Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προϋπολογισμός 2018: Σώζονται οι συντάξεις, θετικά μέτρα 910 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη 2,5%

Προϋπολογισμός 2018: Σώζονται οι συντάξεις, θετικά μέτρα 910 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη 2,5%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Γιώργος Χουλιαράκης, Κρατικός Προϋπολογισμός, Νίκος Βούτσης, Συντάξεις, Υπουργείο Οικονομικών,

Κατατέθηκε στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019 χωρίς την περικοπή στις συντάξεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιάρακη και παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2019 εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή προς επεξεργασία την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. Στην Ολομέλεια εισάγεται προς συζήτηση την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου ώστε να ψηφιστεί έως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου.

Ανάπτυξη 2,5% για το 2019, από 2,1% εφέτος, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, εφέτος θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%.

Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ, επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, δίνει στην κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος στις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Προστίθεται, δε, ότι οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015- 2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρόνιων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

Τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στις νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται τα εξής:

Βοήθεια στο σπίτι: Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Ειδική αγωγή: Πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η δαπάνη σήμερα καλύπτεται από πόρους του ΠΔΕ. Οι νέες προσλήψεις θα χρηματοδοτηθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό χωρίς να μεταβληθεί το τρέχον όριο δαπανών του ΠΔΕ. Παράλληλα, θα μειωθεί ισόποσα το όριο για το προσωπικό ορισμένου χρόνου προκειμένου να μην μεταβληθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά. Ύψος παρέμβασης 22 εκατ ευρώ.

Επίδομα στέγασης: Το στεγαστικό επίδομα ύψους 400 εκατ ευρώ απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και δανειολήπτες. Τα κριτήρια ένταξης είναι εισοδηματικά, περιουσιακά (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), διαμονής στην επικράτεια, πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο ύψους 177 εκατ ευρώ αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και ειδικότερα στη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και στην εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων: Η συγκεκριμένη δράση ύψους 51 εκατ ευρώ αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας των νέων, που είναι η υψηλότερη στην ΕΕ, αλλά και μειώνοντας το ποσοστό των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 50% των εργοδοτικών ει-σφορών.

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Το μέτρο κόστους 260 εκατ ευρώ συνίσταται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.

Μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων: Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.

Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών: Το μέτρο αναφέρεται στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εφεξής.

Βούτσης: Ο κρατικός προυπολογισμός θα νοηματοδοτήσει μια νέα εποχή

«Ο κρατικός προυπολογισμός θα νοηματοδοτήσει επι της ουσίας μια νέα εποχή για τα δημοσιονομικά της χώρας αλλά και την ουσιαστική έξοδο της χώρας απο το μνημόνιο» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης παραλαμβάνοντας απο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη το νέο κρατικό προυπολογισμό για το 2019.

Απο τη ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας σχολίασε πως η αξιωματική αντιπολίτευση χαίρεται ιδιαίτερα για την ακύρωση της απόφαση της περικοπής των συντάξεων που περιέχει ο νέος προυπολογισμός ωστόσο σημείωσε πως ο συγκεκριμένος προυπολογισμός θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.

«Δεν είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προυπολογισμός διότι είμαστε ακόμα σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας» ανέφερε απο το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει υπογράψει δεσμεύσεις που βαραίνουν την χώρα για πολλά χρόνια ακόμα και ανακυκλώνει την επιδοματική πολιτική της φτώχειας.

«Η ιστορία του μεταμνημονιακού προυπολογισμού είναι ειρωνία, διότι έχουμε μεταμνημονιακή εποχή με ισχύη όλων των μνημονιακών νόμων» σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης απο το ΚΚΕ.

Απαντώντας ο Γ. Χουλιαράκης τόνισε πως ο προυπολογισμός περιλαμβάνει την ακύρωση του μέτρου των προσωπικών διαφορών και επιπλέον 910 εκ ευρώ ως πρόσθετα μέτρα για την κοινωνική σύνοχη όπως είναι οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, το επίδομα στέγασης, κ.α.

«Είναι ένα πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μείγματος της πολιτικής» συμπλήρωσε.

Σχετικά άρθρα