Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε στο υπόμνημα του στους εισαγγελείς ο Ψινάκης για τη φονική φωτιά στο Μάτι

Τι είπε στο υπόμνημα του στους εισαγγελείς ο Ψινάκης για τη φονική φωτιά στο Μάτι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αττική, Δήμος Μαραθώνα, Δικαιοσύνη, Ηλίας Ψινάκης, Μαραθώνας, Πυρκαγιά, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φωτιά, Φωτιά Μάτι Αττικής - Όλο το ρεπορτάζ της φονικής πυρκαγιάς,

Όλα καλώς καμωμένα έγιναν στον Δήμο του την ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς, υποστήριξε στον εισαγγελέα ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

Ο Δήμος κατά τον κ. Ψινάκη ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα για τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, κι ο ίδιος ως Δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσε το καθήκον του.

Αυτό αναφέρει ο Ηλίας Ψινάκης στις έγγραφες εξηγήσεις του προς τον εισαγγελέα που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμόδιων φορέων για την τραγωδία στο Μάτι.

Ο Ψινάκης που είναι ανάμεσα στα άτομα που έχουν κληθεί σε ανωμοτί εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων που συνδέονται με τους 99 νεκρούς της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, υπέβαλλε υπόμνημα στο οποίο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και συμπαράσταση προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, και διατρανώνει την «ακλόνητη πεποίθησή μου πως οι υπηρεσίες του δήμου ήταν από το πρωί της 23/7 σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, ενώ παρείχαν από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας».

Σχετικά με τυχόν ευθύνες, αναφέρεται σε λάθος της Πυροσβεστικής που όπως υποστηρίζει «εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διόνι».

Επισημαίνει συγκεκριμένα στο υπόμνημα του:

«Δεν υπήρξε επίσημα ή ανεπίσημα σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από την Πυροσβεστική, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στον Δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός Δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια.

Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού η Πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διόνι. Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά».

Κατά τον κ. Ψινάκη ο Δήμος Μαραθώνα ήταν όσο καλύτερα προετοιμασμένος μπορούσε να είναι, με τα μέσα που διαθέτει.

Αναφέρει π.χ. μεταξύ άλλων στο πολυσέλιδο υπόμνημα του:

«Καθημερινά το προσωπικό του δήμου αποδύεται σε μια τιτάνια προσπάθεια για καθαρισμούς, περισυλλογή ξερών χόρτων κλπ».

«Ο Δήμος δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για την ακτογραμμή ούτε φυσικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι»

Σε ότι αφορά την ημέρα της μεγάλης τραγωδίας υποστηρίζει πως είχε λάβει ενημέρωση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς επιπέδου τέσσερα, κάτι που συμβαίνει πολλές φορές κάθε καλοκαίρι.

«Απουσίαζα – υποστηρίζει- για λίγες μέρες, δεδομένου ότι είχα επιλέξει να μη λείψω από το Μαραθώνα τον Αύγουστο, που θεωρούνταν ο πλέον επικίνδυνος μήνας για τις πυρκαγιές.

»Αφού ξέσπασε η φωτά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου.

»Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω.

»Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς.

»Επιχείρησα να επιστρέψω δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος.

»Μετά τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα».

«Η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος.

»Η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του Δήμου Μαραθώνα.

»Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του Δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο Δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία».

«Με το σύνολο του προσωπικού του που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, στην κατάσβεση υπό τις οδηγίες της πυροσβεστικής, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο Δήμος».

Σχετικά άρθρα