Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Αβάντα» Μητσοτάκη στη Φώφη να χτυπήσει τον Καραμανλή – Οργή στη ΝΔ για τον Σημίτη

«Αβάντα» Μητσοτάκη στη Φώφη να χτυπήσει τον Καραμανλή – Οργή στη ΝΔ για τον Σημίτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Τζανακόπουλος, Διαφθορά, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κίνημα Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Νέα Δημοκρατία, Φώφη Γεννηματά,

Νέες αναταράξεις με άγνωστη κατάληξη πυροδοτούνται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, από την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για «θάψιμο» ενός βουλεύματος που αφορά την καραμανλική περίοδο διακυβέρνησης, προκειμένου να «στοιχειοθετηθεί» η κατηγορία του Κινήματος Αλλαγής προς την κυβέρνηση για υπόγεια σύμπλευση με το «καραμανλικό» στρατόπεδο.

Η πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής ήρθε αμέσως μετά την αποκάλυψη για ελέγχους στους λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη και την πλήρη κάλυψη που έτυχε ο πρώην Πρωθυπουργός από τη Φώφη Γεννηματά.

Η ευθεία επίθεση του ΚΙΝΑΛ στους «καραμανλικούς» Προκόπη Παυλόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Βύρωνα Πολύδωρα, δεν είναι αυτή καθαυτή που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυσφορία στην πτέρυγα του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» της ΝΔ, όσο η παντελής αφωνία και έμμεση σύμπλευση της ηγεσίας της και του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιχειρηματολογία της Χαριλάου Τρικούπη.

Και τούτο, διότι μέχρι στιγμής η ΝΔ δεν έχει πάρει καμία θέση για την επιχειρηματολογία της Φώφης Γεννηματά και την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό, Μιχάλη Καλογήρου.

Όπως το ίδιο έπραξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν στην συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν απάντησε τίποτα στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ αναφορικά με τις κατηγορίες που εξακόντισε για την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.

Η δυσαρέσκεια στο καραμανλικό στρατόπεδο έχει ενταθεί μετά και την αποκάλυψη του «μυστικού δείπνου» στο σπίτι του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου την ημέρα που άνοιγαν οι λογαριασμοί του Κώστα Σημίτη από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης είχαν την ευκαιρία να τα πουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Για το θέμα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε:

«θέλω να σας ενημερώσω ότι τέτοιο βούλευμα υπάρχει μόνο στη φαντασία του ΚΓΝΑΑ, που το επικαλείται.

»Να σας θυμίσω και κάποια άλλα πράγματα, τα οποία έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΑ, και αφορούν το συγκεκριμένο βούλευμα.

»Στην Εξεταστική Επιτροπή που είχε γίνει το 2011, με διακομματική συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είχε αποφασιστεί ότι στην περίπτωση των τριών αυτών πρώην υπουργών της Ν.Δ. -αυτό είναι με τη βούλα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ – δεν υφίσταται καμία ποινική ευθύνη.

»Επομένως, για ποιον λόγο έρχεται σήμερα το ΚΙΝΑΛ και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση;» σημείωσε.

«Στη συνέχεια, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., το 2014, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή.

»Ξέρετε με ποιο σκεπτικό; Οτι η Εξεταστική Επιτροπή του 2011 έχει καταλήξει για το θέμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Επικρατείας.

Όλοι οι άνθρωποι του Σημίτη στο πλευρό του Μητσοτάκη

Η στάση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ με τις επιλογές του έχει δείξει την προτίμησή του για συνεργασία με πρόσωπα του εκσυγχρονισμού, δίνοντας τα ρέστα του στο παρασκήνιο για να ενσωματώσει στη Ν.Δ. πρόσωπα από τον κεντρώο, φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό χώρο.

Η κίνησή του προ μηνών να καλέσει τον στενό συνεργάτη της Αννας Διαμαντοπούλου, Γιώργο Μαστρογεωργίου και να τον ορίσει, αδιαφορώντας για τις εσωτερικές γκρίνιες και την δυσφορία των «καραμανλικών», γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», εκτός του ότι προκάλεσε αίσθηση, έδειξε σαφέστατα την στρατηγική του επιδίωξη.

Το τελευταίο διάστημα, στη σκιά των διαφόρων σεναρίων για τη δημιουργία κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ., αλλά και ενός ακόμα με κεντροδεξιό πρόσημο (σ.σ. με πρωταγωνιστές τον Νίκο Καραχάλιο, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Ευάγγελο Αντώναρο) έχουν πυκνώσει οι επαφές και οι ζυμώσεις της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Κυρ. Μητσοτάκη και άλλων κεντρικών στελεχών, με παράγοντες από άλλους χώρους, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και άλλους.

Η κύρια πηγή από την οποία αντλεί στελέχη είναι το Ποτάμι που αυτό το τριήμερο έχει το συνέδριό του που θα κρίνει πολλά για την πορεία του από εδώ και πέρα και κυρίως για το ένα θα συμμαχήσει μετεκλογικά με τη ΝΔ.

Από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, αναμένεται να προέλθουν στελέχη προς τη ΝΔ.

Εκεί γίνεται υπόγεια δουλειά από ορισμένα πρόσωπα όπως η εξαδέλφη του Κυρ. Μητσοτάκη, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο σύντροφος της οποίας, ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος, είναι από τους συμβούλους του νέου προέδρου.

Και δεν είναι ο μόνος καθηγητής που είναι στην ευρύτερη ομάδα και συνεργάζεται και συνομιλεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Λέγεται ότι και ο στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ο Γιώργος Παγουλάτος είναι στα πρόσωπα που είναι στο ευρύτερο περιβάλλον.

Βέρος εκσυγχρονιστής, φλέρταρε επί καιρό με την ιδέα να είναι εκ των ηγετικών στελεχών σε κίνηση για την επανίδρυση της κεντροαριστεράς, άλλαξε ρότα εσχάτως και η επιδίωξή του ήταν η ενσωμάτωση ή συμπόρευση με τη ΝΔ.

Ο Γ. Παγουλάτος παραμένει πάντα ένας από τους ανθρώπους που έχει αναφορές στον Κ. Σημίτη και τη δική του πολιτική και ιδεολογική τάση.

Επίσης και άλλα στελέχη έχουν κάνει το άλμα προς τη ΝΔ, διάβηκαν το Ρουβίκωνα και εμφανίζονται στην Πειραιώς και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς σήμερα, ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση, αντί για την κυριαρχία των καραμανλικών, κυριαρχούν, οι σαμαρικοί, οι εκσυγχρονιστές κυρίως συνοδοιπόροι του Κώστα Σημίτη και φίλα προσκείμενοι στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ είναι π.χ. ο Θανάσης Κοντογεώργης που την περίοδο 2009-2012 διετέλεσε σύμβουλος στρατηγικής στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Γ. Στουρνάρα, ενώ κάποιοι παλαιότεροι τον θυμούνται ως στέλεχος του think tank ΟΠΕΚ του Κ. Σημίτη.

Σχέση με τον Κυρ. Μητσοτάκη λέγεται ότι έχει και ο Μάριος Θεμιστοκλέους που όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν μεταξύ των προσώπων που τον πλαισίωναν και αποτέλεσε μέλος της ομάδας που επεξεργάστηκε το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης».

Ο κατάλογος έχει αρκετούς νεοφερμένους, όπως τον Γ. Μαστρογεωργίου που ήταν έως πρότινος συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου, σύμβουλός της στο υπουργείο Παιδείας και μέχρι πρότινος ήταν διευθυντής στο Δίκτυο που είχε ιδρύσει η άλλοτε σιδηρά κυρία του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Ακόμα και η τοποθέτηση της Μαρίας Σπυράκη ως εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ ήταν ένα σημάδι από νωρίς.

Η δημοσιογράφος και πρώην σκληρό στέλεχος της ΠΑΣΠ έχει θητεύσει και πάλι στην ίδια θέση, επί Αντώνη Σαμαρά –δεν συνδέεται πλέον στενά με τον πρώην Πρωθυπουργό- παραμένει και στην Ευρωβουλή, απόφαση η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη οργή στο εσωκομματικό σύστημα της Ν.Δ.

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι είναι οι καραμανλικοί για τα περισσότερα νέα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», του επίσημου think tank της ΝΔ.

Οι καραμανλικοί υπενθυμίζουν τη σχέση ορισμένων εκ των νέων μελών με το εκσυγχρονιστικό ή ακόμη και το βαθύ ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα αναφέρονται μεταξύ άλλων στον πολιτικό φίλο του Ευάγγελου Βενιζέλου Θεόδωρο Πελαγίδη, τον καθηγητή Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς και τον Γιώργο Πρεβελάκη που είχε στενές επαφές με το σύστημα του Γιώργου Παπανδρέου.

Κριτική ασκείται και για την εμμονή του Κυρ. Μητσοτάκη να συνεχίσει να πορεύεται με ένα εξωθεσμικό συμβούλιο 12 ατόμων (σ.σ. ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οι 12 «ιδεολογικοί απόστολοι») που επί της ουσίας υποκατέστησε την εκτελεστική γραμματεία.

Είναι γνωστή η αλλεργία του Κυρ. Μητσοτάκη σε κάθε τι κομματικό, αλλά ουδείς ανέμενε, όπως λένε και καραμανλικοί και σαμαρικοί, να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις, απαξίωσης του κομματικού οργανογράμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε αυτό το συμβούλιο συμμετέχουν, καθηγητές και άνθρωποι της αγοράς: ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Τάσος Γ. Αναστασάτος, ο Κωνσταντίνος Γ. Αραβώσης, η Βίκυ Λοϊζου, η Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, ο Θοδωρής Πελαγίδης, ο Στέλιος Πέτσας, η Ρεβέκκα Πιτσίκα, η Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Χρήστος Χάλαρης, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Γιώργος Ζαββός.

Σε αυτή τη λίστα των συμβούλων του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ακόμα ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Θόδωρος Πελαγίδης, με τον οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει άριστη σχέση.

Επίσης, συνομιλεί τακτικά με τον Βασίλη Καρατζά, πρόσωπο που εκτιμά ιδιαίτερα και συνομιλεί τακτικά.

Μάλιστα, στελέχη που γνωρίζουν συζητήσεις σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους των Αθηνών, λένε ότι ο γιος του Θόδωρου Καρατζά (διοικητή της Εθνικής Τράπεζας 1996-2004), σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ., κεντρική θέση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Κατά καιρούς ο πρόεδρος της Ν.Δ. με κάποιες συμβολικές κινήσεις του, όπως η παρουσία του σε εκδηλώσεις για βιβλία ή έρευνες, έχει στείλει μήνυμα για το πώς αντιλαμβάνεται το σχήμα που πρέπει να έχει μια κυβέρνησή του.

Κεντρικός παίκτης της κεντροδεξιάς, υπενθυμίζει την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη σε εκδήλωση του νεοφιλελεύθερου Τάσου Αρβαντίνη για το βιβλίο του που σχετίζεται με την Παιδεία.

Τον Τ. Αρβαντίνη, που είχε κεντρικό ρόλο στην Δράση, τον εκθείασε για τις απόψεις του και θεωρείται ως πρόσωπο που θα αξιοποιηθεί.

Άλλο ένα πρόσωπο που έχει γίνει προσέγγιση εδώ και πάρα πολύ καιρό και μάλιστα υπάρχει τακτική επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων, είναι ο 33χρονος Κυριάκος Πιερακκάκης, πρώην μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στις αρχές του 2017 είχε πάει στη Θεσσαλονίκη για να παραβρεθεί στην εκδήλωση του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις», στη Θεσσαλονίκη.

Και δεν μπορούσε να απουσιάζει, καθώς θα έβλεπε από κοντά μια ακόμα, αυτή τη φορά πιο ενδιαφέρουσα, κοινή παρουσία, του προέδρου της Ν.Δ. και της Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ παρών ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εκ των ομιλητών, όπως και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο Πιερακκάκης φέρεται από τα πρόσωπα που εμπιστεύεται αρκετά πλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης και συνομιλούν καθημερινά.

Η κοινή εμφάνιση του Κυρ. Μητσοτάκη με την Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και η παρουσία πλήθους κεντροαριστερών και κεντρώων πολιτών, αποτέλεσε αφορμή για αναζωπύρωση των συζητήσεων για το κατά πόσο θα προχωρήσει και σε ποιο βάθος μελλοντικά η συνεργασία του προέδρου της Ν.Δ. με πρόσωπα κύρους από το χώρο της (σ.σ. εκσυγχρονιστικής) κεντροαριστεράς.

Εξάλλου η συζήτηση για το ενδεχόμενο συμπόρευσης ή σύμπλευσης στελεχών που προέρχονται από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς έχει προχωρήσει αρκετά, αλλά οι μυημένοι αναφέρουν ότι αυτή αφορά την περίοδο μετά τις εκλογές και υπό την προϋπόθεση πως η Ν.Δ. θα είναι πρώτη στις κάλπες και ο ίδιος Πρωθυπουργός.

Εκεί ήταν ο Κυρ. Πιερακκάκης, πρώην μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και κεντρικό στέλεχος του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις» και σήμερα είναι ένας από τους «εξωκομματικούς» και εξωπαραταξιακούς συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη.

Η Αννα και οι άλλοι

Η ηγεσία της ΝΔ φέρεται –αν και υπάρχουν πολλές αντιδράσεις- να συζητά να αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια του κόμματος βουλευτές με το πρόσχημα της ηλικίας, δηλ. ότι είναι άνω των 67-70 ετών.

Σε αυτό το κλίμα όμως ενισχύονται τα σενάρια ότι στον προθάλαμο της συνεργασίας με τη ΝΔ, εκτός από την Άννα Διαμαντοπούλου είναι και ο Γιώργος Φλωρίδης, ενώ όσο και εάν διαψεύδεται ο Κυρ. Μητσοτάκης συνομιλεί και με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

O Γ. Φλωρίδης και η Α. Διαμαντοπούλου, ακόμα και ο Χρήστος Βερελής εσχάτως, όπως λέγεται, θεωρούνται πρόσωπα με τα οποία η ηγεσία της ΝΔ θέλει να σηματοδοτήσει το άνοιγμα προς στο «Κέντρο», όπου εκτιμά ότι θα δοθεί και το κύριο βάρος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης με το ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας όμως εσωτερικές αναταράξεις.

Στον πυρήνα της ηγετικής ομάδας της ΝΔ συζητούν για τα ανοίγματα που δεν γίνονται αποδεκτά από τη βάση της ΝΔ, με την Α. Διαμαντοπούλου να είναι στο επίκεντρο. Και δεν θα είναι η μόνη, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ έχει στη λίστα του και άλλα πρόσωπα με καθαρά εκσυγχρονιστικό προφίλ.

Σχετικά άρθρα