Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προϋπολογισμός: Τέλος οι περικοπές στις συντάξεις, μέσα τα θετικά μέτρα – Τι θα γίνει με το μέρισμα

Προϋπολογισμός: Τέλος οι περικοπές στις συντάξεις, μέσα τα θετικά μέτρα – Τι θα γίνει με το μέρισμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Γιώργος Χουλιαράκης, Κοινωνικό Μέρισμα, Κρατικός Προϋπολογισμός, Συντάξεις, Συνταξιούχοι, Υπουργείο Οικονομικών,

Χωρίς το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με ταυτόχρονη συμπερίληψη ενός πακέτου θετικών μέτρων που ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ και κοινωνικό μέρισμα, κατατίθεται σήμερα Τετάρτη στη Βουλή ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός.

Παράλληλα, εντός του κειμένου καταγράφεται η εκτίμηση περί επίτευξης 2% αύξησης του ΑΕΠ για το 2018 και τουλάχιστον 2,5% για το 2019.

Την ίδια ώρα, σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν δύο εκθέσεις της Κομισιόν. Η πρώτη θα αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προυπολογισμού, η οποία αναμένεται να είναι θετική για την Ελλάδα και μία δεύτερη, η οποία θα αφορά το πως κυλάει η μεταμνημονιακή περίοδος για τη χώρα μας.

Η τελευταία θα αναφέρει καθυστερήσεις οι οποίες έχουν επισυβεί τόσο στην υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων όσο και στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τυο Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ανησυχούν, καθότι εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει η απαραίτητη επιτάχυνση και δε θα δημιουργηθεί ζήτημα στην επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κερδών ομολόγων των ευρωπαικών τραπεζών, στη βάση της συμφωνίας Ελλάδας και Κομισιόν για τη μείωση του ελληνικού χρέους

Ανάπτυξη και υπέρβαση πλεονάσματος

Αναφορικά με τις προβλέψεις που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και φαίνεται ότι τυγχάνουν της αποδοχής της Κομισιόν, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 τίθεται στο 3,6% του ΑΕΠ χωρίς να περιλαμβάνει τα κονδύλια από την περικοπή των συντάξεων (περίπου 2 δισ. ευρώ) αλλά με πρόσθετες ανάγκες για μόνιμα θετικά μέτρα ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, ξεπερνώντας τη βάση των εξαγγελιών που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο πρώτος μεταπρογραμματικός προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 2,5% την επόμενη χρονιά και 2% για το 2018.

Μόνο θετικά αντίμέτρα

Σε σχέση με τα θετικά αντίμετρα (τα αρνητικά μέτρα απαλείφθηκαν) εκκινούν από τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2019, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών (για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή), τις μειώσεις στον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων (με ρυθμό μείωσης 1% ετησίως από το 2019 έως το 2022) και στον φόρο των μερισμάτων (από 15% σε 10%) και φθάνουν μέχρι τα κονδύλια για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αναλυτικότερα, τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από 1.1.2019 θα είναι τα εξής:

* Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θέσπιση ειδικής έκπτωσης για τον ΕΝΦΙΑ, που θα ωφελήσει κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, θα θεσπιστεί μια κλίμακα η οποία θα έχει μειωμένους συντελεστές από 10% έως 30%.

* Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Το μέτρο αφορά τη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 33% και την εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

* Η μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών. Το μέτρο αφορά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εξής, με στόχο από το 15% να μειωθεί στο 10%.

* Η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25%, με μείωση κατά 1% κατ’ έτος. Η αρχή γίνεται από το 2019 και ολοκληρώνεται το 2022.

* Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών. Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας των νέων, αλλά και μειώνοντας το ποσοστό των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών, για τους οποίους θα επιδοτούνται στο 100% οι εισφορές τους, όπως θα επιδοτείται και το 50% των εργοδοτικών εισφορών.

* Η αύξηση του επιδόματος στέγασης στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί.

* Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Θα γίνει πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα καλύπτονται από ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

* Η ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Προκηρύσσονται θέσεις για 3.000 συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Κοινωνικό μέρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημερινό κείμενο αναμένεται να περιλαμβάνεται η ίδια πρόβλεψη με το προσχέδιο για την παροχή κοινωνικού μερίσματος, ήτοι 445 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ορισμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι το τελεικό πόσό θα είναι μεγαλύτερο και θα κινηθεί στην περιοχή μεταξύ 700 εκατ. και 900 εκατ.

Το παραπάνω αναμένεται να εκτιμηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, καθότι το συγκεκριμένο ποσό θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη, δηλαδή νέους ανέργους και νοικοκυριά που εντάσσονται στο “πλέγμα” του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Στο τέλος Φεβρουαρίου κρίνεται η επιστροφή ANFAs KAI SMPs

Τις τελευταίες ημέρες πήραν “φωτιά” τα πληκτρολόγια σχετικά με τη δεύτερη έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα αφορά στην ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα καθυστερήσει η πρώτη δόση των 600 εκατ. από την επιστροφή κερδών των ευρωπαικών κεντρικών τραπεζών, εξαιτίας των ελληνικών ομολόγων.

Βάσει της συμφωνίας της Αθήνας με τους θεσμούς περίπου 4,8 δισ ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών κρατών μελών της ευρωζώνης πρόκειται να επιστραφούν με εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022, αλλά η επιστροφή αυτή έχει συνδεθεί με τις επιδόσεις της Ελλάδας μετά τη λήξη του μνημονίου ως ένα κίνητρο προς την Αθήνα να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ήρθε να διαψεύσει τα όσα γράφηκαν αναφέροντας πως «Η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου».

Μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε «είναι προφανές πως η αυριανή (σ.σ. σημερινή) έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου».

Υπενθυμίζεται ότι οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημοσιεύονται ανά τρίμηνο, οπότε η απόφαση θα ληφθεί το Φεβρουάριο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σχετικά άρθρα