Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προχωράει ο Τσίπρας με Ιερώνυμο – Σύγκρουση με τους ακραίους της Εκκλησίας

Προχωράει ο Τσίπρας με Ιερώνυμο – Σύγκρουση με τους ακραίους της Εκκλησίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Εκκλησία της Ελλάδος, Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ορθόδοξη Εκκλησία,

Την απόφαση να προχωρήσει στο σχέδιο Νόμου για τη συμφωνία ΕκκλησίαςΚράτους υπογραμμίζει το γραφείο του Πρωθυπουργού.

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού, δίνοντας το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, μετά και την απόρριψη της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου ως προς το σκέλος της βούλησης για παραμονή των κληρικών στη μισθοδοσία του Δημοσίου.

«Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους» σημειώνει η σχετική ανακοίνωση και τονίζει πως «το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Η απόφαση αυτή από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα έρχεται μετά την απόφαση που πήραν οι Μητροπολίτες, οι οποίοι ομόφωνα – κατόπιν σφοδρών πιέσεων ακραίων Μητροπολιτών που τάχθηκαν υπέρ των θέσεων που εκφράστηκαν και από στελέχη της ΝΔ – για το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών να μείνει εκτός της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Αποφασίστηκε επίσης να συστηθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή ώστε να επεξεργαστεί τα υπόλοιπα σκέλη της συμφωνίας.

Το ανακοινωθέν της Εκκλησίας

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι Μητροπολίτες αποφάσισαν ομόφωνα το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών να μείνει εκτός της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Αποφασίστηκε επίσης να συστηθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή ώστε να επεξεργαστεί τα υπόλοιπα σκέλη της συμφωνίας.

Πρακτικώς, η θέση που πέρασε ότι οι κληρικοί θα παραμείνουν στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων και δεν θα διαγραφούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, μοιάζει να τινάζει στον αέρα τη συμφωνία που παρουσίασαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πριν από μερικές ημέρες, καθώς σε αυτή σημειωνόταν ότι ισχύει μόνον εφόσον γίνει συνολικά αποδεκτή και τηρηθεί από τα δύο μέρη.

Η Ιεραρχία αποφάσισε να συσταθεί ειδική επιτροπή, οι οποία θα συζητήσει τις υπόλοιπες πτυχές της Συμφωνίας Εκκλησίας – Κράτους, ωστόσο μένει να φανεί ποιά θα είναι πλέον η αντίδραση της κυβέρνησης κι αν θα αποδεχθεί αυτόν τον νέο κύκλο διαλόγου, χωρίς τη βασική πτυχή της μισθοδοσίας των κληρικών.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως η κυβέρνηση είχε σπεύσει να ανακοινώσει ότι οι 10.000 θέσεις μισθοδοτούμενων που θα «άδειαζαν» από την αλλαγή του μισθοδοτικού καθεστώτος των κληρικών θα καλύπτονταν με νέες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας:

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυ­τής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ηχηρές αποχωρήσεις
Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, εν μέσω θυέλλης, φωνών και αντεγκλήσεων, αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος από την Ιεραρχία φωνάζοντας προς την πλευρά του Αρχιεπισκόπου: «Είστε ψεύτες, είστε ψεύτες και παραπληροφορείτε! Τι θα πω εγώ στους ιερείς μου για τη μισθοδοσία τους;»

Η ένταση, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δημιουργήθηκε επειδή δεν ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος να συζητήσει τίποτα περί μισθοδοσίας του κλήρου και ότι το θέμα αυτό το θεωρεί λελυμένο τελεσίδικα με την κυβέρνηση. «Αυτό έχει τελειώσει», φέρεται να είπε.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ζήτησε το λόγο για να τοποθετηθεί επί του θέματος της μισθοδοσίας και ο Αρχιεπίσκοπος δεν του το επέτρεψε.

Τότε ο Μεσσηνίας άρχισε να διαμαρτύρεται σε έντονο ύφος και αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Στη συνέχεια, και αφού πήρε τον λόγο, αποχώρησε από την αίθουσα της συνεδρίασης και ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Ιερώνυμος δεν μοίρασε – όπως γινόταν μέχρι τώρα – την εισήγησή του στους ιεράρχες και στους δημοσιογράφους, την οποία δημοσιοποίησε αποκλειστικά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι προτάσεις του Αρχιεπισκόπου

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Ιερώνυμου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε καταθέσει τρεις προτάσεις προς τους Μητροπολίτες.

Ειδικότερα, πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια.

Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο.

Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του.

Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων.

»Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του.

»Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες.

»Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας.

»Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Σχετικά άρθρα