Στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, Ρωσία, στα ελληνοτουρκικά, στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, αλλά και στη Συνταγματική Αναθεώρηση αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Documento», ο κ. Ρήγας αφού παρατήρησε ότι «οι ΗΠΑ παραδοσιακά είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στη χώρα μας», εκτίμησε ότι «οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να αναζητηθούν συνεργασίες σε ένα διευρυμένο οικονομικο-πολιτικό πεδίο που συμπεριλαμβάνει τη στρατιωτική συνεργασία εντός του πλαισίου της Ευρω-ατλαντικής Συμμαχίας υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι αμοιβαία επωφελής για τους δύο λαούς».
«Μέρος του στρατηγικού διαλόγου είναι και οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα, με γνώμονα τη συνανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων» έσπευσε να διευκρινίσει.
Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο κ. Ρήγας σχολίασε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να μην επιζητούμε καλή συνεργασία με την οποιαδήποτε χώρα».
Και πρόσθεσε: «Προφανώς αν αυτή η διαδικασία δεν αντιστοιχεί στα δικά μας συμφέροντα δεν θα συμμετέχουμε σε μια ανισότιμη συνεργασία».
Κάνοντας ειδική μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ρήγας παρατήρησε ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις επένδυσαν στον ακραίο εθνικισμό και όχι στον πατριωτισμό, οδηγώντας την κατάσταση σε αδιέξοδο».
«Σήμερα, όμως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο προς όφελος των Βαλκανίων, της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».
Σχολιάζοντας τη ρητορική της Άγκυρας για την αιγιαλίτιδα ζώνη, ο κ. Ρήγας επανέλαβε ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας και εμείς θα αποφασίσουμε πότε και πώς θα το ασκήσουμε».
«Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι για τη διαμόρφωση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο απαιτείται συνεννόηση των δυο κρατών (σ.σ. λάθος).
»Άρα εδώ έχουμε ένα ζήτημα που πρέπει να λύσουμε με βάση τους όρους του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» επεσήμανε.
Αναφορικά με τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, εκτίμησε ότι «δεν διαφάνηκε στη Βουλή καμία διάθεση συναίνεσης από την πλευρά της Ν.Δ., η οποία θέλει να θεσμοθετήσει στον καταστατικό χάρτη της χώρας τον νεοφιλελευθερισμό και αυτό καταδεικνύεται από την πρότασή της για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».
Για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους και τη στάση του κ. Μητσοτάκη, παρατήρησε ότι «την ημέρα του κοινού ανακοινωθέντος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποκάλεσε θετική την πρωτοβουλία και μετά κατέληξε για μικροκομματικούς σκοπούς -αλλά και επειδή η ακροδεξιά πτέρυγα του τράβηξε το αυτί- να αλλάξει στάση».
Το TRIBUNE σημειώνει:
1. Ο συμπαθέστατος κ. Ρήγας αρέσκεται να τοποθετείται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αμύνης. Καλό θα ήταν να ομιλεί για τα ζητήματα του υπουργείου του.
2. Ο κ. Ρήγας επιμένει να αναφέρεται στον καθορισμό κάποιας υφαλοκρηπίδας σε συνεννόηση με την Τουρκία. Τον ενημερώνουμε ότι η χώρα μας έχει δρομολογήσει αναγνώριση ΑΟΖ, για την οποία δεν θα συνεννοηθεί με καμία Τουρκία, όπως και σε επέκταση των χωρικών της υδάτων, αμφότερα μονομερή της κυριαρχικά δικαιώματα σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του Μοντέγκο Μπέι (1982).
3. Από τη στιγμή που η ελληνική βουλή ψήφισε τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας το 1995, που αφορά την αιγιαλίτιδα και την ΑΟΖ, δεν υπάρχει συζήτηση περί υφαλοκρηπίδας. Διεθνώς η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκεραστεί από την ΑΟΖ. Για αυτό τον καλούμε να πάψει να ομιλεί περί υφαλοκρηπίδας και να φροντίσει να ενημερωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να μη λέει πράγματα στα οποία δεν αναφέρεται η κυβέρνηση.
4. Ενημερώνουμε τον κ. Ρήγα ότι η σχέση μας με τις ΗΠΑ έχει αναβαθμιστεί σε ΔΙΜΕΡΗΣ, δηλαδή πέρα από την Ευρωατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ).
5. Του προτείνουμε την επόμενη φορά που θα θελήσει να μιλήσει για ζητήματα εκτός της αρμοδιότητάς του (είναι η δεύτερη που το κάνει) να ζητήσει προηγουμένως την άδεια του Πρωθυπουργού και να φροντίζει να ενημερώνεται από τους αρμόδιους. Αυτά που λέει καταγράφονται από τις υπηρεσίες αλλότριων δυνάμεων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποια διαπραγμάτευση εναντίον μας.