ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Μπουρλότο» για την υπόθεση Σημίτη – Τσίπρας: Ιδιοκτήτης της εξουσίας είναι ο ελληνικός λαός

«Μπουρλότο» για την υπόθεση Σημίτη – Τσίπρας: Ιδιοκτήτης της εξουσίας είναι ο ελληνικός λαός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σκληρή κριτική στον πρώην πρωθυπουργό και τα όσα δήλωσε για τον έλεγχο των τραπεζικών του λογαριασμών από τον πρωθυπουργό, αλλά κι επίθεση στην Φ. Γεννηματά για την έλλειψη αυτοκριτικής επεφύλασσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ομιλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Ιδιοκτήτης της εξουσίας είναι ο Ελληνικός λαός, όλοι είμαστε περιστασιακοί» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στα όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών του.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν ότι είναι μόνιμοι ιδιοκτήτες του τόπου κι όποιος άλλος είναι ένας περιστασιακός ένοικος της εξουσίας» κι είχε έντονη αντιπαράθεση με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία υπερασπίστηκε τον Κ. Σημίτη κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «είστε αδίστακτοί».

Η Φ. Γεννηματά επισήμανε ότι η κυβέρνηση έφτασε στο να προσπαθήσει να πλήξει τον Κ. Σημίτη, «τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας».

Η Φ. Γεννηματά σημείωσε ότι «πάρτε το απόφαση δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ», ενώ υποστήριξε ότι με πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ δόθηκαν τα νομοθετικά εργαλεία στην Δικαιοσύνη για να παραπεμφθούν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Τσίπρας: Εμπνευστής του 86 ο Β. Βενιζέλος, μην μας κουνάτε το δάκτυλο

Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην Φ. Γεννηματά επειδή «δεν αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε μία συγγνώμη» για το γεγονός ότι τόσα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ελέγχονται από την Δικαιοσύνη.

»Ο Αλ. Τσίπρας θύμισεότι εμπνευστής του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι ο νυν βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βαγγέλης Βενιζέλος και προέτρεψε την Φ. Γεννηματά «να μην μας κουνάτε το δάκτυλο χωρίς στοιχειώδη αυτοκριτική».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ακόμα ότι ούτε το 2008 το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 86 παρά το γεγονός ότι είχε τις απαιτούμενες υπογραφές.

Καμμένος: Η Δικαιοσύνη φτάνει στην εποχή του Σημίτη, θα δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος

Ως «συνεργούς των εγκλείστων στον Κορυδαλλό» κατηγόρησε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ο οποίος πρόσθεσε ότι «τώρα η Δικαιοσύνη φτάνει και στην εποχή του Σημίτη και θα δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος».

Πλήρης κάλυψη από Γεννηματά και Βενιζέλο

Πλήρη κάλυψη στον Κώστα Σημίτη παρείχε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κάνοντας ειδική αναφορά στον Κώστα Σημίτη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως είπα πως ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοι. Τώρα φτάνετε στον Κ. Σημίτη τον Πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε, των μεγάλων έργων. Πάρτε το απόφαση δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ».

Αναφερόμενος στην έρευνα στους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «σήμερα ξεκινάει η διαδικασία της συναινετικής υποτίθεται αναθεώρησης και πληροφορούμαστε ότι διενεργείται έρευνα στους λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη».

Όπως συμπλήρωσε, «κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας. Ματαιοπονούν αλλά εκτίθενται και εκθέτουν και τη δικαιοσύνη».

Στενεύει ο κλοιός για τον πρώην πρωθυπουργό

Σε άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελλάδα του Κώστα Σημίτη, της συζύγου του, του αδερφού του και δύο πρώην υπουργών των κυβερνήσεών του προχώρησε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάζουν «Τα Νέα», στις 30 Οκτωβρίου διατάχθηκε από την Αρχή το άνοιγμα των λογαριασμών σε πέντε ελληνικές τράπεζες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του κυρίας Δάφνης Σημίτη, του αδερφού του Σπύρου, καθώς και των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργού Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2001-2003, και Βαγγέλη Μαλέσιου, υφυπουργού την ίδια περίοδο στο προαναφερόμενο.

Ο κατάλογος των επτά προσώπων για τους οποίους η Αρχή ζητάει να ανοίξουν οι λογαριασμοί συμπληρώνεται από τη σύζυγο του κ. Μαλέσιου, Διαμαντούλα, και τον Λουκά Ρωμανό, μεσάζοντα οπλικών συστημάτων.

Το έγγραφο υπογράφεται από τον προϊστάμενο του τμήματος διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης της Αρχής Δημήτρη Καυκαλά και, όπως αναφέρεται, το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού και των έξι άλλων ατόμων που αναφέρονται σε αυτό γίνεται στο πλαίσιο έρευνας σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4557/2018.

Το έγγραφο της Αρχής για το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη και των υπόλοιπων έξι προσώπων απευθύνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) καθώς και στην Attica Bank, και ζητείται να αποσταλούν όλα τα στοιχεία των λογαριασμών από το 2000 έως σήμερα!

Αν και στο έγγραφο δεν αναφέρεται από ποια δικογραφία ή ποια έρευνα ποιας υπόθεσης κατέστη αναγκαίο το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη, της συζύγου του και του αδερφού του, εικάζεται λόγω της προσθήκης του τελευταίου ονόματος του καταλόγου, αυτού του κ. Λουκά Ρωμανού, αλλά και σε συνδυασμό με τη συμπερίληψη στην εντολή ανοίγματος των λογαριασμών των κ. Χρυσοχοΐδη και Μαλέσιου, ότι το άνοιγμα συνδέεται με την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του περίφημου C4i.

Τι απαντά ο Σημίτης

«Δεν έχω τίποτα να κρύψω» δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης αναφορικά με το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών που ζήτησε η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων.

«Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας.

»Είναι προφανές, ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω» υπογραμμίζει ο κ. Σημίτης και καταλήγει:

«Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται».

Σχετικά άρθρα