Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έπεσαν οι μάσκες: Επίθεση Μητσοτάκη στον Ιερώνυμο για τη συμφωνία με την Εκκλησία

Έπεσαν οι μάσκες: Επίθεση Μητσοτάκη στον Ιερώνυμο για τη συμφωνία με την Εκκλησία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Περιουσία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ορθόδοξη Εκκλησία, Συνταγματική Αναθεώρηση, Χριστιανισμός, Χριστιανοί, Χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας,

Σε δύο φάσεις έπεσαν χθες οι μάσκες για το ζήτημα της συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας και τη στάση που τηρεί η Νέα Δημοκρατία, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μεταξύ των 82 Μητροπολιτών την Παρασκευή.

Η πρώτη πράξη ολοκληρώθηκε μετά το πέρας της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το προεδρείο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, αφού ο Πρόεδρος της ΝΔ άφησε κατά μέρος τα προσχήματα και εξαπέλυσε μετωπική επίθεση εναντίον του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στους κληρικούς την απόλυτη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας τους, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για εργαλειοποίηση των χιλιάδων κληρικών «προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να προσλάβει 10.000 επιπλέον κομματικούς του φίλους».

Αρχικά ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ δεν είχε την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Αρχιεπισκοπή πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις.

Αλλά η επίθεση στον αρχιεπίσκοπο έγινε ξεκάθαρη όταν μίλησε για «ένα ακόμη επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης και ειλικρινά θλίβομαι για το γεγονός ότι η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας τελικά χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα στα προεκλογικά του παιχνίδια».

Με άλλα λόγια παρουσίασε τον κ Ιερώνυμο ως άθυρμα των σχεδιασμών του πρωθυπουργού…

Το γεγονός ότι ο κ Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει αυτές τις δηλώσεις κατά τη συνάντησή του με τον ΙΣΚΕ δεν είναι βέβαια τυχαίο, αλλά ήρθε μετά τη σκληρή γραμμή που χάραξαν τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο ο Αντώνης Σαμαράς με τους Άδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και εσχάτως Κωνσταντίνο Κυρανάκη, οι οποίοι άλλαξαν τη γραμμή, καταγγέλλοντας τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας.

Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ν.Δ αποφάσισε να συνταχθεί με το συγκεκριμένο σωματείο ήταν φυσικό να οδηγηθεί εκεί. Και τούτο, διότι ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος εκφράζει τις πιο φονταμενταλιστικές απόψεις στον χώρο της Εκκλησίας.

Και με αυτές τις ακραίες απόψεις διεκδικεί να πολιτεύεται και να παρεμβαίνει στα ζητήματα του κράτους.

Ενδεικτικό της στρατηγικής επιλογής Μητσοτάκη να ταχθεί στο πλευρό του ΙΣΚΕ είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω Σύνδεσμος την επομένη της ανακοίνωσης της πρότασης συμφωνίας είχε εξαπολύσει σκαιά επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο, λέγοντας ότι «δεν είναι πάσης Ελλάδος αλλά αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ότι έχει μόλις μία ψήφο μέσα στην Ιεραρχία και αν δεν μπορεί να το σεβαστεί αυτό λόγο της ηλικίας του να αποχωρήσει και να παραδώσει τη σκυτάλη σε νεότερους».

Και συνέχιζε: «Με λύπη παρακολουθήσαμε έναν αρχιεπίσκοπο να σέρνεται πίσω από τις ανακοινώσεις της Πολιτείας».

Η πρωινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη άνοιξε το δρόμο για τη δεύτερη πράξη των αποκαλυπτηρίων της Πειραιώς, όπως καταγγέλλει το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε εντός της Ολομέλειας του κοινοβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σε σχέση με την συμφωνία της Εκκλησίας με την κυβέρνηση για την εκκλησιαστική περιουσία και την μισθοδοσία των κληρικών, ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την αλλαγή στάσης της ΝΔ από την θετική πρώτη αντίδραση, όπως είχε εκφραστεί με επίσημη ανακοίνωσή της, σε έντονα κριτική στάση κι επίθεση στην Εκκλησία κι αναρωτήθηκε «μήπως σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ;»

Ο Αλ. Τσίπρας, σχολίασε δηκτικά την απάντηση του Προέδρου της ΝΔ που επικαλέστηκε την πρόθεση… ειρωνείας, όταν στην πρώτη ανακοίνωση για τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας, κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «δεν σέβεστε την Εκκλησία, δεν έχετε ούτε ιερό, ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση» παρατηρώντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει την κάλυψη των κενών στο κοινωνικό κράτος με γιατρούς, καθηγητές, δασκάλους και πυροσβέστες, αφού ζητά επιστροφή του 1:5 στο Δημόσιο, αλλά την ίδια ώρα αλλά θέλει τους 10.000 ιερείς να παραμείνουν στους καταλόγους των δημοσίων υπαλλήλων.

Σχετικά άρθρα