες ξεκινά η κατασκευή του αγωγού EastMed

Ισραηλινό Hadashot TV: Σε μερικούς μήνες ξεκινά η κατασκευή του αγωγού EastMed
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιουβάλ Στάινιτς, Ενέργεια, Ισραήλ, Κύπρος, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed, Φυσικό Αέριο,

Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ να κατασκευάσουν έναν αγωγό (EastMed) που θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ με τις τρεις χώρες, μεταδίδουν οι Times of Israel στην ιστοσελίδα τους.

Το έργο, σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα, θα κοστίσει 7,3 δισ. δολάρια ή 6,2 δισ. ευρώ και θα προμηθεύει με φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο την Ευρώπη, καθώς η ήπειρος επιδιώκει να διαφοροποιήσει την ενεργειακή της τροφοδοσία.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Hadashot TV, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκ. δολάρια στη μελέτη αυτού του υποθαλάσσιου αγωγού που είναι ο μακρύτερος και βαθύτερος στον κόσμο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών στην εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η κατασκευή του EastMed θα ξεκινήσει από ένα σημείο 170 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα μέχρι το Οτράντο της Ιταλίας, μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν ετησίως σε 100 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2030.

Το ισραηλινό κανάλι Hadashot TV μετέδωσε και μια σημαντική είδηση, ότι δηλαδή το έργο κατασκευής του EastMed αναμένεται να ξεκινήσει σε μερικούς μήνες και να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.

Πέρσι τον Δεκέμβριο ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, παρουσίασε μια μελέτη που έδειξε ότι η κατασκευή του αγωγού είναι εφικτή, παρά τις τεχνικές προκλήσεις εξαιτίας των μεγάλων βαθών.

Κάποτε παγωμένες, οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν αξιοσημείωτα βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, μια εξέλιξη που συνέπεσε με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και του περιφερειακού αντιπάλου Τουρκία, γράφει η ισραηλινή ιστοσελίδα.

Οι τρεις χώρες τώρα πραγματοποιούν συχνά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις όπως και ασκήσεις πολιτικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και μιας κοινής αεροπορικής άσκησης με τη συμμετοχή Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ενισχυθεί η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Τον Μάιο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρέτησε τους αναπτυσσόμενους δεσμούς μεταξύ των τριών χωρών ως την οικοδόμηση «μιας συμμαχίας για καλό» μέσω του κοινού εμπορίου, του τουρισμού και των προσπαθειών για την υγεία.

«Οικοδομούμε μια σπουδαία συμμαχία, μια συμμαχία για καλό μεταξύ των τριών δημοκρατιών μας», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Το χαρακτήρισε μάλιστα «σχεδόν αδιανόητο ότι οι χώρες μας δεν είχαν αυτή τη ζεστή, οικεία και άμεση επαφή» τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε από την πλευρά του το έργο «εμβληματικό» της συνεργασίας των τριών χωρών.

Σχετικά άρθρα